Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Taraba zaútočil na Zuzanu Fialovú: Herečky sa zastala prezidentka, minister má na krku trestné oznámenie

Minister Tomáš Taraba zverejnil status, ktorý spustil vlnu nepríjemných komentárov na adresu herečky Zuzany Fialovej.

02.04.2024 10:09
zuzana fialová, Foto:
Zuzana Fialová v seriáli Klamstvo.

Slovensko momentálne rozdeľuje verejnoprávna televízia. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa snaží presadiť novelu, ktorá by zmenila viacero vecí – okrem názvu (z RTVS by sa stala STaR) by to boli aj zmeny, ktoré by mohli ohroziť jej nezávislosť. Množstvo ľudí sa tak vybralo do ulíc a podpisovalo petíciu, kde zmeny v RTVS odmietli.

Robert Fico / Tomáš Taraba / Čítajte viac RTVS reaguje na Tarabu: "Duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej nebol zverejnený počas sviatkov

Vládna koalícia však trvá na tom, že sú potrebné. Tvrdia, že verejnoprávna televízia je protivládna a neobjektívna. Najnovšie minister životného prostredia Tomáš Taraba napísal status, v ktorom kritizuje „ružovučkú verejnoprávnu televíziu“ za výber programu počas sviatkov. „Dnes kresťania slávia najväčší sviatok v roku a naša ružovučká neverejnoprávna televízia v rukách Progresívneho Slovenska, ktorú im ľudia musia platiť z daní, nám na titulke webu RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladajú ‚duchaplný príbeh‘ o Zuzane Fialovej,“ napísal minister v príspevku.

Krátko po zverejnení príspevku začali v komentároch pribúdať nadávky na adresu známej herečky. Tej sa zastala dokonca aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Vyjadrujeme podporu a solidaritu herečke Zuzane Fialovej, ktorá sa po statuse člena vlády kritizujúcom RTVS stala objektom verbálnych útokov na sociálnych sieťach,“ napísala prezidentka.

„Zároveň ďakujeme množstvu ľudí, ktorí jej kultivovaným spôsobom vyjadrujú podporu. Ďakujeme, že vytvárate vlnu solidarity a rozširujete priestor rešpektu,“ odkázala prezidentka ľuďom, ktorí sa herečky verejne zastali. Tomáš Taraba v minulosti podobným spôsobom napísal o dcére prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa venuje modelingu.

Za herečku sa postavilo aj SND. „Už niekoľko rokov s veľkými obavami sledujeme stále stupňujúci sa trend, pri ktorom naši volení zástupcovia naprieč politickým spektrom zneužívajú silu svojho hlasu na konkrétnych jednotlivcov, alebo menšiny,“ píše SND v stanovisku, ktoré zverejnili na svojom Facebooku. „Svojou agresiou, nenávisťou a neraz dehumanizáciou konkrétnych ľudí, alebo skupín z nich verejní činitelia vedome robia živé terče násilia,“ píše SND.

Podali trestné oznámenie

Inštitút ľudských práv dnes v tlačovej správe oznámil, že na ministra Tomáša Tarabu podali trestné oznámenie. “Člen vlády sa na sociálnej sieti dopustil verbálneho útoku a ponižujúcim spôsobom sa vyjadroval o známej herečke. Nepochybne preto, že sa netají svojimi politickými názormi, ktoré sú opačné ako tie ministrove. Odsudzujeme vyjadrenia Tomáša Tarabu a aj spôsob, akým ich formuloval, a vyjadrujeme solidaritu so Zuzanou Fialovou. Člen vlády, ktorý získal mandát v demokratických voľbách, by nemal svoje postavenie zneužívať na šírenie nenávisti. Nie je ministrom len svojich voličov a voličiek, ale všetkých občanov a občianky a podľa toho by sa mal správať,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

“Správanie, ktoré Tomáš Taraba predviedol, je nehodné jeho funkcie. Mal by zvážiť zotrvanie vo vláde. Navyše zavádza verejnosť a krivo obviňuje RTVS, ktorá v programovej skladbe počas veľkonočných sviatkov uviedla množstvo kresťanských programov, ako je zjavné z jej webstránky, a ľahké si je overiť. Ministrovi Tarabovi však zjavne ide o rozdúchavanie náboženských vášní a netolerancie, a preto sme sa rozhodli na neho podať trestné oznámenie. V úvahu spadajú viaceré možné skutkové podstaty, ktoré sme po porade s právnikmi a právničkami do podania na Generálnu prokuratúru uviedli,” uzavrel Weisenbacher.

Tomáš Taraba na trestné oznámenie reagoval tým, že natočil video, v ktorom tvrdí, že sa len zastával kresťanstva a že sa ho snažia zastaviť.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Fialová #Tomáš Taraba