Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

TikTok prekročil magickú hranicu zisku: Aplikácia je známa aj virálnymi výzvami, ktoré môžu byť nebezpečné

Aplikácia TikTok ako prvá prekročila magickú hranicu zisku. Kolujú pritom na nej aj šialené výzvy.

17.01.2024 00:00
TikTok Foto:
debata

TikTok v roku 2023 prekročil magickú hranicu – podarilo sa im zaznamenať zisk až 10 miliárd dolárov, informoval Bloomberg. Stal sa tak prvou aplikáciou, ktorá túto hranicu prekročila. Celkovo bol zaznamenaný až 11 % nárast výnosov aplikácií.

Najsťahovanejšie aplikácie boli Shein a Temu, pričom druhá menovaná aplikácia je najsťahovanejšou na 125 trhoch a to napriek rizikám, ktoré prináša. Písali sme o tom v staršom článku.

práca, nákup, počítač Čítajte viac Slováci vo veľkom sťahujú čínsku aplikáciu. Temu je bezpečnostným rizikom, upozorňujú odborníci

TikTok čelí veľkej kritike západných krajín, obavy sú však podľa odborníkov skôr preventívne. Pramenia z dlhodobého napätia medzi Čínou a Západom, jedná sa hlavne o osobné údaje, ktoré TikTok získava od používateľov. V niektorých krajinách ho dokonca zakázali úplne.

TikTok sa okrem iného preslávil aj šialenými výzvami, ktoré po ňom virálne kolovali. Zahraničné médiá upozorňujú aj na správanie rodičov, ktorí uverejňujú vidá vlastných plačúcich detí.

sex v meste Čítajte viac Pôvodne stála 5 dolárov, teraz má obrovskú cenu. Do dražby ide sukňa zo Sexu v meste

Iné výzvy mali na svedomí zranenia mladistvých či ohrozenie na zdraví. Išlo napríklad o trend „spiaceho kurčaťa“, kedy ľudia pri vyprážaní polievali kura Doxylamínom, táto látka sa nachádza napríklad v liekoch na spanie. Výpary, ktoré vznikli, môžu byť nebezpečné. Počas pandémie koronavírusu napríklad zase niektorí ľudia kvôli výzve v aplikácii olizovali miesta, ktorých sa ľudia často dotýkajú – napríklad kľučky.

Angel of death challenge bola zase výzva, kde ľudia vyskakovali z idúcich áut a verili, že sa zaseknú v čase a vyhnú sa zraneniu – minimálne dvoch tínedžerov z Indonézie to stálo život. Podobne nepochopiteľná výzva spočívala v tom, že si človek omotal okolo krku šatku, pritiahol si ju a sledoval, ako dlho vydrží byť bez vzduchu. Jedna tínedžerka na to doplatila životom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TikTok