Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Matematika zločinu odkrýva, čoho sa všetci bojíme. Inšpirovaná je skutočnou udalosťou a úspešným podcastom

Nová miniséria o boji s nespravodlivosťou má premiéru na Voyo.

28.07.2023 06:00
Matematika zločinu, maštalír, Foto:
Záber z minisérie Matematika zločinu.
debata

Novinárke Magdalene Sodomkovej (Lucie Štěpánková) napíše z indonézskeho väzenia Tomáš Toman (Jan Nedbal). Bol zadržaný na úteku pred spravodlivosťou a tvrdí, že zločin, za ktorý bol odsúdený na dvanásť a pol roka väzenia, nespáchal.

Invalid Čítajte aj Nestihli ste v kinách tohtoročný slovenský hit? Nevadí, nájdete ho už na Netflixe

Ľahkomyseľný mladík s povesťou bitkára už mal za sebou viaceré prehrešky z minulosti a nepôsobil vierohodne. Do väzenia ho poslal sporný posudok súdneho znalca prezývaného Matematik zločinu (Jiří Bartoška). Trest by si mal odpykať za údajné zabitie iného muža počas bitky v nočnom klube.

Je možné, že by sa expert tentoraz prepočítal? Novinárka sa do Tomanovho prípadu ponára a postupne zisťuje, že na ňom veľa vecí nesedí. Môže ale veriť Tomanovej verzii udalostí?

Zábery z krimiseriálu Matematika zločinu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír v úlohe najdrahšieho a...

Pôvodnú českú minisériu inšpirovanú skutočnou udalosťou a rovnomenným podcastom nakrútil režisér Peter Bebjak. Okrem Lucie Štěpánkovej, Jana Nedbala a Jiřího Bartošku diváci uvidia v role uznávaného pražského advokáta Tomáša Maštalíra, ktorý má za úlohu preukázať mladíkovu nevinu, a tiež skvelú Zuzanu Bydžovskú ako Tomanovu mamu schopnú kvôli synovi obetovať prakticky čokoľvek. Dánsku dokumentaristku Brit Jensen, ktorá pre rozhlas vytvára vyhľadávané podcasty, stvárňuje Barbora Bočková.

Miniséria odhaľuje, čoho sa všetci bojíme

Režisérom je uznávaný Peter Bebjak, ktorého diváci poznajú z úspešných projektov ako Čiara, Trhlina, Slovania či Herec. Pre sfilmovanie Matematiky zločinu sa rozhodol hneď po počúvaní rovnomenného podcastu.

nakupovanie Čítajte aj Ktoré mesto má najviac obchodov na tisíc obyvateľov? Bratislava to nie je, predbehli ju dve mestá

„Matematika zločinu odhaľuje niečo, čoho sa všetci bojíme, a to je nespravodlivosť, zlyhanie systému. Vďaka nej sa stávame svedkom niečoho, o čom sme si mysleli, že nie je vôbec možné, aby sa stalo. O to väčšie je potom naše zúfalstvo, bezmocnosť a zlosť,“ hovorí Bebjak o tom, prečo bol podľa neho práve tento podcast tak extrémne úspešný.

Vyplatila sa nám otvorenosť

„Najťažšie a, samozrejme, tiež najdôležitejšie bolo získať od Tomáša Tomana a novinárok Magdaleny Sodomkovej a Brit Jensen práva na sfilmovanie celého príbehu. Kľúčové pritom bolo, aby uverili tomu, že k tým náročným veciam, ktoré zažili, chceme pristupovať úplne korektne a citlivo. To trvalo asi rok. A hneď potom sme ich museli presvedčiť o tom, že dáva zmysel použiť v našom rozprávaní ich pravé mená. Celý ten proces bol veľmi dlhý a vyplatila sa nám v ňom práve otvorenosť, kedy sme s nimi celý čas hovorili o tom, ako chceme postupovať a ako by mala Matematika zločinu vyzerať. “ približuje vznik minisérie producent Rasťo Šesták zo spoločnosti DNA Production.

Všetci robíme chyby

Keď začala novinárka Magdalena Sodomková na prípade Tomáša Tomana pracovať, bol jej vtedajší šéfredaktor skeptický. Hovoril, že je to nečiernobiely príbeh o času väzňovi, ktorý dosť pravdepodobne spáchal niečo zlé. „Chcela som zistiť, ako to je. V tomto prípade urobili všetci nejakú chybu. Policajti, sudcovia, novinári, Tomáš Toman aj súdny znalec. Všetci robíme chyby. Dôležité ale je, či máme vôľu ich napraviť,“ hovorí novinárka a reportérka Magdalena Sodomková o motivácii, ktorá ju viedla k tomu, že sa prípadom zaoberala niekoľko rokov.

Na podcaste Matematika zločinu spolupracovala s dokumentaristkou Brit Jensen. Podcastový seriál poslucháčov veľmi oslovil a v roku 2020 napísala aj rovnomennú knihu. „S Brit Jensen sme mali hneď niekoľko ponúk na sfilmovanie Matematiky zločinu. Režisér Peter Bebjak na nás veľmi zapôsobil svojím prístupom. Bola to dobrá voľba. Som rada, že sa téme spravodlivosti dostane väčšia pozornosť,“ hovorí k adaptácii na Voyo Magdalena Sodomková.

O čom je Matematika zločinu:

  • 1. diel: Novinárku Magdalenu Sodomkovú kontaktuje z väzenia Tomáš Toman. Bol odsúdený na dvanásť a pol roka za zločin, o ktorom tvrdí, že ho nespáchal. Môže za to vraj posudok súdneho znalca prezývaného Matematik zločinu. Sodomková sa púšťa do pátrania a odhaľuje, že na tomto prípade toho nesedí oveľa viac, než sa spočiatku zdalo.
  • 2. diel: Raz bitkár z Jižáku, vždy bitkár z Jižáku. Sodomková postupne zisťuje, že Tomáš Toman nikdy nebol neviniatko, a odkrýva, čo všetko nasledovalo po onej osudnej noci, počas ktorej zomrel človek. Prečo sa vtedy Toman neprihlásil na políciu hneď? A povolí súd obnovu konania, alebo ho čaká ďalších desať rokov za mrežami?
  • 3. diel: Po odchode z novín vyhľadá Sodomková dánsku dokumentaristku Brit Jensen s jasným cieľom – natočiť o Tomanovom prípade podcast. Toman si medzitým vo väzení sám spisuje sťažnosť na Ústavný súd. Bude môcť konečne konfrontovať autora posudku, ktorý ho poslal za mreže?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Maštalír #Peter Bebjak #Voyo #seriál Matematika zločinu #DNA Production