Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Eurovea sa pripravuje na otvorenie. Po odkladoch otvorí aj najočakávanejší obchod na Slovensku

Po dokončení sa stane najväčším nákupným centrom na Slovensku.

07.03.2023 12:15
Eurovea Foto:
Rozšírenie nákupnej zóny v obchodnom centre Eurovea.
debata

Už o pár mesiacov sa stane najväčším nákupným centrom na Slovensku Eurovea, keď na ploche 85 000 m2 ponúkne návštevníkom 320 obchodov, reštaurácií, barov a kaviarní. Aktuálne prebiehajú na stavbe novej budovy nákupného centra a jeho okolia rušné dokončovacie práce, kolaudácie a prípravy pred májovým otvorením.

lets dance, Čítajte aj Totálny valec! Markíza absolútne ovládla televízne obrazovky štartom jarnej šou

Otvárať sa bude postupne

Kľúčovým nájomcom novej časti bude dvojpodlažná predajňa írskeho módneho reťazca Primark, ktorý tam otvorí svoju prvú prevádzku na Slovensku. „Niektorých súčasných nájomcov sme relokovali alebo im poskytli možnosť zväčšiť svoj priestor, preto prvé značky začnú otvárať už skôr v aktuálnej nákupnej pasáži. Väčšina obchodov, vrátane írskeho odevného reťazca Primark, otvorí v máji a ďalšie sa pridajú postupne. Zákazníkom tak budeme prinášať každý mesiac niečo nové,“ vysvetľuje podrobnosti otvorenia Katarína Paule. Rozrastie sa aj multikino Cinema City, ktoré bude mať po rekonštrukcii 17 sál a úplne nový VIP koncept. Nová stravovacia zóna sa zdvojnásobí a doplní o štýlový Food Hall.

Rozšírenie nákupného centra Eurovea Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Po rozšírení sa Eurovea stane najväčším a...

Nákupné centrum je priamo prepojené s prvým slovenským mrakodrapom Eurovea Tower, administratívnou budovou Pribinova 34 a rezidenciami Riverside lemujúcimi dunajskú promenádu. Tieto stavby vrátane modernej kancelárskej budovy pri Moste Apollo sú súčasťou projektu Eurovea2 a v podzemí ich spája veľká dvojpodlažná garáž. Súčasťou výstavby je tiež predĺženie nábrežnej promenády, vybudovanie bulváru Pribinova s prípravou na električkovú trať a ďalšie verejné priestory, ihriská i športoviská, ktoré postupne pribudnú v novovznikajúcej štvrti bratislavského downtownu Eurovea City.

Výstavba rozšírenia nákupného centra Eurovea začala ešte v roku 2019. Koncept organizácie bulváru Pribinova a dizajn verejných priestorov navrhla medzinárodne uznávaná architektka a urbanistka Beth Galí. „Za päť rokov výstavby nás postretlo veľa situácií, ktoré sa nedali predvídať – ako napríklad pandémia Covid-19, ktorá zastavila dodávky od našich zahraničných partnerov, spôsobila výpadky pracovnej sily a určité formy obmedzení s obrovským dopadom na náš časový harmonogram. Sme preto nesmierne radi, že sa nám podarilo posunúť otvorenie extenzie nákupného centra iba o mesiac. Pri tak obrovskom projekte to považujeme za úspech,“ vysvetľuje projektový manažér JTRE Luboš Kaštan.

shadow and bone, Čítajte aj Marec na Netflixe: Tieto tri seriály si pre seba kradnú začiatok televíznej jari

Na stavbe pracuje päťsto pracovníkov

Dokončuje sa aj okolie nákupného centra. Denne je na stavbe okolo päťsto pracovníkov. Najväčší progres je viditeľný na Pribinovej ulici, ktorá sa postupne mení na mestský bulvár s námestím priamo pred hlavným vstupom do nákupného centra. „Tam sa práve dokončujú tri oddychové zóny, takzvané ostrovčeky zelene oválneho tvaru lemované lavičkami. Cez dva z nich bude spontánne pretekať voda rôznymi smermi. Takto zakomponovaná fontána a zvuk vody odkazujú na element vody, ktorý je s Eurovea spojený už od jej vzniku. Tok Dunaja symbolizuje tiež ikonická sklenená strecha pretekajúca medzi administratívnou budovou a rezidenciami lemujúcimi dunajskú promenádu. Prirodzene prepája existujúcu a novú budovu nákupnej pasáže,“ dodáva Luboš Kaštan.

Strechu nákupného centra dopĺňa výsadba, ktorá je už dokončená. Celková plocha zelenej strechy je veľká takmer ako futbalové ihrisko. Strieda sa na nej mix tráv a skalničiek, viacero druhov rozchodníka, rôznych bylín a okrasných tráv. Práce finišujú aj na obľúbenej promenáde. „Predĺžená promenáda bude hotová pri otvorení až po mrakodrap a koncom leta ju oživí nové vizuálne dielo Octahedral Body od Viktora Freša, ktoré vybrala odborná porota spomedzi 25 návrhov českých a slovenských umelcov vo verejnej súťaži,“ uzatvára Kaštan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Primark #nákupné centrum #obchodné reťazce #developerský projekt #Nová Eurovea