Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na jednej z najprestížnejších lokalít Bratislavy vyrastú byty. Doplnia ich obchody, verejné priestory a zeleň

Developer vypísal súťaž na budúce riešenie územia dočasnej autobusovej stanice.

07.11.2023 00:00
penta real estate, chalupkova Foto:
Pozemok o výmere tri hektáre sa nachádza v novovznikajúcom bratislavskom downtowne medzi Mlynskými nivami a ulicami Košická a Chalupkova.
debata (4)

V bratislavskej zóne Chalupkova, v lokalite bývalej dočasnej autobusovej stanice oproti nákupnému centru Nivy, vyrastie nový projekt, ktorý bude kombináciou bývania a kancelárií. Developer Penta Real Estate hľadá budúce riešenie a podobu zástavby územia v novovznikajúcom bratislavskom downtowne. Územný plán v tejto zóne umožňuje aj umiestnenie výškových dominánt.

Pozemok o výmere tri hektáre sa nachádza medzi Mlynskými nivami a ulicami Košická a Chalupkova. V súčasnosti sa na ňom nachádzajú stavebné objekty, ktoré súviseli s prevádzkou dočasnej autobusovej stanice – nástupištia, čerpacia stanica a umyvárka pre autobusy.

Developer štartuje medzinárodnú, dvojkolovú architektonicko-urbanistickú súťaž pre budúce riešenie tohto územia. Súťaž má otvorený charakter, vyzvané sú aj tri zahraničné ateliéry z Dánska, Holandska a Českej republiky. Ateliéry, ktoré postúpia do druhého kola, budú honorované sumou 30-tisíc eur. Výsledky súťaže budú vyhlásené 28. marca 2024.

Vizualizácia lokality Nové Nivy. Foto: HB Reavis
Nové Nivy, Chalupkova Vizualizácia lokality Nové Nivy.

„Zóna Chalupkova predstavuje jednu z najprestížnejších lokalít Bratislavy, umiestnenú v rozvíjajúcom sa downtowne, v tesnej blízkosti Starého Mesta. Verím, že práve otvorenú architektonickú súťaž s medzinárodnou účasťou si toto územie zaslúži. Využiť inštitút súťaže považujeme za najvhodnejší spôsob pre nájdenie najlepšieho a najkvalitnejšieho konceptu pre toto územie. Som presvedčený, že kombináciou účasti medzinárodných, ale aj domácich ateliérov, získame na konci jedinečné urbanistické a architektonické riešenie“, povedal Jakub Ertl zo spoločnosti Penta Real Estate zodpovedný za prípravu súťaže.

Cieľom súťaže je navrhnúť architektúru, ktorá do územia prinesie rezidenčnú výstavbu doplnenú o obchodné prevádzky v parteri budov, verejné priestory a zeleň. Súčasťou projektu však je aj kancelárska budova na ulici Mlynské nivy, ktorej riešenie nie je súčasťou súťaže, bude však zohľadnená v navrhnutej urbanistickej koncepcii. Kancelárska budova vychádza z projektu, ktorý povolil predchádzajúci vlastník. Začiatok jej výstavby je naplánovaný v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #zóna chalupkova #Penta Real Estate