Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zvrat v kauze Dráčik: Svoje názory budem písať aj naďalej, prvýkrát zareagoval majiteľ

Majiteľ Dráčika sa prihlásil k článkom na webe, ktoré pribúdajú od začiatku februára.

14.11.2022 06:00
Dráčik Foto:
Predajňa Dráčik v nákupnom centre OC MAX v Trenčíne.
debata (101)

„Články píšem ja, Dušan Víglaský a budem ich písať naďalej. Zdá sa, že vám to nejako nevyhovuje,“ uviedol majiteľ Dráčika na webe hračkárstva v článku s názvom „Denník Sme a iné médiá klamú“.

Reagoval v ňom na medializáciu jeho článkov, ktoré na stránke pribúdajú už od začiatku februára a internetové hračkárstvo tak začalo pripomínať skôr dezinformačný web ako obchod s hračkami. Desiatky textov sa týkajú vojny na Ukrajine, obrannej dohody Slovenska a USA, pandémie a očkovania, ale aj LGBTI+ menšiny.

Dráčik Čítajte aj Dráčik opäť exceluje: LGBT je nezmysel, je to pôda pre realizáciu rôznych úchyliek ega

Doposiaľ firma na otázky, kto je autorom príspevkov a prečo sa rozhodla zverejňovať na webe obchodu s hračkami kontroverzné vyjadrenia k aktuálnym spoločenským a politickým témam, nereagovala. Len v jednom zo starších článkov autor (podpísaný ako Dráčik) uviedol, prečo publikuje takéto príspevky: „Píšem, lebo nemám inú možnosť a považujem to za dôležité vyjadriť svoj názor a postoj.“ Dušan Víglaský však rozhovory neposkytuje a na mailové otázky nereaguje.

Lego už zareagovalo

Kvôli šíreniu demagógie na webe hračkárstva vznikla iniciatíva Dajte im vedieť, kde majú ľudia k dispozícii zoznam výrobcov hračiek, s ktorými Dráčik spolupracuje. Prostredníctvom zverejnených kontaktov môžu napísať firmám svoj názor na to, ako sa hračkárstvo prihovára svojim zákazníkom. „Možno to bude len výstrel do tmy. Možno sa nič nestane. Ale je to jedna z mála vecí, čo s tým môže morálna a uvedomelá časť spoločnosti urobiť,“ uvádzajú autori iniciatívy.

Dráčik Čítajte aj Tvrdá reakcia Lega na demagógiu Dráčika: Zostane hračkárstvo bez kultovej stavebnice? Na upozornenia ľudí už zareagovala spoločnosť Lego: „Sme sklamaní komunikáciou na webe Dráčik, preto sme pozastavili všetky propagačné aktivity a situáciu naďalej vyhodnocujeme,“ odpisuje ľuďom firma na ich podnety na sociálnej sieti.
Foto: Facebook Lego
Lego

Víglaský v spomenutom článku uvádza, že Dráčik má viac ako sto dodávateľov a „iba jeden poslal alibistickú odpoveď, že ruší reklamu na webe, ktorá ani nikdy neexistovala, a tou firmou je Lego“. „Principiálne som sa Lega opýtal, ktoré slovo alebo vyjadrenie je v rozpore s ich hodnotami, ktorým by som niekoho urážal. Konkrétnu odpoveď som nedostal, iba alibistické vyjadrenie, že monitorujú situáciu. Super monitorujte, ale to čo ste poslali do médií, poškodzuje mňa,“ píše majiteľ Dráčika.

Televízia, diaľkový ovládač Čítajte aj Rekordné zdražovanie v televíziách: Budúci rok stúpnu ceny o desiatky percent

Úspešný biznis

Dráčik je najväčšie a najznámejšie hračkárstvo s desiatkami kamenných predajní v nákupných centrách a centrách väčších miest po celom Slovensku a rovnako v Českej republike. Web českého Dráčika kopíruje ten slovenský a od konca októbra sú aj ňom zverejňované články preložené do češtiny. Rovnako vzbudili negatívnu pozornosť médií aj ľudí na sociálnych sieťach.

Dráčik založil Dušan Víglaský ešte v roku 1991 a doteraz je jeho majiteľom. Sieť hračkárstiev aj vďaka e-shopu výraznejšie nezasiahli ani dva pandemické roky, počas ktorých sa zatvárali obchody a nákupné centrá. Podľa údajov portálu Finstat dosiahli spoločnosti Dráčik DIVI a Dráčik DUVI SK miliónové zisky.

Zisk a tržby spoločnosti Dráčik – DIVI od roku 2015:
Zisk a tržby spoločnosti Dráčik - DIVI od roku... Foto: Finstat
Dráčik - DIVI Zisk a tržby spoločnosti Dráčik - DIVI od roku 2015.
Zisk a tržby spoločnosti Dráčik – DUVI SK od roku 2015:
Zisk a tržby spoločnosti Dráčik - DUVI SK od... Foto: Finstat
Dráčik - DUVI SK Zisk a tržby spoločnosti Dráčik - DUVI SK od roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #propaganda #kontroverzná reklama #Dráčik