Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bratislava bude mať ďalší mrakodrap. Výškou prekoná Eurovea Tower, pripomína známu vežu v New Yorku

Pri Moste Apollo by mohol vyrásť mrakodrap s výškou až 260 metrov.

01.11.2023 06:00
East Tower Foto:
Nová panoráma Bratislavy s 260 metrovým mrakodrapom doplneným druhým mrakodrapom s výškou 180 metrov.
debata (24)

Bratislava sa mení viac než kedykoľvek predtým a rastie do výšky. Na nábreží Dunaja, na mieste niekdajšej industriálnej zóny, vyrastá celá moderná štvrť. V súčasnosti jej dominuje prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, ktorý je so svojimi 168 metrami najvyššou budovou na Slovensku.

Vstupná brána downtownu

Developer J&T Real Estate (JTRE) však už zvažuje postaviť ďalší mrakodrap, tentokrát s výškou až okolo 260 metrov a 73 nadzemnými podlažiami. Svojím umiestnením pri moste Apollo by sa stal pomyselnou vstupnou bránou do celej zóny. „Na mieste projektu East Tower overujeme ďalšie možnosti, ako čo najlepšie využiť cenné územie rýchlo sa rozvíjajúceho moderného centra Bratislavy,“ uviedol hovorca JTRE Daniel Suchý.

Pozrite sa, ako sa zmení panoráma Bratislavy:
Urbanistická štúdia East Tower Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Nová panoráma Bratislavy s 260 metrovým...

Fotografie z modelu Eurovea City zobrazujú koncept ultraštíhlej veže. Bude sa nachádzať pri zjazde z mosta Apollo na mieste bývalých tlačiarní Versus, v susedstve známej kancelárskej budovy Tower 115 na Pribinovej ulici. Táto niekdajšia budova Presscentra bola jednou z prvých veží veží v Bratislave, postavená bola v 80. rokoch minulého storočia.

„Alternatíva zobrazená na fyzickom modeli Eurovea City je, čo sa týka intenzity zástavby a dopravnej záťaže, v intenciách platného územného rozhodnutia. Zároveň vytvára priestrannejšie verejné priestory,“ spresnil Suchý.

Pripomína mrakodrap v New Yorku

„Výšku mrakodrapu testujeme na úrovni okolo 250 metrov. Závisí to však od rôznych technických riešení infraštruktúry projektu,” hovorí Daniel Suchý. „Veža pripomína mrakodrapy v New Yorku, konkrétne 432 Park Avenue, rezidenčnú vežu v známej lokalite Billionaires Row. Tá má až 425 metrov a 96 poschodí. V prípade Bratislavy by išlo o nižšiu verziu, avšak na naše pomery stále unikátnu,“ dodáva.

Nový 260 metrový mrakodrap predstavuje model... Foto: JTRE
East Tower Nový 260 metrový mrakodrap predstavuje model Eurovea City ako ultraštíhlu vežu.

Nový mrakodrap podľa jeho slov poskytne rôzne formy bývania. „Uvažovaná zmena funkcie z administratívnej na rezidenčnú reflektuje tvorbu mesta krátkych vzdialeností tým, že posilňuje funkciu bývania v prostredí, v ktorom je dostatok funkcií občianskej vybavenosti,“ uviedol hovorca.

Vedľa stojaca budova bude mať funkciu kongresového centra. Podľa urbanistickej štúdie zóny Panorama City, ktorú spracovala spoločnosť GFI v spolupráci s developerom JTRE, je navrhnutá v dvoch výškových variantoch. V prvom je navrhovaný mrakodrap s výškou 180 metrov a 51 nadzemnými podlažiami, v druhom variante by výška veže bola 137 metrov a mala by 38 nadzemných podlaží.

Nový 260 metrový mrakodrap doplní druhá veža. V... Foto: JTRE/GFI
East Tower Nový 260 metrový mrakodrap doplní druhá veža. V štúdii sú navrhnuté dva varianty - mrakodrap s výškou 180 metrov (vľavo) alebo nižšia veža s výškou 137 metrov (vpravo).

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T Real Estate #developerský projekt #East Tower