Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do zaniknutých kúpeľov v Bratislave sa vráti život. Ikonická pamiatka bude opäť slúžiť občanom

Rekonštrukcia historických kúpeľov Grössling pomaly napreduje.

23.11.2023 00:00
Kúpele Grössling Foto:
Kúpele Grössling po obnove a pred rekonštrukciou.
debata (9)

Budova zaniknutých mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy. Na nábreží Dunaja ju postavili ešte v roku 1895 a ako kúpele slúžili obyvateľom a návštevníkom hlavného mesta až do roku 1994. Ide o jednu z posledných neobnovených národných kultúrnych pamiatok v centre Bratislavy.

Mesto v súčasnosti čaká na stavebné povolenie na rekonštrukciu. S prácami by chcelo začať budúci rok, uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Máme za sebou búracie práce. Čakáme postupne na stavebné povolenie, aby sa definitívne takto o rok rozbehla rekonštrukcia kúpeľov,“ uviedol Vallo. Verí, že v nových kúpeľoch sa bude dať plávať v roku 2026.

Pozrite si budúcu podobu kúpeľov Grössling a ich súčasný stav:
Kúpele Grössling Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Víťazný návrh rekonštrukcie kúpeľov Grössling...
Bratislava, Staré mesto Čítajte aj Cena, ktorá vyrazí dych: Byt za 3 milióny eur prinesie rekonštrukcia vzácnej historickej pamiatky v Bratislave

Bazény, sauny, kaviareň a knižnica

Obnova kúpeľov má do centra mesta priniesť tri vnútorné bazény a jeden vonkajší, sauny, ale aj kaviareň, knižnicu či priestor pre deti. Vonkajší bazén je inšpirovaný konceptom starých rímskych kúpeľov, pre ktoré je typická otvorená strecha. Bude čiastočne prestrešený, pričom má zostať výhľad na obnovený komín z roku 1914 i pôvodné historické parné kotly.

Vizualizácia vonkajšieho bazéna kúpeľov Grössling. Foto: MIB
Kúpele Grössling Vizualizácia vonkajšieho bazéna kúpeľov Grössling.

Finalizujú sa tiež detaily pre suchú saunu. Už v roku 1895 bol na tomto mieste podobný typ sauny – tzv. teplovzdušná komora. Hneď vedľa by mala byť parná sauna.

Tony sutiny sú preč

Z interiéru kúpeľov už vynosili začiatkom roka vyše 1500 ton sutiny. Hodnotné prvky, ako pôvodné tehly a ďalší užitočný materiál, sa majú počas rekonštrukcie zachovať. Po dokončení búracích prác prišla na rad reštaurátorská obnova nefunkčných historických kotlov z roku 1912.

Chátrajúce kúpele Grössling pred rekonštrukciou. Foto: MIB
Kúpele Grössling Chátrajúce kúpele Grössling pred rekonštrukciou.

Komín, ktorý bol v havarijnom stave, je už opravený a obnovy sa dočkala aj prepadnutá strecha na bývalej kotolni. Z areálu bola odstránená budova bez historickej hodnoty zo 70. rokov minulého storočia.

Chátrajúce kúpele Grössling pred rekonštrukciou. Foto: MIB
Kúpele Grössling, súčasnosť Chátrajúce kúpele Grössling pred rekonštrukciou.

Podľa hlavného mesta bude mať projekt verejný a nie primárne komerčný charakter, čo sa má odzrkadliť v cenotvorbe kúpeľov a dostupnosti ponúkaných služieb širokej verejnosti. Projekt je nastavený tak, aby pri dennej návštevnosti približne 500 ľudí boli kúpele schopné zarobiť si na svoju prevádzku aj postupné splácanie bankového úveru.

Obnova kúpeľov sa odhaduje na 15 miliónov eur bez DPH, z čoho jeden milión eur predstavuje náklad na obstaranie projektovej dokumentácie a zabezpečenie autorského dozoru a 14 miliónov eur na realizáciu projektu. Okrem kúpeľov sa ráta aj s vybudovaním mestskej knižnice, parku či kaviarne.

Rekonštrukciu a následnú prevádzku kúpeľov a mestskej knižnice má na starosti mestská firma MKK Grössling. Jej spoločníkom je investičný fond National Development Fund II, ktorý je v správe v štátnej spoločnosti Slovak Investment Holding (SIH). Táto spoločnosť bude mať po rekonštrukcii v kompetencii aj následnú prevádzku objektu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Kúpele Grössling #developerský projekt