Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Riaditeľ RTVS: Zníženie financovania je destabilizačné, na rozvoj môžeme zabudnúť. Ohrozené sú stanice, seriály, filmy, celá tvorba

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj hovorí o tom, ako sa dotkne zníženie príspevku od štátu pôvodnej tvorby a rozvoja inštitúcie.

15.12.2023 00:00
generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Foto:
Generalny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.
debata (17)

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v rozhovore hovorí o tom, prečo považuje zníženie nárokovateľného príspevku od štátu za destabilizačné, ako sa to dotkne pôvodnej tvorby a rozvoja inštitúcie, ktorú programovú služby by v prípade nedostatku financií zrušil ako prvú a či pokladá za správne zvýšenie priestoru pre reklamu. A tiež o tom, aký bol pre RTVS rok 2023 a čo nevyšlo podľa jeho predstáv.

Vojna policajtov Čítajte aj Lóve 2, Miki či Vojna policajtov. TV Joj uvedie slovenské filmy, ktoré ešte len čaká premiéra v kinách

RTVS bude po schválení vládou dostávať 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo podľa ministerstva financií predstavuje na rok 2024 nárokovateľný príspevok vo výške 132 miliónov eur. Na mediálnom výbore ste vyjadrili nespokojnosť a nazvali ste to „vyhladzovacími praktikami“. Ako ste to mysleli?

Bolo to prvé stretnutie ohľadom konsolidačného balíka, o ktorom sa dlhšie hovorilo. Už v programovom vyhlásení vlády bolo, že RTVS dostane 0,12 percenta namiesto 0,17 percenta HDP, na ktoré sme pripravovali rozpočet. Ten bol postavený ako rozvojový tak, aby sa verejnoprávny priestor po niekoľkých rokoch, keď sme pred sebou len tlačili technologicko-investičný dlh, mohol nadýchnuť.

Ako viete, zabezpečovali sme vysielanie štyroch programových služieb, z ktorých dve sa spustili pred dvomi rokmi (:24 a Šport), ale neboli kryté v rozpočte. Bývalú vládnu garnitúru sme presvedčili, že nám parlament schválil 0,17 percenta HDP. Za hlasovali aj niektorí poslanci, ktorí boli teraz na mediálnom výbore a vtedy hovorili o optimálnej výške 0,19 percenta, aby sa mohla RTVS posunúť dopredu. A teraz to vyzerá tak, že zahlasujú za 0,12 percenta.

To je podstatné zníženie.

Áno, je to o 26 percent menej, než sme počítali v rozpočte na budúci rok. Celkovo je to mínus 54 miliónov, čo je dosť zásadný problém. Hovorí sa o tom, že ešte môže byť nejaké dofinancovanie, lebo v návrhu zákona sa hovorí „najmenej 0,12 percenta“. Vyjednávanie o nejakom dofinancovaní bude však zložité, bude to podobné ako pri zmluve so štátom.

V stredu 13. decembra máme ešte Radu RTVS, kde budeme hovoriť o tom, ako vlastne budeme skladať rozpočet na budúci rok. Zatiaľ neviem, kedy sa bude hlasovať v parlamente, predpokladám, že budúci týždeň.

Očakávate nejaké pozitívne zmeny?

Nezdá sa mi po tejto skúsenosti, že by sme koaličných poslancov presvedčili, aby hlasovali za zvýšenie nárokovateľného príspevku z 0,12 percenta aspoň na 0,14 percenta. Rozumiem, že ministerstvo financií sa pozerá striktne na čísla. No návrh 0,12 percenta HDP sme rozporovali už v marci, keď sa rokovalo o tom, akú výšku príspevku dostaneme. Napokon prešlo v parlamente 0,17 percenta. Bohužiaľ, nebolo to schválené ústavným zákonom, chýbali dva hlasy.

Tri zlaté dukáty Čítajte viac Tri zlaté dukáty majú blízko k Perinbabe aj Popoluške, hovorí Čengel Solčanská o novej vianočnej rozprávke

Hovorí sa aj o uvoľnení priestoru pre reklamu.

Zvýšenie reklamy vo vysielaní RTVS nie je tá najlepšia cesta, aby sme začali s komerčnými televíziami súperiť komerčnými metódami. S tým, aby sme išli cestou väčšieho priestoru pre reklamu v prime-time, veľmi spokojný nie som. Nechcem, aby sme mali na Jednotke namiesto 8 minút reklamy v hlavnom vysielacom čase 12 alebo 15 minút. Nepokladám to za správnu cestu.

Preberalo sa na mediálnom výbore aj rozdelenie RTVS?

Zatiaľ nie, aj zástupca ministerky kultúry, ktorá nebola na rokovaní prítomná, sa vyjadril, že ak by sa o tom uvažovalo, bude prebiehať odborná diskusia. Upozorňoval som, že rozdelenie RTVS by nebolo jednoduché a stálo by niekoľko miliónov.

Čo bude znamenať zníženie rozpočtu pre fungovanie RTVS v roku 2024 a ďalších?

Bude to veľmi destabilizačné. Hoci by som veľmi nerád vstupoval do rozsahu ponúkaného programu, bude veľký problém udržať všetky štyri programové služby. Momentálne prepočítavame základné dáta a určite bude budúci rok reštrikčný rozpočet. Mali sme naplánovaných 15 miliónov eur na technologický rozvoj, na čo môžeme zabudnúť. Čiže všetky verejné obstarávania, ktoré sme mali pripravené, môžeme hodiť do koša. V januári pôjdeme v rozpočtovom provizóriu, nový rozpočet budeme schopní pripraviť od februára.

Dotkne sa takéto zníženie rozpočtu aj pôvodnej tvorby?

Určite. Na budúci rok sme mali nachystané dva seriály a mali sme pripravených veľa koprodukčných vstupov. Ak bolo doposiaľ sloganom, že RTVS je najväčší koproducent na Slovensku, tak to už nebude platiť. Pre kreatívny priemysel to bude znamenať, že sa môže otriasť v základoch. Je to nepríjemné, lebo sme boli garanciou rozvoja tohto priemyslu aj cez kreatívne centrá, ktoré neviem, ako budú fungovať. Máme tam technológie, mali by sme začať budovať vzťahy s mladými tvorcami a to je všetko teraz vo hviezdach.

Mediálnemu výboru som vysvetľoval, že inflácia nám zdražila všetky vstupy a s rovnakými financiami ako pred dvomi alebo tromi rokmi už nevieme zabezpečiť rovnaký chod inštitúcie. Aj na novom seriáli Čas nádejí je vidieť, že sme schopní urobiť naozaj náročné veci. Také, ktoré zostanú v zlatom fonde na dlhšie obdobie. Z týchto peňazí sa to však už nepodarí urobiť.

Prečo si myslíte, že nová vláda až tak veľmi oklieštila RTVS?

Na mediálnom výbore sa argumentovalo tým, že všetky kultúrne inštitúcie idú dolu o 5 až 10 percent, čo som chápal ako konsolidáciu v rámci úsporných opatrení. Ale 26 % dole pre RTVS je destabilizácia, to už je zaťatie do živého. Myslím si, že je to určitý spôsob, aby sa RTVS dostala do väčšej závislosti od politickej moci.

Pociťujete nejaké náznaky ohľadom personálnych zmien vo vedení RTVS?

Zatiaľ nie. Keď sa však pozriete do minulosti, tak niektoré politické subjekty naznačovali, že mi obrazne „pôjdu po krku“. Taká je situácia, ale zatiaľ nie sú žiadne náznaky, že by som mal odstupovať, a ani by som s niečím takým nesúhlasil.

čas nádejí, Čítajte viac Zvalcuje RTVS Markízu a Jojku? Konečne potvrdila vysielanie nového slovenského seriálu

Aký bol rok 2023 pre RTVS?

Podľa mňa bol veľmi zaujímavý. Ja hovorím, že minulý rok sme dostali vianočný darček, keď nám zrušili koncesionárske poplatky. Ale podarilo sa nám z toho vyjsť celkom obstojne, aj keď nám to nie je nič platné. Tento rok sme dostali mikulášsky darček, že nám znížili financovanie.

Tých 0,17 percenta HDP bol naozaj kompromis, ktorý nenapadli ani konkurenčné médiá. Každý tomu rozumel, že ide o vyrovnanie sa s dlhodobým zanedbávaním RTVS. Pre mňa to bol aj tvorivý prísľub do budúceho roka. Stretával som sa s veľmi zaujímavými ľuďmi, podarilo sa nám postaviť pomerne silnú jesennú štruktúru voči konkurencii. Pečie celé Slovensko bolo veľmi úspešné a čísla sledovanosti boli vynikajúce až do konca.

Čo nevyšlo v tomto roku podľa vašich predstáv?

Mrzí ma strata športových práv na hokej, ale to sa všetko odohralo v roku 2021, v období, keď som ešte nebol vo svojej pozícii. Snažili sme sa ich získať naspäť, ale za tých finančných podmienok to nešlo. Pre mňa bolo dôležitejšie, aby sme vytvárali pôvodnú tvorbu, ako je napríklad aj seriál Čas nádejí. Šport je dôležitý, ale je to jedno vysielanie a ide to hore komínom . Radšej tie investície dám do niečoho, čo tu ostane niekoľko rokov v zlatom fonde. Preto sme sa rozhodli, že nepôjdeme do športových licencií za sumy, ktoré sa už nedali zvládnuť. Toto bol problém, ale myslím, že celkovo to bolo úspešné obdobie.

Keby ste kvôli nedostatku financií museli zrušiť niektorú programovú službu, bola by to spravodajská :24 alebo Šport?

V mojom projekte boli dva nosné piliere, a to spravodajstvo a online. To odpovedá na túto otázku.

Na čelo spravodajstva sa vracia Mária Hlucháňová, ktorú ste pred rokom spolu s celým vedením spravodajstva odvolali. Prečo ste sa takto rozhodli?

Toto rozhodnutie bolo spôsobená tým, že Anna Sámelová odchádza na osem mesiacov na stáž do USA. Veľmi ťažko sa v tejto zložitej turbulentnej dobe dala táto situácia v spravodajstve riešiť človekom z externého prostredia. Rozhodol som sa preto, že Mária Hlucháňová bola tu, ďalej pôsobila v RTVS ako projektová manažérka. Dohodli sme sa, že bude poverená na toto obdobie. Osem mesiacov je dlhá doba, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Ja to beriem tak, že každý robí chyby. Vysvetlili sme si to a toto rozhodnutie je na mne, zodpovednosť beriem na seba.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #ľuboš machaj #financovanie RTVS