Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predvolebná superdebata: Prezidentskí kandidáti sa stretnú v poslednej diskusii pred voľbami, prihovorí sa aj prezidentka

V poslednej predvolebnej superdebate sa stretnú všetci prezidentskí kandidáti.

20.03.2024 10:00 , aktualizované: 13:53
prezidentské voľby 2024, kandidáti Foto:
debata (5)

Poslednou diskusiou prezidentských kandidátov pred začatím volebného moratória bude predvolebná superdebata, v ktorej sa stretnú všetci prezidentskí kandidáti. Odvysiela ju RTVS v stredu 20. marca od 20:10 hod. súbežne v televíznom vysielaní na Jednotke a RTVS :24 a v rozhlasovom vysielaní v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina. Moderátormi diskusie sú Marta Jančkárová a Marek Makara.

Aktualizácia: Pred debatou prezidentských kandidátov vystúpi prezidentka Zuzana Čaputová s mimoriadnym príhovorom pred prvým kolom volieb, ktorý odvysiela po 19:30 hod. Jednotka RTVS.

Moderátori politických diskusií Marta... Foto: RTVS
Marta Jančkárová, Marek Makara Moderátori politických diskusií Marta Jančkárová a Marek Makara.
korčok, pellegrini Čítajte aj Diváci hodnotili duel Pellegriniho a Korčoka. Kto vyšiel z debaty ako víťaz?

„Pozvanie do predvolebnej superdebaty dostali všetci jedenásti kandidáti na post prezidenta SR. Všetci boli oslovení s rovnakými tematickými okruhmi diskusie, a budú mať dispozícií rovnaký časový limit na odpovede na otázky moderátorov,“ uviedla Zuzana Vicelová, vedúca Odboru komunikácie RTVS s tým, že svoju účasť potvrdili desiati kandidáti: Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec, s výnimkou Andreja Danka, ktorý sa medzitým oficiálne vzdal kandidatúry v prospech Štefana Harabina.

pellegrini, kovačič, korčok Čítajte viac Ostro sledovaný duel Pellegrini vs. Korčok: Súboj kandidátov zvalcoval televízne obrazovky

V prípade odstúpenia kandidáta ďalšieho, alebo v prípade odmietnutia účasti v diskusnej relácii bude uplatnený tzv. inštitút prázdneho kresla. Čas zostáva rovnaký pre všetkých, bez ohľadu na počet diskutujúcich.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 23. marca 2024, prípadné druhé kolo v sobotu 6. apríla 2024. Prezidentský mandát Zuzany Čaputovej sa skončí 15. júna 2024.

Voľba prezidenta Slovenskej republiky:

  • Právo voliť prezidenta SR majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady SR.
  • Za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. V prvom kole to znamená viac ako polovicu všetkých oprávnených voličov, nielen viac ako polovicu platných hlasov zúčastnených voličov.
  • Ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden kandidát potrebnú väčšinu, koná sa do 14 dní druhé kolo. Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najvyšší počet hlasov. Víťazom druhého kola je kandidát, ktorý získa viac hlasov.
  • Tá istá osoba môže byť zvolená za prezidenta najviac v dvoch po sebe nasledujúcich obdobiach.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #prezidentské voľby 2024