Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prieskum: Slovenky prezradili, aké darčeky ich na Valentína potešia

Slováci sú romantici, na sviatok zamilovaných minú v priemere 54 eur.

12.02.2023 06:00
láska, darček, zamilovanie, partneri, Valentín Foto:
Oslavovať lásku by sme mali každý deň, ale máme na to aj špeciálny deň - 14. február.
debata (3)

Slováci sú romantický národ. Potvrdzujú to výsledky veľkého valentínskeho prieskumu nákupného poradcu Heureka. Až 82 percent opýtaných uviedlo, že tento rok budú určite oslavovať Valentína. Najväčší romantici v regióne sú naši susedia z Maďarska.

ranč, pocisková, Čítajte aj Jojka chystá seriálovú revolúciu: Predstavila chystané novinky, ktoré neuvidíte v roku 2023

Takmer 84 % opýtaných v Maďarsku uviedlo, že tento rok budú určite oslavovať Deň sv. Valentína. V tesnom závese sú Slovinci (82 %), tretie miesto patrí Slovákom, sviatok zamilovaných si pripomenie takmer 82 % opýtaných. Štvrté miesto patrí Chorvátom s 81 %, piate Srbom, kde bude tento sviatok oslavovať 80 % opýtaných. Najmenej romantikov nájdeme v susednom Česku a to „len“ 75 %.

„Slováci potvrdzujú, že sú romantici. Aj keby mali potešiť partnera len drobnosťou, na Valentína si väčšina určite spomenie. Takisto väčšina z nich bude podľa očakávania oslavovať práve s partnerom,“ hovorí Jan Mayer, výkonný riaditeľ slovenskej a českej Heureky. „Podľa výsledkov nášho prieskumu však Slováci pomaly začínajú búrať konvencie. V odpovediach na otázku, s kým budú sláviť Valentína, sa totiž opakovane objavovali aj odpovede, že s kamarátmi alebo s rodinou,“ dodáva.

Kytica poteší viac ako sexi bielizeň

Väčšina opýtaných Sloveniek (35 %) uviedla, že od partnera by ju najviac potešila kytica kvetov, druhá v poradí (30 %) je romantická večera. Medzi darčekmi, ktoré by potešili, nechýba ani ďalšia klasika, ktorou je parfém (14 %), ale aj šperky (10 %) či sladkosti (9 %). Spodná bielizeň by na Valentína potešila už len 3 % opýtaných Sloveniek, čo znamená, že dlhoročná „tradícia“ tohto valentínskeho darčeka je na ústupe. Paradoxne, dvojnásobok žien (6 %) by na Valentína potešili smart hodinky.

Priemerná cena valentínskeho darčeka je 54 eur, výsledky sú však v celom regióne porovnateľné. Najviac doprajú svojim partnerom Chorváti a najmenej míňajú na valentínsky darček Maďari. Menšie darčeky do 20 eur sú najpopulárnejšie v Maďarsku a Česku, paradoxne Maďari dominujú aj v skupine, ktorá nakupuje drahé valentínske darčeky nad 200 eur. Rovnako nad 200 eur sú ochotní investovať do valentínskeho darčeka aj Chorváti, Slováci sú v tejto cenovej kategórii naopak na poslednom mieste.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Heureka #Valentín