Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slnko v sieti: Tri televízne počiny zabojujú o ocenenie v novej kategórii

Víťaza spoznáme 15. apríla 2023.

04.04.2023 06:00
Slnko v sieti - TV Foto:
debata
posledné kráľovstvo, Čítajte aj Seriálový apríl: Dve veľké rozlúčky s týmito hitmi a jeden skvelý bonus

O národnú filmovú cenu Slnko v sieti za rok 2022 sa uchádza 24 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Do novej kategórie Najlepší televízny film/miniséri­a/seriál bolo prihlásených päť snímok.

„Minulý rok nebolo prihlásených dostatočný počet diel, vzhľadom na to, že na rozdiel od iných krajín, máme striktnejšie pravidlá, nemôžu sa kvalifikovať licencované seriály a filmy, len pôvodné slovenské diela. Tento rok je ich päť, bolo z čoho vyberať," uviedla prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Wanda Adamík Hrycová. Podmienkou prihlásenia do tejto kategórie je pôvodný originálny formát.

Stíny v mlze Čítajte aj Česká televízia nakrúca ďalší nový seriál. Pokračovať bude oceňovaná kriminálka O prestížnu sošku zabojujú tri snímky, ktoré postúpili medzi nominované. Prvou je televízny film Jozef Mak, ktorý pre RTVS nakrútil režisér Peter Bebjak. Verejnoprávna televízia ho odvysielala na Jednotke na Nový rok 2022.
Režisér Bebjak získal nomináciu aj s rozprávkou Krakonošovo tajomstvo, ktorá vznikla v koprodukcii televízie JOJ a Českej televízie. Televízie ju odvysielali počas uplynulých vianočných sviatkov.
Tretia nominácia patrí vianočnej komédii Kôň režiséra Martina Šulíka, ktorú RTVS odvysielala koncom minulého roka tiež počas vianočných sviatkov.
Zábery z nakrúcania filmu Kôň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Daniel Fischer ako učiteľ Dušička počas...
Stíny v mlze Čítajte aj Česká televízia nakrúca ďalší nový seriál. Pokračovať bude oceňovaná kriminálka

Najviac nominácií v tomto ročníku Slnko v sieti získal film Iva Trajkova Piargy, ktorý ich má na konte až šestnásť. S desiatimi nomináciami sa o sošku uchádza Svetlonoc Terezy Nvotovej, po šesť nominácií získali Obeť režiséra Michala Blaška s Tieňohra Petra Bebjaka.

Verejnosť môže rozhodnúť o Diváckej cene, za ktorú môže hlasovať na www.slnkovsieti.sk do piatka 7. apríla. Slávnostné vyhlásenie cien sa uskutoční 15. apríla 2023 v priestoroch Slovenského rozhlasu, galavečer v priamom prenose odvysiela Jednotka RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #Slnko v sieti #Peter Bebjak