Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Otázniky nad financovaním RTVS: Telerozhlas sa pripravuje na viacero možných scenárov

Nový systém financovania budú schvaľovať poslanci parlamentu.

09.06.2023 09:30
rtvs, generálny riaditeľ, nrsr, národná rada Foto: ,
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata
O 5 minút 12 Čítajte aj RTVS reaguje: Inštitút prázdneho kresla sa viackrát stal nástrojom politického nátlaku

V súvislosti s predpokladaným, no vzhľadom na dianie v parlamente negarantovaným legislatívnym doriešením systémového financovania RTVS sa telerozhlas pripravuje na niekoľko možných scenárov.

„Celú situáciu riešime a vyhodnocujeme v úzkej spolupráci s Ministerstvom kultúry SR a ďalšími inštitúciami,“ uviedla RTVS. Intenzívnu kooperáciu potvrdilo aj ministerstvo.

Markíza, Záhorská Bystrica Čítajte aj Zmena v manažmente Markízy: Novou riaditeľkou Centra výroby sa stane dlhoročná šéfka produkcie

Nový systém financovania

Otázniky súvisia so zrušením tzv. koncesionárskych poplatkov a prechodom na nový systém financovania prostredníctvom nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu vo výške podielu z hrubého domáceho produktu (HDP). Nové financovanie má zakotviť novela zákona o RTVS, ktorá prešla do druhého čítania a ktorú by mali poslanci Národnej rady schvaľovať na júnovej schôdzi.

Ministerka kultúry Silvia Hroncová necíti obavy, že by novela v pléne neprešla. Očakáva skôr zvýšenie podielu pre RTVS. „Mám informácie, že v pléne príde k pozmeňujúcemu návrhu, ktorým by sa mal návrh 0,15 percenta zvýšiť na 0,17 percenta HDP,“ uviedla po stredajšom (7. 6.) rokovaní vlády.

RTVS mlynská dolina Čítajte viac RTVS by mohla dostať viac peňazí. Podľa ministerky kultúry parlament navrhne zvýšenie príspevku

RTVS je v neistote

Ministerka zároveň priznáva, že neočakávané zrušenie koncesionárskych poplatkov k 1. júlu, ktoré súviselo s prijímaním rozpočtu verejnej správy na rok 2023, si vyžiadalo novelizáciu zákona o RTVS a s tým súvisiace ďalšie legislatívne postupy vrátane notifikácie štátnej pomoci.

O úskaliach súčasného procesu, v súvislosti so zabezpečením plynulého financovania, diskutovali na júnovom rokovaní Rady RTVS. V prípade predlžovania legislatívneho a administratívneho procesu sa na rokovaní spomínala aj možnosť preklenovacieho úveru. „V súčasnosti interne analyzujeme všetky možnosti ďalšieho vývoja,“ informovala RTVS.

Jan Souček Čítajte aj Česká televízia má nového generálneho riaditeľa. Zmena prichádza po 12 rokoch

Nový model financovania súvisí so schválením legislatívnej zmeny, ktorá od júla ruší tzv. koncesionárske poplatky, doterajší hlavný zdroj príjmu RTVS. Koniec koncesií, ktoré zrušili v rámci novely zákona o dani z osobitných stavieb, si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS.

Okrem nárokovateľného štátneho príspevku odvíjajúceho sa od podielu HDP legislatívna úprava ráta aj so zrušením doterajšieho inštitútu Zmluvy so štátom, prostredníctvom ktorého sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #financovanie RTVS