Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Po Svini prichádza Vojna policajtov. Odohráva sa v divokom podsvetí na východe Slovenska

Politický triler zrejme opäť pohne slovenskou spoločnosťou.

26.09.2023 06:00
Vojna policajtov, Róbert Jakab, Alexander Bárta Foto:
Róbert Jakab a Alexander Bárta (vpravo) na zábere z filmu Vojna policajtov.
debata (11)

Z histórie je nutné poučiť sa, aby sa jej trpká príchuť neopakovala. Je dôležité si ju neustále pripomínať, aby sme presne vedeli, čo už nechceme. Producent a režisér Rudolf Biermann sa po politickom trileri Sviňa, ktorý režíroval spolu s Mariannou Čengel Solčanskou, podujal na samostatnú réžiu filmu Vojna policajtov. Scenár Arpáda Soltésza je rovnako naliehavý.

Tvorcovia predstavujú prvé zábery z filmu, ktorý zrejme opäť pohne slovenskou spoločnosťou. Diváci vďaka filmu opäť nahliadnu do reality slovenského života, o ktorej možno ani len netušili. „Príbeh apeluje na to, aké je stále rovnako dôležité pripomínať si dobu, v ktorej sme žili, a zároveň tak priblížiť minulosť dnešným a budúcim generáciám,“ hovorí režisér a producent Rudolf Biermann. „Zo svojich dejín by sa mali poučiť nielen z učebníc a lavíc stredných a vysokých škôl. A práve film je na to skvelým vyjadrovacím prostriedkom,“ dodáva.

Zábery z filmu Vojna policajtov Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Alexander Bárta policajt Miky vo filme Vojna...
nemocnica, svátková, Čítajte aj Nával nových postáv do obľúbeného lekárskeho seriálu nekončí: Jojka opäť prekvapuje!

Dávid proti Goliášovi

Asi tak by sa dal opísať boj, ktorý povedie kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotársky policajný operatívec, ktorý sa zručne pohybuje na hrane zákona v divokej atmosfére východoslovenského podsvetia začiatkom 90. rokov. V krehkej symbióze tu nažívajú lokálne mafiánskej gangy kryté tajnými dohodami so SIS, podnikatelia a miestna polícia, štedro odmeňovaná za privieranie očí pred zločinmi.

Prostredie Mika vyformovalo tak, aby nikomu neveril. Keď mu je však pridelený „neposlušný“ partner Igor Molnár (Juraj Loj), zistí, že sú si v mnohom podobní. Sú súčasťou systému, ktorý chcú zmeniť. Už ich nebaví chytať zločincov, ktorí sú na druhý deň prepustení napriek usvedčujúcim dôkazom.

Alexander Bárta a Juraj Loj (vpravo) na zábere... Foto: CinemArt SK
Vojna policajtov, Alexander Bárta, Juraj Loj Alexander Bárta a Juraj Loj (vpravo) na zábere z filmu Vojna policajtov.

Reakcia ohrozeného systému však na seba nenechá dlho čakať a spustí sa sled udalostí, ktorý sa na polceste končí tragédiou. Hovorí sa, že pomsta je najlepšia motivácia, hoci niekedy prehra môže znamenať istú smrť.

Pozrite si prvý teaser z politického trileru Vojna policajtov:

Veľka rola pre Rytmusa

Okrem Alexandra Bártu a Juraja Loja sa vo filme predstavia Róbert Jakab, Marián Mitaš, Anežka Petrová, Broňa Kováčiková, Ady Hajdu, Dušan Cinkota, Jevgenij Libezňuk a mnohí ďalší.

Hlavnej negatívnej postavy sa zhostil hudobník Patrik Rytmus Vrbovský, ktorý sa v niekoľkých filmoch už v minulosti objavil. Režisér sa mu tentokrát rozhodol dať väčšiu príležitosť. „Moje rozhodovanie, či ponuku prijať, bolo skrátené faktom, že pán Biermann je zárukou kvality,“ povedal Rytmus, ktorý sa napriek viacerým hereckým skúsenostiam považuje stále najmä za hudobníka.

Producent a režisér Rudolf Biermann s Rytmusom... Foto: CinemArt SK
Vojna policajtov, Rytmus, Rudolf Biermann Producent a režisér Rudolf Biermann s Rytmusom pri nakrúcaní filmu Vojna policajtov.

Nevšedná premiéra na štadióne

Unikátom filmu je, že premiéra sa nebude konať tradične v kinosále, ale keďže sa veľká časť filmu nakrúcala na východe Slovenska, tak slávnostná premiéra sa uskutoční 27. januára v Košiciach v Steel Aréne. Do metropoly východu sa pri tejto príležitosti vrátia všetci herci, ktorí sem počas nakrúcania zavítali a prítomných bude aj zhruba 350 komparzistov z východu, ktorí si vo filme zahrali. V kinách bude mať snímka premiéru 1. februára 2024.

Rudolf Biermann Čítajte rozhovor Režisér a producent Rudolf Biermann: Siska začala v 90. rokoch nebezpečnú hru

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Arpád Soltész #Rudolf Biermann #film Vojna policajtov