Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká televízia nakrúca ďalší nový seriál. Pokračovať bude oceňovaná kriminálka

Hlavní hrdinovia budú po troch rokoch loviť nové „tiene v hmle“.

04.04.2023 06:00
Stíny v mlze Foto:
Jiří Vyorálek a Petra Špalková ako vyšetrovatelia v seriáli Stíny v mlze.
debata
Martin Pallay Čítajte rozhovor Jeho prvá úloha a hneď po boku Maštalíra v Klamstve: Kto je nádejný herec Martin Pallay?

Česká televízia začala nakrúcať druhú sériu seriálu Tiene v hmle (Stíny v mlze) režiséra Radima Špačka. Seriáloví vyšetrovatelia Magda Malá (Petra Špalková) a Martin Černý (Jiří Vyorálek) budú v nových dvanástich epizódach riešiť ďalšie prípady ostravského policajného oddelenia vrážd. Filmári už v kulisách Ostravy a Českého Těšína nakrútili niekoľko scén.

„V druhej sérii seriálu nadväzujeme na tú prvú s odstupom zhruba troch rokov, čo znamená aj zmeny v životoch našich hlavných postáv. Samotné kriminálne prípady ponúknu pohľad do rôznych prostredí a sociálnych vrstiev. Viac než z podsvetia máme pre divákov pripravené skôr príbehy obyčajných ľudí, ktorým sa v živote niečo pokazilo, alebo sa skrátka ocitli v nesprávny čas na zlom mieste. Fotogenickým a premenlivým svedkom ľudskej malosti, závisti či chamtivosti bude opäť ostravská aglomerácia,“ prezradzuje kreatívna producentka Kateřina Ondřejková.

posledné kráľovstvo, Čítajte aj Seriálový apríl: Dve veľké rozlúčky s týmito hitmi a jeden skvelý bonus

Návrat hlavných hrdinov

K postave policajnej vyšetrovateľky Magdy Malej, ktorá okrem odhaľovania páchateľov násilných trestných činov rieši aj manželskú krízu, sa vracia herečka Petra Špalková. Seriálovú dcéru hrá jej skutočná dcéra Anděla Tichá. „Mám šťastie, že Andělke práca nielen ide, ale navyše ju i baví. Na nakrúcanie sa nesmierne teší a myslím, že jej vyhovuje to, že stretáva mnoho dospelých kamošov, čo sa v tom detskom veku tak úplne nestáva. Nakrúcanie je pre nás síce náročnejšie pri organizovaní presunov na trase Praha Ostrava a tiež pri doháňaní školy. Ale zvládame to,“ hovorí herečka a o svojej postave dodáva: „S kriminalistkou Magdou máme spoločný perfekcionizmus a určitú dôslednosť pri práci. To sú naše spoločné rysy.“

Postavu Martina Černého, rozvedeného kriminalistu, ktorý sa do metropoly Moravskosliezskeho kraja nechal preložiť, aby mohol byť nablízku svojmu dospievajúcemu synovi, hrá Jiří Vyorálek. „Počas prvej série som sa zdokonalil v tom, ako prežiť v Ostrave. To sme sa naučili všetci. Ostravský kraj v seriáli skvelo funguje, prostredie severnej Moravy a Sliezska jednotlivé príbehy pekne podfarbuje. Tak sa teším, na aké miesta nás nakrúcanie nových epizód zavedie,“ priznáva herec.

V ďalších úlohách sa predstavia David Švehlík, Pavla Beretová, Pavel Baťek, Jaroslav Plesl, Anděla Tichá, Tomáš Mrvík, Barbora Bočková, Jana Plodková, Marek Němec, Vlastina Svátková a ďalší.

Jana Plodková, Petra Špalková a Jiří Vyorálek v... Foto: Česká televízia
Stíny v mlze Jana Plodková, Petra Špalková a Jiří Vyorálek v seriáli Stíny v mlze.

Reálna kauza korupcie vo futbale

Autorom námetu a scenára je Zdeněk Zapletal a podľa režiséra Radima Špačka sa mu aj tentokrát darí kombinovať skutočné prípady s fikciou. „Dôvody k zločinom sú veľmi fádne. Väčšinou ide o žiarlivosť, peniaze, neveru, a to by bolo stále na jedno kopyto. Rafinovaných zločincov veľa nie je, ako vieme od odborných policajných konzultantov. Takže väčšinou ide o fikciu, ale napríklad jedenásty diel je inšpirovaný reálnou kauzou korupcie vo futbale,“ poodhaľuje režisér Radim Špaček.

„Druhú sériu od prvej odlišuje predovšetkým to, že ťažisko záujmu sa presúva aj na rodinu Magdinho ‚parťáka‘ Martina, a to veľmi vyhroteným štýlom,“ dodáva režisér. Nakrúcanie majú filmári predbežne rozložené do sto tridsiatich piatich dní. V programe Českej televízie by sa mohli nové časti objaviť už budúci rok.

Radim Špaček pri nakrúcaní seriálu Stíny v mlze. Foto: Česká televízia
Stíny v mlze Radim Špaček pri nakrúcaní seriálu Stíny v mlze.

Nominácia na Českého leva

Prvá séria mala premiéru na začiatku minulého roka, priemerne ju sledovalo viac než 1,6 milióna divákov. Tento rok za ňu tvorcovia získali nomináciu na Českého leva v kategórii Najlepší televízny seriál.

Dvanásťdielna krimi séria predstavila kriminalistku Magdu Malú a jej nového ‚parťáka‘ Martina Černého, ktorí spoločne vyšetrovali kriminálne prípady na nevšedných miestach v Ostrave a okolí. Silné príbehové linky zároveň sledovali ich osobné životy. Magda musela skĺbiť časovo i psychicky náročnú prácu policajtky so starostlivosťou o rodinu a malú dcéru, pre Martina bola Ostrava novým bydliskom. Počiatočná drobná rivalita pozvoľna prerástla do vzájomnej sympatie a rešpektu. Obaja však netušili, že Magdu už nejakú dobu sleduje nedávno prepustený väzeň Hrbek, ktorý realizuje dômyselný plán, aby sa jej pomstil za svoje zatknutie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály