Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najluxusnejšia časť Bratislavy je takmer hotová. Už o pár mesiacov ju čaká veľkolepé otvorenie

Prvá etapa projektu Vydrica bude tento rok sprístupnená obyvateľom a verejnosti.

09.01.2024 06:00
Vydrica Foto:
Pod Bratislavským hradom, v tesnej blízkosti historického centra, vyrastá nová mestská štvrť Vydrica.
debata (17)
čas nádejí, Čítajte aj RTVS a jej novinka Čas nádejí: Konečne po rokoch prišiel nový seriál. Treba televízii za toto zatlieskať?

V podhradí, v tesnej blízkosti Dunaja a historického centra Bratislavy, vyrastá nová mestská štvrť Vydrica. Na mapu mesta vráti lokalitu, ktorá bola v dávnej minulosti plná života, a opäť prepojí Staré Mesto, hradný vrch a dunajské nábrežie.

Genius loci lokality zachovajú oživené historické pamiatky, ktoré spolu s modernou architektúrou­ vytvoria unikátne miesto na život a podnikanie, ale aj na kultúrne a spoločenské vyžitie. Od dokončenia a sprístupnenia prvej etapy výstavby delí budúcich obyvateľov a verejnosť len niekoľko mesiacov. Developer plánuje v druhej polovici tohto roka „Grand Opening“.

Pozrite si vizualizáciu Vydrice po dokončení:
Vizualizácia novej mestskej štvrte Vydrica Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia projektu Vydrica.

Nová štvrť Vydrica vzniká v jednej z najprestížnejších lokalít Bratislavy. Počas uplynulého roka sa zmenila na nepoznanie. V marci zaznamenala dôležitý stavebný míľnik, keď štyri rezidenčné budovy prvej etapy dosiahli svoju konečnú výšku. Stavebné práce pokračovali po celý rok a viditeľné zmeny v exteriéri projektu bolo vidno každým dňom.

Developer dokončil dopravné napojenie prvej etapy v podobe križovatky so zastávkou MHD a dnes už pripravuje podklady na jej kolaudáciu. Zrejmá je už aj konečná podoba oporného múru. Zo vstavaných kvetináčov vyrastú popínavé rastliny, ktorá časom prirodzene pokryjú múr zeleňou.

Jasnejšie kontúry dostala aj staronová ulička, ktorá sa tiahne ponad celú Vydricu, s pracovným názvom Oeserov rad. Práve tu sa bude nachádzať viacero historických fragmentov, z ktorých dnes je už dokončená rekonštrukcia portálu historického Kempelenovho vodovodu a časti arzenálového múru. Mení sa tiež Floriánska ulica, ktorá bude v budúcnosti hlavnou ulicou novej Vydrice.

Priebeh výstavby novej štvrte Vydrica:
Priebeh výstavby novej štvrte Vydrica Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Priebeh výstavby Vydrice.

V októbri Vydrica privítala prvých návštevníkov, ktorí si mohli pozrieť prvé obytné budovy, kde sa v rámci jedného objektu striedajú tri rôzne fasády, čo vytvára dojem, ako by išlo o tri samostatné budovy. Toto striedanie fasád rešpektuje mierku Starého Mesta, kde je maximálna dĺžka jednej fasády 25 metrov. Pocit staromestských ulíc umocňujú aj použité materiály, ako sú ušľachtilé omietky, kamenný obklad a tehla.

Návštevníci si mohli prezrieť aj niekoľko prezentačných bytov. Novú štvrť definuje vysoká kvalita urbanizmu aj realizácie a tejto úrovni zodpovedajú aj interiéry. Ceny luxusných bytov začínajú na 245-tisíc eur za jednoizbové byty až po priestranné byty s rozľahlou terasou, ktorých cena presahuje aj 2 milióny eur.

Pozrite sa, ako vyzerajú byty, ktorých interiéry navrhli štyria špičkoví slovenskí dizajnéri:
Štyri návrhy bytov v štvrti Vydrica Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Architektka a interiérová dizajnérka Silvia...

V súčasnosti developer postupne dokončuje byty vo všetkých štyroch rezidenčných budovách, pracuje na spoločných priestoroch aj podzemnej garáži. Postupne sa tiež dokončujú retailové priestory, ktoré do Vydrice prinesú pestrú ponuku gastra aj služieb.

Rok 2024 sa bude zniesť v znamení kolaudácií objektov a infraštruktúry, dokončovania a odovzdávania priestorov ich budúcim nájomcom a majiteľom. Vo verejnom priestore pribudnú sadové úpravy a nová výsadba stromov. Otvorenie pre verejnosť a obyvateľov je naplánované v druhej polovici tohto roka.

Virtuálne sa môžete celou štvrťou Vydrice prejsť už teraz. Vizualizácia zobrazuje možné technické riešenie lanovky na hrad, obytné a kancelárske budovy a tiež riešenie verejných priestorov vrátane revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky Vodná veža, dvoch ľadových jám z 15. storočia, a tiež víziu Podchodu pamäti, ktorý prepojí novú štvrť s historickým Starým Mestom:

Výstavba novej Vydrice sa začala v roku 2022. Plánovaný termín dokončenia prvej etapy je v druhej polovici roku 2024, kedy budú odovzdané prvé byty novým majiteľom. Ukončenie celého projektu sa odhaduje na rok 2028. Developerom projektu je akciová spoločnosť Vydrica Development a manažérom projektu developerská spoločnosť Lucron, ktorá je súčasťou medzinárodnej skupiny IKO Real Estate pôvodom z Luxemburska.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #Vydrica #Lucron