Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Iliev z ta3 prvýkrát o svojej novej relácii: Energiu už nechcem míňať na politikov

Moderátor Rastislav Iliev hovorí o dôvodoch odchodu z relácie V politike a o novom programe, ktorý pripravuje.

28.11.2023 00:00
Iliev Foto:
Rastislav Iliev

Rastislav Iliev bol dva a pol roka tvárou diskusnej relácie V politike, ktorú spravodajská televízia ta3 uvádza naživo každú nedeľu od 11.00 hod. Na moderátorskom poste sa od apríla 2022 striedal s Richardom Dírerom, s ktorým sa stali známymi svojimi obežníkmi, v ktorých na začiatku relácie glosovali najdôležitejšie udalosti týždňa.

Iliev však pred mesiacom z relácie V politike odišiel. „Vydržal som až 29 mesiacov. Nikam neodchádzam a teraz chcem míňať energiu a čas na ľudí z iného sveta,“ načrtol svoje ďalšie plány prednedávnom. V rozhovore hovorí o dôvodoch ukončenia moderovania V politike aj o novej relácii, ktorú v ta3 pripravuje.

karol farkašovký Čítajte aj Ďalší bývalý moderátor Markízy je na srandu: Vyrobil vianočný hoax o chlebe s masťou a cibuľou

Dva a pol roka ste moderovali politickú diskusiu V politike. Posledný mesiac ste sa v nej však neobjavili. Prečo?

V politike je najsledovanejší formát v ta3. S novým vedením sme ho zdynamizovali, čo sa ukázalo aj na číslach sledovanosti a cez, dnes už povestné obežníky, si reláciu obľúbilo aj mladšie publikum. Mnohí z nich mi o tom píšu na Instagram, že sa vďaka obežníkom začali zaujímať o politiku. To je skvelé, pretože ľudia by sa mali zaujímať o veci verejné a kontrolovať politikov, ktorí rozhodujú o ich osude.

V máji 2021 som moderovanie V politike zobral ako výzvu. Bol to doposiaľ môj najnáročnejší projekt. Na dramaturgiu i čas, no neľutujem. Práve naopak. Po 29 mesiacoch sa chcem však posunúť ďalej a míňať energiu na ľudí z iného sveta.

Môžete prezradiť viac o novom projekte? Aký to bude formát, akými témami sa bude zaoberať?

V ta3 chystáme projekt, ktorý v našej programovej štruktúre chýba už roky. Keď hovorím, že chcem míňať energiu na ľudí z iného sveta, znamená to, že pôjde o lifestylový formát s focusom na široké publikum. Bez politikov. (úsmev)

Kedy by sa mohol objaviť na obrazovke a aká bude jeho periodicita?

Diváci by sa ho mohli dočkať už v januári. Viac prezradíme neskôr.

Čo vám dali a čo vzali dva roky moderovania V politike?

Moderovanie politickej diskusie ma v prvom rade naučilo sebaovládaniu :-). V každom prípade, konfrontovať politikov s ich minulosťou a kauzami nie je jednoduché a presvedčil som sa o tom, že keď sa politik začne počas diskusie smiať a odvádzať pozornosť, namiesto toho, aby odpovedal na otázku, zavádza a klame. Vždy. Berte to ako mini návod pre čitateľa pri sledovaní politických diskusií. (úsmev)

Nebude vám chýbať tento nedeľný adrenalín zo živého vysielania?

V spravodajskej televízii je každý deň adrenalínom a ak mi niečo bude chýbať, tak obežníky, na ktoré si moji instagramoví fanúšikovia už zvykli. Politiku a politikov však pozorne naďalej sledujem a ich kroky a rozhodnutia zaznamenávam tak trochu po svojom a inak. Práve prostredníctvom instagramu. Tak, ako to moji sledovatelia majú radi a očakávajú to. Žijeme turbulentné obdobie a mnohí ľudia vyhľadávajú obsah len na sociálnych sieťach. Analógové vysielanie nikdy nenahradia, no sú dnes už neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti.

V médiách pracujete už 15 rokov, posledných osem v ta3. Ako sa za tie roky zmenila politická kultúra na Slovensku?

Aj tá sa zdynamizovala a prispeli k tomu práve sociálne siete. Lídri politických strán už roky oznamujú zásadné posolstvá práve prostredníctvom nich a často nahrádzajú tlačové besedy. Napríklad Igor Matovič takto celej krajine oznámil, že je hetero a Robert Fico zasa, že nepotrebuje všetkých novinárov a médiá k tomu, aby svojim voličom odkázal, čo plánuje s krajinou robiť. Nie som si istý, či toto je tá sloboda, za ktorú mnohí z nás štrngali v '89om, ale budiž.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MK Šimkovičová BAX Čítajte aj Medzinárodná hanba: Česi píšu o slovenskom ministerstve kultúry, hovoria o centre bizáru

Čo sa zmenilo za posledný rok po streľbe na Zámockej, pri ktorej prišli o život dvaja dvaja mladí ľudia z LGBTI+ komunity?

Nič. Teda áno. Teroristický útok na Zámockej dokonale odkryl, že Slovensko je homofóbna krajina. Namiesto pochopenia a spolupatričnosti pribúda v online priestore extrémne toxický hejt. A to je veľmi nebezpečné, pretože nenávistný človek bol aj ten strelec. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva nedávno zmapovalo nenávistné prejavy na sociálnych sieťach. Predovšetkým voči LGBTI+ komunite, Rómom a moslimskej menšine. Z dát vyplýva, že v prípade útokov voči LGBTI+ komunite sa všetci tí „online hrdinovia“ najčastejšie vyhrážajú násilím mne. Spustil to môj minuloročný verejný coming out.

Boli ste pripravený na takú mieru nenávisti?

Tak trochu som s tým aj počítal, no nikdy by mi nenapadlo, že budem ležať v žalúdku toľkým ľuďom. Len preto, lebo im sa v živote nedarí, neurobili nič preto, aby ho zlepšili a vinia z toho všetkých, len nie seba. Také slovenské. No za to môžu aj politici, ktorí svojimi statusmi, v ktorých bagatelizujú queer komunitu na Slovensku, podnecujú svojich zmätených fanúšikov k šíreniu nenávisti. Juraja a Matúša takto pred rokom zabila obyčajná nenávisť.

A výsledok? Politici neurobili nič preto, aby sa queer komunita cítila na Slovensku bezpečne. Najhoršie na tom je, že veľa ľudí vôbec nepochopilo, čo sa tu stalo. Ľudia z queer komunity čelia po roku od teroristického činu nadávkam, hejtu, opovrhovaniu aj fyzickým útokom. Žijeme v krajine, kde ľudia spisujú petíciu za stiahnutie obyčajnej reklamy, ktorá vyzýva k láske a tolerancii. Zaujímavé, že tých istých ľudí napr. nevyrušuje, že seniori nedostanú do konca roka sľúbený 13.dôchodok.

Kým si ľudia neuvedomia, že ich nepriateľom nie je človek z LGBTI+ komunity, Róm, utečenec alebo moslim, ale oni sami, pretože nie sú schopní priznať si zlyhanie a zlepšiť svoj život, tak sa obávam toho, že sa zo Slovenska stane Zlovensko, ktoré mladým ľuďom nemá čo ponúknuť.

Pozrite si aj nedávny rozhovor Rastislava Ilieva v relácii Ide o nás, ktorá vznikla špeciálne k prvému výročiu tragickej udalosti – streľby na Zámockej ulici v Bratislave:
Video

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #V politike #politické relácie #Rastislav Iliev #Špeciál s Ilievom