Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

TikTok má problém: Čelí viacerým zákazom naprieč krajinami a inštitúciami

Kanadská vláda začne od 1. marca na všetkých svojich zariadeniach blokovať sociálnu sieť TikTok, ktorú vyvíja čínska spoločnosť ByteDance.

28.02.2023 16:04
debata

Podľa denníka National Post sa vláda obáva úniku dát, ktorý by mohol zvýšiť zraniteľnosť voči kybernetickým útokom. Vláda sa tiež zaoberá otázkou možného čínskeho zasahovania do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021.

„Aplikácia TikTok bude automaticky odstránená a zablokovaná pre používanie na všetkých mobilných zariadeniach vydaných vládou, aby bola zaistená bezpečnosť a ochrana vládnych informačných systémov a sietí,“ napísali v oznámení zamestnancom štátnej agentúry Global Affairs Canada zástupcovia vlády pre informácie a bezpečnosť.

Spoločnosť ByteDance už niekoľkokrát uviedla, že dáta kanadských užívateľov sú bezpečne uložené v Spojených štátoch a Singapure a čínskej vláde sa nikdy do rúk nedostanú. Uznala však aj to, že k americkým dátam sa prostredníctvom určitých kanálov môžu zamestnanci spoločnosti v Číne dostať, čo sa už niekoľkokrát stalo.

Vyšetrovaním bezpečnosti dát na serveroch TikToku sa zaoberá aj Európska únia a Spojené štáty, ktoré už túto sociálnu sieť na vládnych zariadeniach začali tiež obmedzovať.

Výkonný riaditeľ TikToku Shou Zi Chew bude 23. marca vypovedať pred výborom pre energetiku a obchod americkej Snemovne reprezentantov. Kongresmanov bude zaujímať vplyv TikToku na mladých používateľov, jeho vzťah k čínskej komunistickej strane a zaobchádzanie s dátami používateľov.

Výber informácií o mobilnej aplikácii a sociálnej sieti Tiktok, ktorý nedávno čelí predpisom a zákazom

  • Platforma Tiktok je založená na nahrávaní a publikovaní krátkych videí, ktoré zdieľajú hlavne tínedžeri. Predtým aplikácia umožnila používateľom vytvoriť krátke videoklipy s maximálne 15 sekúnd, neskôr sa dĺžka predĺžila na tri minúty a teraz je možné zaznamenať video obsah až desať minút. Podľa We Are Social Agency má viac ako miliardu aktívnych používateľov a na celom svete je šiesta najčastejšie používaná sociálna platforma. V EÚ má približne 125 miliónov aktívnych používateľov. Preto bude podliehať novej regulácii EÚ o digitálnych službách.
  • V niekoľkých krajinách už aplikácia čelí reguláciám alebo zákazu v dôsledku údajných počítačových hrozieb. Pravidelne sa tiež obviňuje z toho, že existuje veľa dezinformačných videí, nebezpečných výziev a pornografických obrázkov a že podporuje závislosť maloletých od mobilného telefónu.
  • Majiteľom aplikácie je čínska spoločnosť Soldance, ktorá v novembri 2017 kúpila spoločnosť Musical.ly so sídlom v Šanghaji, ktorá prevádzkovala podobnú aplikáciu zameranú na americký trh. Užívateľská základňa tejto aplikácie bola zlúčená do svojej vlastnej aplikácie Douyin, ktorá sa stala základom pre rozširovanie pripojených aplikácií na západný trh s názvom Tiktok.
  • Úspech Tiktoku sa odráža aj v jeho príjmoch z reklamy. V roku 2022 dosiahli viac ako 11 miliárd dolárov, čo predstavuje trojnásobný nárast za jeden rok.
  • Jeden z najsledovanejších používateľov Tiktoku na svete je americká tanečnica Charli D'Ameli, taliansko-senegálny influencer Chaby Lame alebo filipínsko-americká, ktorá nie je známa speváčka Bella Poarrch.
  • Tiktok sa snaží ubezpečiť vlády a regulačné orgány, že používatelia nemajú prístup k osobným údajom používateľov a že vládnuca komunistická strana Číny alebo nikto iný pod vplyvom Pekingu nemôže manipulovať s obsahom. Mnoho krajín už dosiahlo reguláciu alebo čiastočný zákaz v dôsledku počítačovej hrozby a niektoré krajiny sa boja šíriť iné ako oficiálne informácie.
  • Už v roku 2020 Tiktok zakázala India, ktorá odôvodňovala obranu jej suverenity. Stalo sa to po konfliktoch na hranici s Čínou.
  • V marci minulého roka obmedzila aplikácia svoje služby v Rusku z dôvodu nového zákona, ktorý ohrozuje tvrdé pokuty za šírenie iných ako oficiálne informácie o ruskej armáde.
  • Minulý august britský parlament zrušil svoj účet na Tiktoku, ktorý sa sústredil na mladšie publikum. Urobil tak po sťažnostiach niektorých vysokoškolských konzervatívnych poslancov, ktorí vyjadrili obavy z bezpečnosti údajov na tejto platforme.
  • Tento mesiac Európska komisia zakázala svojim zamestnancom používať Tiktok na služobných zariadeniach s odkazom na možné počítačové ohrozenie. Zamestnanci Komisie nesmú používať Tiktok v služobných zariadeniach a od 15. marca, dokonca ani na súkromných tých, na ktorých sú nainštalované aj pracovné aplikácie.
  • Kanadská vláda tiež začne blokovať Tiktok vo všetkých svojich zariadeniach od 1. marca. Podľa denníku National Post sa vláda obáva úniku údajov, ktoré by mohli zvýšiť zraniteľnosť voči počítačovým útokom. Vláda sa tiež zaoberá možným čínskym zásahom do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021, ktoré Peking odmieta.
  • Bývalý prezident USA Donald Trump sa v minulosti snažil zakázať Tiktoku kvôli obavám o národnú bezpečnosť v minulosti, ale v roku 2020 zablokoval federálny súd v roku 2020. Súčasný prezident Joe Biden neskôr zrušil Trumpove kroky a nariadil kontrolu potenciálne nebezpečných aplikácií.
  • Americké úrady sa obávajú, že Čína by mohla Tiktok posunúť prostredníctvom zákonov alebo jej materskej spoločnosti, aby tieto údaje odovzdala americkým používateľom vláde. Obavy sú spôsobené využívaním údajov na účely správ a dezinformácií. Práve tieto obavy prinútili viac ako polovicu štátov USA zakázať žiadosť spoločnosti Tiktok vo verejných oficiálnych zariadeniach. Výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorý prevádzkuje sociálnu sieť Tiktok, Shhou Zi Chew svedčí 23. marca pred energetickým výborom a obchodom poslancov USA. Kongresmani sa budú zaujímať o vplyv Tiktoku na mladých používateľov, jeho vzťah s Čínskou komunistickou stranou a zaobchádzanie s údajmi jej používateľov.
  • Dánsky parlament vyzval zákonodarcov a ich zamestnancov, aby nepoužívali aplikáciu Tiktok v služobných telefónoch v oblasti kybernetickej bezpečnosti, pretože „existuje riziko špionáže“.
debata chyba
Viac na túto tému: #Tik Tok