Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mediálny výbor bojuje za viac financií pre RTVS. Namiesto koncesionárskych poplatkov by mohla dostať viac

Namiesto 0,15 % HDP navrhuje financovanie vo výške 0,17 % HDP.

13.06.2023 16:15
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (1)
RTVS logo Čítajte viac Predseda Rady RTVS: Systémové financovanie RTVS sa rieši na poslednú chvíľu. Je na škodu, že v takomto chaose

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá navrhuje zvýšiť pre RTVS štátny príspevok z navrhovaného 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 0,17-percentný podiel. Členovia výboru sa na tom uzniesli na dnešnom rokovaní, na ktorom pozmeňujúcimi návrhmi odobrili vládny návrh zákona o RTVS, ktorý má priniesť systémové financovanie telerozhlasu.

Pozmeňujúcim návrhom takisto výbor žiada implementovať do zákona minimálnu sumu 900-tisíc eur pre tri umelecké fondy, ktoré v predchádzajúcom období dostávali podiel z tzv. koncesionárskych poplatkov. „Keďže boli koncesie zrušené a v návrhu zákona sa financie pre fondy nenachádzali, navrhujeme to začleniť, celková suma by sa prerozdelila medzi jednotlivé fondy,“ vysvetlila predkladateľka schválených pozmeňujúcich návrhov, podpredsedníčka výboru Jana Žitňanská (nezaradená).

Slovensky rozhlas Čítajte aj RTVS má veľké plány. V blízkej budúcnosti chce spustiť úplne novú stanicu

V krátkej diskusii k zvýšeniu nárokovateľného štátneho príspevku skonštatoval bývalý predseda výboru Kristián Čekovský (nezaradený), že 0,17 percenta HDP je podiel, na ktorom by sa mohla nájsť v pléne zhoda naprieč politickým spektrom. „Myslím si, že toto číslo by mohlo zabezpečiť prostriedky i na určitý rozvoj technologického vybavenia či personálnych kapacít RTVS,“ dodal.

Podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) mieni, že pre finančnú stabilitu i možnosť rozvoja by RTVS potrebovala podiel vo výške „od 0,18 a vyššie“. Zároveň ľutuje, že sa najskôr diskutuje o financovaní RTVS, a nie o úlohách a obsahu, ktorý by malo verejnoprávne médiu prinášať. „Malo by to byť opačne, najskôr by sme si mali povedať, čo má RTVS napĺňať, čo od nej očakávame a na to naviazať financovanie,“ zdôraznil.

Členka výbor Monika Kozelová (nezaradená) pripomenula, že technologický dlh voči RTVS je veľký a netýka sa len televízie, ale aj rozhlasu. „Ja budem preto hlasovať za najvyšší návrh podielu,“ oznámila.

Výška nárokovateľného príspevku od štátu na úrovni 0,15 % HDP predstavuje okolo 140 miliónov eur ročne, v prípade 0,18 % HDP je to viac ako 170 miliónov eur.

rtvs, generálny riaditeľ, nrsr, národná rada Čítajte viac Otázniky nad financovaním RTVS: Telerozhlas sa pripravuje na viacero možných scenárov

O návrhu novely zákona o RTVS budú poslanci v pléne rokovať na júnovej schôdzi, ktorá sa dnes začína. Podľa Žitňanskej nie je vylúčené, že sa ďalšie pozmeňujúce návrhy k legislatíve objavia v rozprave.

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS. Nové financovanie musí schváliť ako štátnu pomoc Európska komisia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #mediálny výbor #financovanie RTVS