Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najskôr ho odvolali, teraz sa vracia späť. Na čele spoločnosti OpenAI sa dejú zaujímavé zmeny

V posledných dňoch sa diali na čele OpenAI poriadne turbulencie.

22.11.2023 10:22
digitálne technológie, umelá inteligencia, AI,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spoločnosť OpenAI oznámila, že Sam Altman sa vracia na pozíciu generálneho riaditeľa, len niekoľko dní po jeho nečakanom odvolaní, ktoré vyvolalo krízu vo firme. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Jeho návrat tak ukončí diskusie o budúcnosti startupu, ktorý je priekopníkom vo vývoji umelej inteligencie (AI).

Okrem návratu Altmana spoločnosť v zásade súhlasila s čiastočnou obnovou predstavenstva. Jeho členmi sa stanú Bret Taylor, bývalý generálny riaditeľ Salesforce, Larry Summers, bývalý minister financií USA a súčasný riaditeľ Quora Adam D'Angelo, uviedla OpenAI.

Poriadne turbulencie

Správna rada poskytla niekoľko podrobností o nečakanom odvolaní Altmana minulý týždeň. Vo vysvetlení poukázala na jeho nedostatočnú otvorenosť a svoju potrebu brániť misiu OpenAI.

Dohoda o návrate Altmana otvára potenciálne novú éru pre startup. Jeho dramatický odchod vyvolal intenzívny tlak najväčších investorov OpenAI vrátane technologického giganta Microsoftu na jeho návrat. Aj stovky zamestnancov OpenAI sa vyhrážali odchodom a v liste, ktorý zaslali aj médiám, požadovali odstúpenie predstavenstva, keďže sa špekulovalo o budúcnosti spoločnosti.

AI je budúcnosť

Generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella tento týždeň oznámil, že prijme Altmana, aby viedol výskumný tím AI. Altman v tejto súvislosti povedal, že jeho návrat má Nadellovu podporu. Podľa Nadellu v OpenAI sú potrebné „zmeny riadenia“, aby sa predišlo takýmto rušivým prekvapeniam.

Microsoft investoval miliardy dolárov do OpenAI a začlenil novú technológiu do rôznych produktov vrátane svojho vyhľadávacieho nástroja Bing. Jeho dátové centrá boli kľúčové pre vývoj ChatGPT od OpenAI, ktorého úspech vyvolal celosvetové preteky vo výskume a vývoji AI.

Generatívne platformy AI, ako je ChatGPT, sú trénované na veľkom množstve údajov, ktoré im umožňujú odpovedať ľuďom na otázky, dokonca aj tie zložité. Používajú sa tiež na vytváranie a manipuláciu s obrazmi, čo vyvolalo obavy zo zneužitia tejto technológie – od vydierania ľudí falošnými obrázkami až po manipulácie a škodlivé dezinformácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #OpenAI #chat GPT