Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kofola expanduje prvýkrát mimo Európy. Strategické partnerstvo uzavrela v Kolumbii

Kofola sa rozhodla rozšíriť svoj záber o ďalšie nápojové suroviny.

21.10.2023 06:00
Kofola, Kolumbia Foto:
Kofola sa stane spolumajiteľom kávových plantáží v Kolumbii.
debata (1)

Rodinná firma Kofola, vedená rodinou Samarasovcov, sa rozhodla rozšíriť svoj záber o ďalšie nápojové suroviny. Na severnej Morave bude na takmer 60 hektároch obhospodarovať jablčný sad, s cieľom vypestovať tu špeciálnu odrodu jabĺk potrebnú na výrobu ciderov. V Kolumbii zase Kofola smeruje k spoluvlastníctvu 230 hektárov kávových plantáží.

Kofola sa stane spolumajiteľom kávových... Foto: Kofola
Kofola, Kolumbia Kofola sa stane spolumajiteľom kávových plantáží v Kolumbii.

„Z pohľadu kvality nápojov sú vždy kľúčové vstupné suroviny. Dlhodobo sa preto zameriavame nielen na ochranu vodných zdrojov, ale aj na kvalitu ďalších surovín. Zaujíma nás ich pôvod, ale aj celý príbeh od semienka po produkt,” vysvetľuje Jannis Samaras, jeden zo zakladateľov a generálny riaditeľ skupiny Kofola.

Kofola sa stane majiteľom jablčných sadov na... Foto: Kofola
Kofola Kofola sa stane majiteľom jablčných sadov na Úsovsku.

Pestovaniu a spracovaniu bylín sa začala Kofola pred pár rokmi intenzívne venovať v Rajeckej doline. „Aby sme ale mohli naplniť našu dlhodobú víziu, musíme porozumieť aj ďalším poľnohospodárskym oblastiam. Rozhodli sme sa preto uzavrieť dve strategické partnerstvá,“ dodáva Samaras.

možné je všetko, Čítajte aj Najprv rekordy, potom drsný prepad: Čo sa najnovšie stalo s touto markizáckou šou?

Predstavitelia Kofoly podpísali so zástupcami spoločnosti Úsovsko zmluvu o budúcej zmluve, na základe ktorej sa Kofola ČeskoSlovensko stane najneskôr začiatkom roka 2024 majiteľom 57 hektárov pôdy na úpätí Nízkeho Jeseníka. Okrem nej získa firma vedená rodinou Samarasovcov desiatku zamestnancov a priestor pre ďalšie desiatky sezónnych brigádnikov. Tzv. Pragerove sady Libina bude Kofola rozvíjať zhruba 40 km od výrobného závodu Ondrášovka, ktorý tiež patrí do skupiny Kofola.

Kofola chce v sadoch na Úsovsku vypestovať... Foto: Kofola
Kofola Kofola chce v sadoch na Úsovsku vypestovať ciderovú odrodu jabĺk.

„Ročný výnos sadov sa teraz blíži k 1000 tonám jabĺk. Sčasti tieto jablká už teraz využívame na výrobu čerstvých štiav UGO. Naším cieľom je rozšíriť produkciu sadov o špeciálne horko-sladké a horko-kyslé odrody, ktorých šťava je kľúčová pre výrobu poctivých F.H. Prager ciderov. Tie teraz musíme dovážať z Anglicka, prípadne z Francúzska. Vzhľadom k tomu, akí zdatní pestovatelia sme v Česku vždy boli, verím, že aj toto sa nám podarí zabezpečiť lokálne,“ uzatvára Tomáš Jendřejek, ďalší zo zakladateľov Kofoly, ktorý bude mať celú jej vznikajúcu poľnohospodársku divíziu na starosti.

Šéfom poľnohospodárskej divízie Kofoly sa stane... Foto: Kofola
Tomáš Jendřejek, Kofola Šéfom poľnohospodárskej divízie Kofoly sa stane Tomáš Jendřejek.

Expanzia do Kolumbie

Druhým strategickým krokom skupiny Kofola je zámer nadobudnúť štvrtinový podiel v kolumbijskej spoločnosti, ktorá na 230 hektároch plantáží pestuje kávu a ďalej ju predáva na miestnom aj medzinárodnom trhu. „Naším strategickým partnerom v Kolumbii je rodina Londoño, ktorá podniká v odbore kávy už viac ako 100 rokov a je pre nás veľkým zdrojom inšpirácie a skúseností. Som rád, že práve s nimi môžeme zmysluplne posunúť podnikanie v oblasti kávy a rozvinúť našu prvú investíciu mimo Európy,“ hovorí Martin Pisklák, finančný riaditeľ skupiny Kofola.

Kofola sa stane spolumajiteľom kávových... Foto: Kofola
kofola, Kolumbia Kofola sa stane spolumajiteľom kávových plantáží v Kolumbii.

Dokončenie oboch akvizícií, ktorých celková hodnota sa pohybuje v nízkych jednotkách miliónov eur, očakávajú predstavitelia Kofoly najneskôr v januári 2024. „Finančným rozsahom to určite nie sú také veľké akvizície ako tie, ktoré sme robili v minulosti. Integrácia poľnohospodárstva do nášho biznisu je ale kľúčová preto, aby sme mohli spolu s pestovateľmi hľadať udržateľný model podnikania a pridanú hodnotu v ich kvalitnej surovine pre koncového spotrebiteľa,“ uzatvára Jannis Samaras.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kofola