Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ekológia nemusí byť nákladná. Slovenka zaujímavým spôsobom učí novú generáciu

Danka Moderdovská začala svoju cestu s čiastočným zavedením princípov zero waste do svojho života.

01.04.2024 00:00
Planéta Zem sa usmieva Foto:
debata (1)

Projekt Planéta Zem sa usmieva, vedený Dankou Moderdovskou, je úsilím o osvetu a motiváciu k životu bez odpadu a udržateľnejšiemu spôsobu života. Všetko začalo ako osobný záujem, no tento projekt sa postupne rozrástol do komplexnej iniciatívy zameranej na osvetu a vzdelávanie, ktorá zasahuje rôzne vekové skupiny a inštitúcie, ako sú školy, knižnice a organizácie.

Danka Moderdovská začala svoju cestu s čiastočným zavedením princípov zero waste do svojho života. S postupom času sa tento záujem transformoval do iniciatívy na podporu ekologickej udržateľnosti nielen pre seba, ale aj pre svoje okolie. Vznikli knižky a hra, ktoré prostredníctvom príbehov a hier zábavnou formou učia deti o dôležitosti ochrany planéty.

Godzilla a Kong Nova risa Čítajte viac Do kín mieria monštrá: Kvôli záchrane sveta spojili sily Godzilla a Kong

„Objavila som čaro bezodpadového spôsobu života, zdieľala som svoje poznatky a skúsenosti s priateľmi a rodinou. Chcela som to však bližšie priblížiť aj môjmu malému synovi. Vymyslela som si príbeh o rodinke, ktorá sa snaží chrániť planétu. Tak prišiel na svet prvý draft knižky, ktorý mi ilustrovala študentka VŠVU Sofia Siváková,“ hovorí Moderdovská. „Bolo to celé spontánne a pre deti zrozumiteľné, tak som knižku vydala. Potom prišiel druhý diel a dokonca aj tretí. Neskôr som s kamarátkou Katkou Moško Veselou, ktorej deti boli fanúšici knižiek, vytvorili aj eko hru, ktorá motivuje deti k ochrane našej planéty. Neskôr ma začali oslovovať školy, škôlky a knižnice a celé sa to už rozbehlo do podoby, akú to má teraz,“ dopĺňa.

Projekt začal ako osobný záujem a iniciatíva, no postupne získal veľkú popularitu a ohlas v spoločnosti. Danka Moderdovská venuje svoj čas prednáškam, workshopom a tvorbe vzdelávacích programov, aby rozšírila povedomie o udržateľnejšom spôsobe života. Spolupracuje s odborníkmi a neziskovými organizáciami, aby vytvorila efektívne a pôsobivé vzdelávacie programy. „Všetko sa to dialo za pochodu a bola som veľmi milo prekvapená, že téma zero waste alebo bezodpadový spôsob života pre deti je tak žiadaná. Ohlasy boli pozitívne a samotné deti, pani učiteľky a aj rodičia mi dodávali chuť tvoriť ďalej,“ vysvetľuje.

„Vyskúšala som počas pandémie ísť aj online a objavila som čaro tvorby videí s tipmi, ako žiť udržateľne. Na moje prekvapenie sa mi zadarilo na TikToku, kde mám teraz vyše 44 000 mladých sledovateľov. Takže teraz tvorím nielen pre malých, ale aj pre tínedžerov a dospelých. Oslovili ma firmy, obce, organizácie, kde chodím prednášať o rôznych témach týkajúcich sa ekológie a životného prostredia,“ dopĺňa.

Slováci sú skeptickí

Podľa nej sú Slováci k ekologickým témam skeptickí – často majú problém vyjsť z komfortnej zóne. „Rada by som ale podotkla, že ja vidím snahu Slovákov o udržateľnejšie cesty a spôsoby života. Možno napredovanie nie je také rýchle, ako by sme chceli, ale sme na ceste a každý malý krok sa počíta,“ dopĺňa.

Tibor Gašpar Čítajte viac V relácii hľadaného extrémistu sa objavil Tibor Gašpar: Šutaj Eštok sa problémom zatiaľ vyhol

Ekológia pritom nemusí byť nákladná. „5 princípov zero waste – zamietni, redukuj, znova využi, recykluj a kompostuj sa dá aplikovať každý deň aj bez míňania peňazí. Ide tu o to, aby sme sa priklonili k väčšej skromnosti a tam peniaze nepotrebujeme. Nosiť si vodu vo vlastnej fľaši, nakupovať len toľko, koľko naozaj spotrebujeme, správne skladovať potraviny a využiť ich čo najviac, opraviť si veci, prerobiť veci, vymeniť si veci s inými ľuďmi, správne separovať náš odpad, kúpu nových vecí si dobre premyslieť, prikloniť sa k udržateľnejším materiálom miesto jednorazových, ísť sem tam aj peši…je toho veľa, čo môžeme urobiť. Stačí sa tak rozhodnúť,“ hovorí.

Čo sa týka predajov, je spokojná. „Knižky aj hra sa stále predávajú a to ma teší. Dokonca existuje už aj česká verzia prvej knižky. Deti sa rodia a našu planétu treba chrániť čoraz viac. Verím, že princípy zero waste budú čoraz viac prirodzenejšie a planéta Zem sa bude môcť na nás usmievať,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Planéta Zem sa usmieva