Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Riaditeľ ta3: Naši diváci sa nenechali „vyrušiť“ príchodom konkurenčných spravodajských televízií

O uplynulom roku, ďalších plánoch a novinkách v spravodajskej televízii sme sa rozprávali s Jánom Svobodom.

12.01.2024 00:00
Ján Svoboda Foto:
Generálny riaditeľ Televízie ta3 Ján Svoboda v nových priestoroch spravodajskej televízie.
debata (7)

Pre spravodajskú televíziu ta3 bol rok 2023 rokom zmien. Generálny riaditeľ ta3 Ján Svoboda v exkluzívnom rozhovore hovorí o významných transformáciách, ktorými televízia prešla v minulom roku, hodnotí rok fungovania v konkurencii nových spravodajských televízií a prezrádza tiež nové relácie a plány na zmeny v programovej štruktúre.

logo, Markíza, JOJ, RTVS Čítajte aj Veľký prehľad roku 2023: Súboj televízií o pozíciu lídra má jasného víťaza, ťahákom boli seriály a rozprávky

Aký bol pre ta3 uplynulý rok?

Rok 2023 bol pre nás rokom zmien. V júni sme sa presťahovali do nových priestorov, následne sme sa hneď sústredili na parlamentné voľby. Televízia ta3 mala najviac diskusií zo všetkých televízií podľa analýzy MEMO 98 a dala aj najväčší priestor ženám – političkám. Z hľadiska ekonomiky sa nám darí stabilizovať hospodárenie spoločnosti, a čo ma teší, je aj obhájenie pozície najdôveryhodnejšej mediálnej značky podľa agentúry Reuters.

Ako hodnotíte sledovanosť ta3 v rámci celého roka? RTVS vynovila svoj spravodajský kanál, TV JOJ taktiež posilnila štruktúru spravodajskej televízie. Bádate ešte viac vyostrený boj o tento typ diváka?

Rok fungovania konkurenčných spravodajských televízií ukázal, že každá má svojho špecifického diváka, ktorý nemení svoje návyky, inak povedané ta3 má dekády svoju cieľovú skupinu, ktorá sa nenechala „vyrušiť“ príchodom nových kanálov. Sme dôveryhodná, stabilná značka, s vlastným originálnym obsahom, ktorá už od roku 2001 určuje trendy.

Na jeseň Slovensko žilo predčasnými parlamentnými voľbami. Ako ste spokojný s výsledkami, ktoré ta3 v tomto náročnom období dosiahla?

Pripravili sme historicky najväčší počet diskusií aj vďaka novým formátom ako ranná či obedná Téma sme na to mali priestor. Sledovanosť volebných štúdií bola nadpriemerná, až rekordná. V nedeľu, po volebnej noci, sme boli v slote od 11:00 hod. v cieľovej skupine 12+ jednotkou na celom trhu.

V minulom roku ste po dvoch desaťročiach zmenili sídlo a v súvislosti s tým aj technológie a programovú štruktúru. Ako hodnotíte tieto zmeny?

Celá zmena vďaka skúsenému štábu a dodávateľom prebehla hladko a bez výrazných komplikácií, pribudlo nám druhé štúdio, upravila sa aj štruktúra vysielania.

Generálny riaditeľ Televízie ta3 Ján Svoboda v... Foto: Robert Huttner
Ján Svoboda Generálny riaditeľ Televízie ta3 Ján Svoboda v nových priestoroch spravodajskej televízie pred LED stenou.

Ako zmeny hodnotia redaktori, moderátori a ďalší zamestnanci televízie?

Keďže išlo o pozitívnu zmenu, presťahovali sme sa do jednej z najmodernejších budov na Slovensku, zo starých priestorov sme neprenášali nič a zamestnanci si so sebou vzali iba osobné veci, tak boli všetci nadšení. Či už newsroom s denným svetlom a výhľadom na hrad, najmodernejšie štúdiá na Slovensku, možnosti stravovania – to sú všetko benefity, ktoré staré priestory neposkytovali.

Čo bude v tomto roku vašou prioritou, na ktorú sa chcete zamerať?

Budú to najmä zmeny v programovej štruktúre. Chceme sa ešte viac sústrediť aj na online. A, samozrejme, prichádza náš „prime time“ – prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu.

Aké výzvy v tomto roku čakajú ta3?

Z hľadiska hospodárenia by sa firma po dekádach mala dostať do zisku. Je to vďaka reštrukturalizačným opatreniam a práci obchodného tímu. Pripravujeme rekordný počet natívnych relácií, čo bude náročné z logistického hľadiska.

Aké novinky pripravujete pre televíznych divákov a pre návštevníkov vášho portálu?

Už v prvom kvartáli to bude nová relácia Rasťa Ilieva, pripravujeme zmeny aj v Hlavných správach a niekoľko nových publicistických relácií. V rámci webu posilňujeme tím a rozsah spravodajstva.

České TV logo Čítajte aj RTVS komerčné televízie neohrozuje. U susedov je situácia iná, ČT je silným konkurentom

Začiatkom minulého roka ste zmenili dramaturgiu relácie V politike. Politickú diskusiu doplnili úvodné vstupy moderátorov – Rasťa Ilieva a Richarda Dírera, ktorí čelili nenávistným atakom. Tým musel čeliť aj moderátor Peter Bielik. Upokojilo sa po voľbách napätie v spoločnosti, alebo to nemalo vplyv na nenávistné a vulgárne komentáre?

Žiaľ, počet komentárov či atakov na moderátorov či televíziu neustal, zmenili sme však postoj a vážne a vyhrotené komentáre automaticky posúvame vyšetrovateľom a aktívne spolupracujeme s políciou.

Rasťo Iliev sa rozhodol skončiť s moderovaním politickej relácie a venovať sa novému projektu. Ako ste prijali toto jeho rozhodnutie?

Toto rozhodnutie vzniklo po vzájomnej diskusii a rodilo sa niekoľko mesiacov. Sme radi , že Rasťo je stabilným členom nášho tímu a má chuť venovať sa novému projektu.

So zmenou vládnej garnitúry prišla aj zmena rétoriky najvyšších politických predstaviteľov voči novinárom a médiám. Je spochybňovaná ich objektivita a profesionalita. Ako vnímate túto situáciu? Zvýšil sa počet odmietnutí účastí politikov vo vašich diskusiách?

Vzhľadom na viac ako 20 ročnú históriu Televízie ta3 a jej kredibilitu to nevnímame ako zásadný problém, samozrejme je občas náročné nájsť partnera pre niektorých politikov, no zatiaľ sme nemuseli rušiť žiadnu diskusiu.

Generálny riaditeľ Televízie ta3 Ján Svoboda. Foto: TA3/Robert Huttner
Ján Svoboda Generálny riaditeľ Televízie ta3 Ján Svoboda.

Slovenské televízia dlhodobo čelia nedostatku reklamného priestoru. Uplynulý rok televízie zvyšovali cenu reklamy dvojciferne, s akou infláciou vstupujete do tohto roku?

Podobne ako konkurencia, aj my musíme reflektovať na zvyšujúcu sa infláciu a rastúce náklady, na druhej strane sa nám stále viac darí predávať natívne formy spolupráce.

Pred viac ako rokom (21. 9. 2022) vám Rada pre mediálne služby udelila oprávnenie na vysielanie programovej služby TA3 DOKU. Plánujete spustiť jej vysielanie v tomto roku?

V čase podania žiadosti ešte na slovenskom trhu neboli plánované projekty skupiny JOJ, ktorá otvorila podobne zameraný kanál. Spustenie dokumentárneho kanála zvážime v momente, keď nám to bude dávať ekonomický zmysel. Medzičasom ale v spolupráci s denníkom Pravda pripravujeme nové nespravodajské relácie na obrazovkách ta3.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #TV TA3 #Ján Svoboda