Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Chcú ušetriť, no skončia bez peňazí aj bez tovaru. Dajte si pozor na podvodné e-shopy

Podvodníci úradujú aj po Vianociach. Treba si dať pozor na lákavé výpredaje.

13.01.2024 00:00
online nakupovanie, e-shop Foto:
Ilustračné foto.
debata

Black friday, predvianočné zľavy a povianočné výpredaje – Slováci v posledných mesiacoch čelia jednej akcii za druhou. Mnohí obracajú každú korunu, vidina šetrenia je preto pre mnohých lákavá. Zároveň však platí, že si treba dávať pozor – situáciu využívajú podvodníci s falošnými e-shopmi. Na tých si vyberiete tovar, ktorý vyzerá ako z originálnej stránky, zaplatíte, no nikdy neuvidíte ani tovar ani sa nedočkáte vrátenia peňazí.

Výskumníci spoločnosti ESET ešte pred Vianocami odhalili 55 podvodných online obchodov, ktoré sa vydávajú za známe módne značky. Po Novom roku sa začali vo veľkom objavovať ponuky na výpredaje, treba si tak dávať pozor na to, kam klikáte a kam zadávate svoje osobné údaje.

Kyberzločinci imitujú online obchody značiek ako Adidas, Nike, Tommy Hilfiger či Timberland, píše Eset. Všetky odhalené e-shopy sú zamerané na slovenských používateľov a ponúkajú výrazné zľavy na ponúkaný tovar. Najpravdepodob­nejším zámerom útočníkov je získať citlivé dáta ako sú osobné údaje a údaje o platobnej karte. Stránky sú stále dostupné, preto varujeme používateľov, aby si pri predvianočných nákupoch dávali pozor. Spoločnosť ESET tieto stránky blokuje cez svoje bezpečnostné riešenia.

žena, dôchodca, počítač, laptop, darovacia zmluva Čítajte viac Slováci sú na internete ohrození: Dávajte si pozor na phishing, varuje Eset

Podvodné online obchody používajú veľmi podobnú grafickú šablónu aj formát URL domény. Obeť môže na tieto stránky naraziť jednoducho aj pri vyhľadávaní cez internetový prehliadač, ak zadá kľúčové slová obsahujúce názov značky a „zľavy“ či „výpredaj“. Odkazy na podvodné e-shopy sa môžu nachádzať aj v sponzorovanej sekcii výsledkov vyhľadávania.

„Zákazníkom radíme, aby nakupovali iba v overených e-shopoch, čítali si recenzie na internete alebo dali na odporúčanie známych. Najbezpečnejšie sú platby pri európskych e-shopoch, pretože tieto platby sú zabezpečené silným dvojfaktorovým overením klienta. Takúto ochranu však nemusia mať e-shopy mimo Európy,“ uviedol v minulosti pre TASR ombudsman klientov Home Credit Miroslav Zborovský.

Pri analýze e-shopov identifikovali výskumníci spoločnosti ESET nasledovné varovné znaky, ktoré naznačujú, že ide o podvodné weby:

  • Neobsahujú kontaktné údaje na prevádzkovateľa webu, iba kontaktný formulár.
  • Tovary nie je možné kúpiť na dobierku.
  • Mnohé z webov ponúkajú možnosť registrácie. Cieľom je pravdepodobne zber údajov, ktoré môžu útočníci ďalej zneužiť či predať.
  • Texty na stránkach, napríklad v sekcii ochrany osobných údajov, majú netypické formátovanie, pričom každé slovo začína veľkým písmenom.
Zábery z filmu Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom Čítajte viac Slovensko navštívil svetoznámy dokumentarista. Spolu so Slovákmi natočili neuveriteľný film

Najbezpečnejšou formou úhrady platieb sú kreditné a debetné karty. Vhodné je neukladať údaje o platobnej karte v internetovom obchode pre ďalšie nákupy. Odporúča sa neprevádzať peniaze na navrhovaný účet volajúceho, ale overiť si informáciu v banke. Potrebné je tiež neodpovedať na podozrivé e-maily a neklikať na odkazy, píše TASR.

Ak máte podozrenie, že niekto zneužil vašu kartu, obráťte sa na banku a kartu zablokujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výpredaje #podvodné eshopy