Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Inakosť by nemala byť odsudzovaná, pripomenul režisér Bebjak na galavečere Slnko v sieti

Národná filmová cena Slnko v sieti ocenila najlepšie filmy za rok 2022. Prvýkrát ocenila aj televízne filmy a seriály.

15.04.2023 22:30
Peter Bebjak, režisér, na Ukrajine nakrúcal... Foto:
Režisér Peter Bebjak.
debata (51)
elizabeth olsen, love and death, Čítajte aj Apríl na HBO Max: Filmová premiéra nabitá hviezdami a seriál, ktorý musíte vidieť

Slovenská filmová cena Slnko v sieti rozšírila svoje kategórie a prvýkrát ocenila aj televízne filmy a seriály. „Minulý rok nebolo prihlásených dostatočný počet diel, vzhľadom na to, že na rozdiel od iných krajín, máme striktnejšie pravidlá, nemôžu sa kvalifikovať licencované seriály a filmy, len pôvodné slovenské diela. Tento rok je ich päť, bolo z čoho vyberať," uviedla prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Wanda Adamík Hrycová. Národnú filmovú cenu udeľuje akadémia od roku 2004.

Do novej kategórie Najlepší televízny film, miniséria alebo seriál boli prihlásené dva televízne filmy – Jozef Mak a Kôň, rozprávka Krakonošovo tajomstvo a dva seriály – Priznanie a Ultimátum, ktoré však medzi nominované nepostúpili.

streamovacie služby, TV Čítajte aj Prieskum: Televízia alebo Netflix, HBO či Voyo? Polovica Slovákov si už platí aspoň jednu videoslužbu

Ocenenie Slnko v sieti získal film Jozef Mak, ktorý uviedla Jednotka RTVS na Nový rok 2022. Režisér Peter Bebjak vo svojej ďakovnej reči poďakoval všetkým tvorcom a hercom, ktorí sa na filme podieľali. Na záver sa vyjadril aj k spoločenskej situácii.

„Myslím si, že keď je príležitosť, človek by mal povedať niečo, čo má zmysel. Chcel by som si zaspomínať na 12. október minulého roka, kedy sa zmenilo vnímanie spoločnosti. Ukázalo sa, ako je na tom naša spoločnosť úboho. Kvôli tomu, že je niekto iný, nemá nikto právo siahnuť mu na život. Kvôli tomu, že nevieme pracovať a fungovať s inakosťou, tak to jednoducho nemá znamenať, že by inakosť mala byť odsudzovaná. Preto vás chcem všetkých poprosiť, aby sme 30. septembra nedovolili, aby v tejto krajine vládli ľudia, ktorí sejú nenávisť, ktorí sejú hlúposť, dezinformácie, ktorí sú za korupčnými aférami. Vyberajte tých, ktorí túto krajinu povedú k tomu lepšiemu. Aby sa 30. septembra nestalo to, že sa zobudíme a budeme ľutovať, že tu žijeme. Ale aby sme sa zobudili a boli znovuzrodení,“ uzavrel Bebjak svoju ďakovnú reč.

Peter Bebjak patrí k najúspešnejším režisérom na Slovensku aj v Českej republike. Z jeho tvorby sú na Slovensku najznámejšie seriály Za sklom, Slovania či Herec, posledným počinom bola vianočná rozprávka Krakonošovo tajomstvo, ktorá vznikla v koprodukcii TV JOJ a Českej televízie, kinohitmi sa stali filmy Trhlina alebo Čiara.

Slávnostnému večeru filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2022 dominoval film Piargy režiséra Iva Trajkova so ziskom 11 ocenení, odniesol si aj Cenu divákov. Film Obeť získal titul najlepší hraný film a jeho režisér Michal Blaško zvíťazil aj v kategórii najlepšia filmová réžia.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko v sieti #Peter Bebjak #Jozef Mak