Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalší škandál slávnej spisovateľky? J.K. Rowlingová zaujala kontroverzným vyjadrením, týka sa transgender osoby

Rowlingová na sociálnej sieti X kritizovala Sky News po tom, čo nazvali transgender osobu ženou a nie transgender ženou.

28.02.2024 00:00
J. K. Rowlingová Foto: ,
Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka J. K. Rowlingová.
debata (19)

Britský televízny spravodajský kanál čelí kritike známej spisovateľky. Autorka Harryho Pottera napísala status na sociálnej sieti X po tom, čo stanica nazvala vraha ženou a nie transgender ženou. Píše o tom Variety.

Scarlet Blake bola uznaná vinnou z vraždy muža po tom, čo štyri mesiace vzad naživo vysielala, ako zabíja mačku. Blake bola kvôli vražde odsúdená na doživotie, ktoré si má odpykať v mužskom väzení. Blake je transgender žena – narodila sa ako muž.

„Toto nie je žena. Toto nie sú #našezločiny,“ napísala Rowlingová na sociálnej sieti X, kde ju sleduje viac ako 14 miliónov ľudí. Portál Sky News v reportáži Blake nazvali ženou, v článku na webe už správne transgender ženou.

Podľa Rowlingovej môže takéto nazývanie pokriviť štatistiky kriminality – napríklad môže byť časom nejasné, koľko vrahov je z radov žien a koľko mužov. Taktiež sa ozývajú aktivisti ktorí volajú po tom, aby si Blake odpykal trest v ženskej väznici.

Rowlingová už viackrát vyvolala kontroverzie práve vďaka statusom na sociálnej sieti X, predtým nazývanej Twitter. Jej kritici ju nazývajú transfóbnou. Práve kvôli takýmto statusom množstvo aktivistov vyzýva na bojkot projektov, v ktorých je autorka Harryho Pottera zapojená – napríklad na pripravovaný seriál o mladom čarodejníkovi.

V minulosti napríklad hovorila o tom, že podľa nej si transgender ženy môžu zachovať „mužské vzorce kriminality“. Napríklad tak podľa nej môže dôjsť k napádaniu v ženských šatniach a podobne.

Harry Potter a Dary smrti 1-2010 Čítajte viac Harry Potter sa vráti: Diváci sa dočkajú seriálovej verzie, podoba však prekvapí

V roku 2021 zase napísala: „Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila. Osoba s penisom, ktorá ťa znásilní, je žena,“ Napísala komentár k článku denníka The Times, ktorý hovoril o prípade, ktorý sa odohral v Škótsku. Miestna polícia vtedy totiž zaznamenala prípad znásilnenia a do spisu napísala, že trestný čin vykonala žena, a to napriek tomu, že osoba mala mužské genitálie. Dôvodom vtedy bolo, že sa tá osoba identifikovala ako žena.

Rowlingová si pohnevala množstvo fanúšikov – kvôli tomu sa napríklad neobjavila v snímke Harry Potter 20th Anniversary: ​​Return To Hogwarts. Zároveň však množstvo ľudí s jej názormi súhlasí, tvrdia, že len poukazuje na faktické problémy, ku ktorým by mala spoločnosť zaujať jasné stanovisko.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #J.K. Rowlingová