Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS má veľké plány. V blízkej budúcnosti chce spustiť úplne novú stanicu

Portfólio telerozhlasu by sa malo rozšíriť o novú programovú službu.

12.06.2023 06:00
Slovensky rozhlas Foto: ,
Budova Slovenského rozhlasu v Bratislave.
debata (1)

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v súčasnosti prevádzkuje štyri televízne okruhy (Jednotka, Dvojka, Šport a :24) a deväť rozhlasových okruhov. V blízkej budúcnosti by sa to malo zmeniť a portfólio verejnoprávneho vysielateľa by sa malo rozrásť o ďalšiu programovú službu.

O 5 minút 12 Čítajte aj RTVS reaguje: Inštitút prázdneho kresla sa viackrát stal nástrojom politického nátlaku

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj už vo svojom programe, s ktorým kandidoval na post šéfa RTVS, uviedol, že v spravodajstve by chcel dosiahnuť pozíciu informačného lídra a v roku 2026, pri príležitosti 100. výročia rozhlasu, spustiť nové spravodajské rádio.

Svoje plány potvrdil vo výročnej správe RTVS za rok 2022, kde okrem zhodnotenia uplynulého roka naznačuje aj stratégiu do najbližšieho obdobia: „V krátkodobom výhľade uvažujeme o spustení informačnej služby aj v rozhlasovom vysielaní. Rádio :24 chceme zamerať na aktuálne spravodajské a publicistické programy, bude to vlastne rozhlasový pendant televíznej :24.“

vedma, Antónia Lišková Čítajte aj Na Slovensko prichádza seriál, ktorý tu nikdy nebol. Je úlohou lídra posúvať hranice, hovorí programová riaditeľka Markízy

Náplňou nového Rádia :24 by mali byť každých 30 minút spravodajské vstupy doplnené rozsiahlejšími analytickými diskusiami. „Obsah by sa tvoril v úzkom prepojení s televíznym spravodajstvom. V prvej etape by svoj program rozhlasová 24ka vysielala v online priestore a cez digitálne vysielače. Tu by sa mohli realizovať aj mladší, prichádzajúci redaktori, ktorí by sa potom uplatnili aj na ostatných programových službách,“ naznačil Machaj svoju predstavu o novom rádiu.

Spravodajský obsah pre televízne stanice aj rádiá pripravuje Sekcia spravodajstva a publicistiky, ktorá má 198 zamestnancov. RTVS v správe priznáva, že sekcia počas celého roka 2022 pracovala „v technicky, technologicky, personálne a finančne nevyhovujúcich a nedostatočných podmienkach rovnako v rozhlasovej, ako aj televíznej časti RTVS“.

RTVS mlynská dolina Čítajte aj RTVS by mohla dostať viac peňazí. Podľa ministerky kultúry parlament navrhne zvýšenie príspevku

Slovenský rozhlas dnes prevádzkuje deväť programových okruhov, z toho šesť v terestriálnom vysielaní a tri okruhy sú digitálne. Každý z okruhov má svoje špecifické zameranie. Najpočúvanejším je Rádio Slovensko, ktoré si dlhodobo drží pozíciu trhovej dvojky, jednotkou v rozhlasovom éteri je Rádio Expres.

Slovenský rozhlas v súčasnosti zastrešuje 9 rádií:

  • Rádio Slovensko je dlhodobo druhá najpočúvanejšia slovenská rozhlasová stanica.
  • Rádio Regina (Západ, Stred a Východ) je regionálna informačná programová služba.
  • Rádio Devín je zamerané na oblasť kultúry a umenia (nielen) na Slovensku.
  • Rádio_FM je hudobným novinkovým rádiom zameraným na mladších poslucháčov.
  • Rádio Patria prináša národnostné vysielanie.
  • Radio Slovakia International je určené poslucháčom v zahraničí.
  • Digitálne Rádio Pyramída je zamerané na poslucháčov, ktorí obľubujú archívne hudobno-slovné relácie rôznych žánrov.
  • Digitálne Rádio Junior je určené poslucháčom detského a mládežníckeho veku.
  • Digitálne Rádio Litera oslovuje poslucháčov, ktorí majú radi hovorené slovo a literatúru.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #ľuboš machaj