Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Chátrajúca Palma: Opustený areál továrne sa zmení na novú štvrť, prizná industriálnu históriu

Zmenu nevyužívaného a zanedbaného brownfieldu brzdí aktuálny územný plán.

26.01.2024 00:00
Palma Foto:
Areál bývalej továrne Palma by sa mal zmeniť na novú mestskú štvrť.
debata

Jeden z najzávažnejších problémov mestského rozvoja predstavujú brownfieldy – nevyužívané, chátrajúce a zanedbané areály na území mesta, ktoré už stratili svoju pôvodnú funkciu a v súčasnosti vytláčajú výstavbu na úrodnú pôdu za hranicami mesta.

East Tower Čítajte viac Bratislava bude o pár rokov na nepoznanie. Panorámu zmení ultraštíhly mrakodrap a nové výškové veže

Začarovaná štvrť

O brownfieldoch v hlavnom meste sa hovorí ako o začarovaných štvrtiach, pretože v súčasnosti ich nie je možné adekvátne rozvíjať v dôsledku zastaraného bratislavského územného plánu. Ten v súčasnej podobe už nereflektuje potreby neustále sa rozvíjajúceho mesta a v niektorých areáloch tak naďalej predpisuje iba ďalší rozvoj objektov s priemyselnou funkciou. Tieto areály spolu zaberajú v Bratislave rozlohu 629 hektárov, čo zodpovedá takmer celej mestskej časti Lamač či viac ako 900 futbalovým ihriskám.

Jednou z takýchto začarovaných štvrtí je brownfield Palmy. V minulosti sa na tomto mieste nachádzala prosperujúca priemyselná zóna, no dnes po rovnomennej fabrike, ktorá vyrábala hlavne rastlinné oleje, zostalo nevyužívané územie. Výroba sa definitívne skončila už v roku 2014 a mnohé časti areálu boli opustené a chátrali už roky predtým. Aktuálny územný plán však na tomto mieste umožňuje vybudovať iba ďalší priemysel.

Opustený a chátrajúci areál bývalej továrne Palma:
Opustený a chátrajúci areál Palmy Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Opustený a chátrajúci areál Palmy.

Zelený a prívetivý mestský priestor

Šesťhektárový pozemok na Račianskej ulici by sa podľa prieskumu medzi obyvateľmi lokality mal zmeniť na multifunkčnú štvrť, nechcú tu fabriku ani veľký obchodný dom. „Vo viacerých prieskumoch verejnej mienky vidíme veľkú podporu od susedov Palmy a obyvateľov Nového Mesta, ktorí volajú po rýchlej zmene dnešnej situácie,“ potvrdzuje Filip Gulan, projektový manažér spoločnosti Corwin. Zanedbaná a nevyužívaná štvrť sa však môže zmeniť len aktualizáciou územného plánu. Za zmenu môže na webe www.zacarovanastvrt.sk hlasovať aj verejnosť.

Cieľom developerskej spoločnosti je premeniť opustený brownfield Palma na živý, zelený a prívetivý mestský priestor. Spoločne s dánskymi urbanistami z Gehl Architects pripravili víziu štvrte, kde je zachovaný priemyselný genius loci. Okrem priestorov na bývanie, prácu, obchody a služby tu vznikne aj nová pešia zóna, živé námestie, zelené plochy na trávenie voľného času či umenie vo verejnom priestore. Môžete si ju pozrieť v galérii nižšie v článku.

Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma. Foto: Corwin
Palma vízia Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma.

Priznaná industriálna história

Projekt priznáva svoju industriálnu históriu prostredníctvom štyroch zachovaných a zrenovovaných budov, vrátane ikonického sila, ktoré bude aj naďalej vizuálnou dominantou areálu. Na rozdiel od pôvodného uzatvoreného areálu by nová Palma mala byť otvorená pre všetkých návštevníkov z blízkeho okolia, ale aj celého mesta.

Nová štvrť nebude obsahovať žiadne vysoké budovy a jej dominantou zostane bývalé silo. Základným stavebným prvkom budú bloky maximálne 5 až 7-podlažných budov. Centrom novej štvrte bude veľké námestie, ktoré sa svojou rozlohou bude rovnať Hlavnému námestiu v Starom meste. Okrem neho zostane zachovaná aj bývalá zámočnícka dielňa, lisovňa a starý mlyn.

Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma. Foto: Corwin
Palma vízia Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma.

V lisovni sa počíta s tržnicou, parter zámočníckej dielne by mal obsahovať gastroprevádzku so zvažovaným remeselným pivovarom, v starom mlyne by mohlo vzniknúť menšie kino. „V sile by sme radi videli kultúru a umenie, a to v mierke, ktorá by svojim významom presahovala hranice Slovenska,“ priblížil Gulan.

Obytná časť Palmy by mala pozostávať z blokov, v ktorých strede budú k dispozícii poloprivátne vnútrobloky. Ich úlohou bude poskytnúť obyvateľom súkromie a zároveň budú slúžiť ako bariéra voči ruchu ulice. Služby a prevádzky by sa mali nachádzať predovšetkým v parteri budov. Prevádzky, ktoré môžu potenciálne generovať hluk, budú umiestnené v office časti novej Palmy, ktorá bude susediť s Novou Cvernovkou. V rezidenčnej zóne sa nachádzať nebudú.

Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma:
Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Vízia novej štvrte v areáli bývalej továrne Palma.

Výstavba celého projektu je závislá od zmeny územného plánu, ktorý tú stále počíta s priemyselnou výrobou. Aktuálne je možné realizovať iba prvú etapu. Tá obsahuje administratívnu budovu v rámci Palma Uptown Offices, ktorý je v súlade s dnešným územným plánom. Výstavba by sa mohla spustiť v roku 2025.

„Rezidenčnú časť so službami, ako je napríklad aj materská škola, stacionár pre seniorov a pod., dnes postaviť nemôžeme, musíme počkať na zmenu územného plánu. Keďže je však nová Palma v súlade so všetkými strategickými dokumentami rozvoja mesta, veríme, že k nej dôjde v dohľadnom čase,“ dodal Gulan. Developer Corwin pôsobí na slovenskom trhu od roku 2010. Do jeho portfólia patria projekty Guthaus, Dúbravy, Blumental, Einpark, Záhrady Devín a Rinzle.

Pozrite si bývalé brownfieldy v Európe, ktoré sa zmenili na nové mestské štvrte, umelecké priestory či parky:
Premenené brownfieldy vo svete Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Srdcom priemyselnej štvrte Carlsberg v strede...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Palma #developerský projekt #Corwin #brownfield