Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takejto hlúposti niekto uverí? Slováci včera na oblohe videli "koniec sveta"

Zo Slovenska bolo včera možné pozorovať polárnu žiaru. Niektorí Slováci však videli niečo úplne iné.

06.11.2023 10:10
Fulianka počasie polárna žiara Foto: ,
Na snímke polárna žiara vo Fulianke 5. novembra 2023.
debata (14)

Za polárnou žiarou ľudia na Slovensku väčšinou musia cestovať na sever Európy niekam k pólu. Tentokrát sme mali šťastie, včera sme ju mohli vidieť doma a dokonca voľným okom, písala o tom aj Pravda.

Ako už, bohužiaľ, býva zvykom, o polárnej žiare sa už v priebehu niekoľkých hodín začali šíriť konšpiračné teórie. Niektorí Slováci si jej prítomnosť na oblohe vysvetľovali ako predzvesť konca sveta, upozorňuje na to polícia.

Polárna žiara Čítajte viac Polárna žiara nad Slovenskom, priniesla ju magnetická búrka

„Aktuálne sa facebookovým priestorom šíria tvrdenia o konci Slovenskej republiky či dokonca sveta v spojitosti s nedávnym zemetrasením a polárnou žiarou, ktorú aktuálne môžeme vidieť na niektorých miestach Slovenska,“ píše polícia v statuse. „Tieto teórie má údajne potvrdzovať aj červená farba polárnej žiary,“ píšu.

Čo je polárna žiara a ako vzniká?

lízanka Čítajte viac Ukrajinec mal jej dcére núkať lízanku. Virálny status ženy obletel Slovensko, polícia vysvetľuje realitu

Polícia preto vysvetľuje, ako polárna žiara vzniká a vyvracia šialené hoaxy. Polárna žiara vzniká pri dopade nabitých častíc slnečného vetra na vrchnú časť atmosféry, s ktorou reaguje a najčastejšie je viditeľná v oblasti magnetických pólov, preto aj ten názov polárna. Občas sa môžu objaviť aj ďalej od pólov a byť viditeľná tak ako je to aj teraz na Slovensku, ale je to skôr výnimočná situácia.

Polárne žiary sa na Zemi vyskytujú hlavne v polárnych oblastiach, pretože častice slnečného vetra, – elektricky nabitá plazma s priemernou rýchlosťou približne 500 – 833 km/s (až do 3 000 000 km/h) a s hustotou približne 5 × 106 častíc na m3 v blízkosti zeme, sú vychýlené magnetickým poľom Zeme pozdĺž línií magnetického poľa a sú nachýlené k pólom. V oblasti pólov smeruje magnetické pole kolmo k povrchu Zeme, a častice môžu vstúpiť do atmosféry. Plazma po opustení Slnka potrebuje približne 2 – 4 dni na dosiahnutie Zeme pri vzdialenosti Zem – Slnko približne 150 mil. km. Polárne žiary v blízkosti severného pólu sa nazývajú Aurora borealis a v blízkosti južného pólu Aurora australis.

fico, blanár, polakovič Čítajte viac Smeráci migrantov nechytili, internet im to dáva poriadne vyžrať. Slováci sa opäť bavia na politike

Tento fascinujúci jav možno vidieť aj vo vyšších zemepisných šírkach strednej Európy, ale len za mimoriadnych okolností, keď je slnečná aktivita veľmi vysoká a geomagnetická búrka silná. Takéto prípady sú však veľmi zriedkavé a nepravidelné.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #polárna žiara #Hoaxy a podvody