Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najlukratívnejšie športy v RTVS sú minulosťou. Hokej a futbal si podelili súkromné televízie, telerozhlasu zostala len...

Kým v predchádzajúcich rokoch boli najväčšie športové podujatia doménou RTVS, v roku 2024 sa situácia zmení. Do boja o práva na vysielanie sa zapojili aj komerčné televízie a podarilo sa im získať viaceré najsledovanejšie športy.

05.12.2023 06:00
TV, televízia, šport Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hokejová kolekcia Jojky

Najvýznamnejšie zamiešala karty najmladšia športová televízia JOJ Šport, ktorá je na trhu len dva roky a už má vo svojom portfóliu najlukratívnejšie športy. Získala kompletný balík hokeja a v budúcom roku prinesie najvýznamnejšie a divácky najatraktívnejšie súťaže.

Od roku 2024 do roku 2028 má exkluzívne vysielacie práva na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré boli doposiaľ doménou RTVS. JOJ Šport odvysiela prípravné zápasy, turnaje, šampionát slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov a tiež najsledovanejší seniorský šampionát, ktorý bude v roku 2024 v Českej republike. Priestor dostane aj juniorská reprezentácia do 20 rokov, ktorá sa na prelome rokov zúčastní na šampionáte vo Švédsku s medailovým potenciálom.

Od sezóny 2023/2024 má exkluzívne práva aj na najvyššie domáce hokejové súťaže – Tipos Extraligu aj Slovenskú hokejovú ligu (SHL).

televízia, nuda Čítajte aj Koľko reklám vidíme v TV počas jedného "brejku"? Najvyšší počet odvysielala táto televízia

Okrem hokeja je silným pilierom JOJ Šport aj Svetový pohár FIS v alpskom lyžovaní. Skupina JOJ má vysielacie práva až do roku 2026 na všetky podujatia mužov a žien (okrem tých, ktoré sa uskutočnia v Rakúsku). Okrem kategórií Alpine a Nordic opäť do vysielania zaradí aj Snowboard, Freestyle či Jumping.

Futbal má domov na Markíze

Najväčšie futbalové turnaje má pod palcom televízia Markíza. Odvysiela všetky zápasy EURO 2024 a EURO 2028. Turnaj bude v roku 2024 hostiť desiatka nemeckých miest. Televízie Markíza, Dajto a streamovacia služba Voyo sprostredkujú divákom naživo všetkých 51 zápasov. O zložení základných skupín UEFA EURO 2024 rozhodne žreb, ktorý je na programe 2. decembra 2023 v Hamburgu a diváci ho uvidia takisto naživo na Dajto a Voyo.

Skupina Markíza má tiež vysielacie práva na všetky zápasy najvyššej domácej futbalovej súťaže Niké ligy. Fanúšikovia môžu všetky zápasy sledovať exkluzívne na Voyo a zápas týždňa aj na Dajto. Na Voyo z futbalovej ponuky nechýbajú ani zápasy francúzskej Ligue 1 s Milanom Škriniarom v drese majstrovského PSG, či duely anglických pohárov FA Cup a Carabao Cup.

financie, graf Čítajte aj Zdražovanie v televíziách neutícha: Budúci rok stúpnu ceny opäť o desiatky percent

Z hokejových súťaží je na Voyo najvyššia česká hokejová súťaž Tipsport extraliga a najslávnejšia hokejová liga sveta NHL. Jeden až dva zápasy z programu NHL prináša počas základnej časti aj počas play off aj televízia Dajto.

Oklieštený šport v RTVS

Verejnoprávny vysielateľ vlastní práva na vysielanie letných i zimných olympijských hier. Letné sa budú konať v roku 2024 vo Francúzsku v Paríži, zimné budú v roku 2026 v talianskom Miláne a Cortine d'Ampezzo.

RTVS takisto vlastní licenciu na zápasy futbalovej Európskej ligy a Európskej konferenčnej ligy, rovnako i na zápasy reprezentácie v európskej kvalifikácii či Lige národov. Od sezóny 2024/2025 pribudne Európska liga a Európska konferenčná liga do portfólia JOJ Šport.

Vedľajší produkt, Tomáš Maštalír Čítajte aj RTVS môže len ticho závidieť. ČT predstavila svoju jarnú programovú ponuku

V rámci podujatí svetového pohára v alpskom lyžovaní vlastní RTVS práva na rakúske podujatia v najbližšej sezóne, na ostatné krajiny má práva skupina JOJ. Telerozhlas má do roku 2025 tiež práva na cyklistickú Tour de France a do roku 2030 na svetový šampionát a svetový pohár v biatlone.

RTVS napriek strate vysielacích práv na viaceré lukratívne športy zatiaľ neplánuje pristúpiť k obmedzeniu vysielania svojho televízneho okruhu :Šport.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Voyo #JOJ Šport #RTVS Šport #TV Dajto