Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jo Nesbo a Netflix spojili sily: Pripravujú kriminálny seriál s detektívom Harrym Holeom

O scenár seriálu sa postará sám spisovateľ Jo Nesbo.

04.04.2024 06:00
Jo Nesbo Foto:
Nórsky spisovateľ Jo Nesbo.
debata

Fanúšikovia severských detektívok a najmä knižnej série s brilantným vyšetrovateľom Harrym Holeom majú dôvod na radosť. Netflix ohlásil seriál na základe knihy Diablova hviezda a veľkou správou je, že o scenár krimi trileru sa postará sám spisovateľ Jo Nesbo.

Na plátna kín sa dostala už v roku 2017 jeho kniha Snehuliak. Filmové spracovanie s Michaelom Fassbenderom a Rebeccou Ferguson v hlavných úlohách sa malo stať jedným z najlepších trilerov roka, no dostalo veľmi zlé kritiky aj reakcie od divákov. Po siedmich rokoch prichádza druhý pokus. Na rozdiel od anglickej verzie románu Snehuliak si tentoraz nórsky spisovateľ svoje dielo sám prispôsobí a prvýkrát napíše aj scenár. Svoje knihy píše mimoriadne pútavo, čo sľubuje aj v seriáli potrebnú akciu aj napätie.

Tom Hanks, Robin Wright Čítajte aj 30 rokov po Forrestovi Gumpovi: Tom Hanks a Robin Wright sa opäť stretávajú pred kamerami

Diablova hviezda

Harry Hole je typ amerického detektíva importovaný do Nórska. Má svoje muchy, nie je dokonalý, zvykne si vypiť, no zároveň je zásadový a férový. V knihe Diablova hviezda (vyšla v roku 2003) je Harry opustený a zúfalý. Ani fanatické úsilie mu nepomohlo dokázať kolegovi Tomovi Waalerovi vraždu, no pripravilo ho o najbližších. Keď polícia nájde zavraždenú ženu s odseknutým prstom na ruke, Harry dostáva ešte poslednú šancu. Na prípade má však spolupracovať práve s Waalerom, jediným kolegom, ktorý v tom čase nie je na dovolenke.

Seriál bude produkovať spoločnosť Working Title pod režisérskou taktovkou Oysteina Karlsena, nórskeho scenáristu a režiséra, ktorý sa preslávil najmä seriálmi Exit, Dag či čiernou komédiou Fuck Up. Nakrúcanie sa začne pred letom v Osle, zatiaľ nie sú známe žiadne detaily o obsadení. Premiéra je naplánovaná na rok 2026.

Netflix tiež oznámil filmovú adaptáciu švédskej detektívnej série Kľúč od Alexa Ahndorila, druhú sériu švédskeho kriminálneho trileru Barracuda Queens zo štokholmského predmestia a celovečernú adaptáciu fínskeho kriminálneho komediálneho románu Malá Sibír od Anttiho Tuomainena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jo Nesbo #netflix