Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V Česku rastú automatické predajne ako huby po daždi. Slovensko nad nimi zatiaľ neuvažuje

COOP plánuje v Česku otvoriť 50 nových automatických predajní, kde sa bude dať nakupovať bez prítomnosti predavačov.

26.09.2023 06:00
COOP, samoobslužná predajňa Foto:
debata (3)
pán profesor, Čítajte aj Markizácky seriál v skvelej forme: Stal sa najsledovanejším programom dňa

COOP plánuje v Česku do konca roku 2024 otvoriť najmenej 50 nových automatických predajní, kde si môžu zákazníci bez prítomnosti obsluhy nakúpiť aj mimo bežného otváracieho času, napríklad v noci alebo cez víkend. Obslúžia sa sami pomocou kombinácie platobnej karty, bankovej identity a špeciálnej aplikácie v mobilných telefónoch. Aktuálne už prevádzkuje desať automatických predajní a v ďalších pôsobí ako partner.

„Na základe skúseností sa ukazuje, že systém automatického predaja je ideálnym riešením pre predajne na dedine či menších mestách,“ hovorí riaditeľ rozvoja a marketingu COOP Lukáš Němčík. Bezobslužná prevádzka sa podľa neho na tržbách jednej predajne podieľa asi desatinou.

Automatická predajňa COOP s Českom Těšíne. Foto: COOP
COOP, automatická predajňa Automatická predajňa COOP s Českom Těšíne.

Krádeže nie sú problémom

Voči pôvodným očakávaniam krádeže nie sú veľkým problémom, dodáva Němčík. Do automatickej predajne totiž zákazníci vstupujú pomocou bankovej identity. Použitá technológia ich spoľahlivo identifikuje a na rozdiel od bežnej prevádzky sa dá prípadný nepoctivý zákazník veľmi jednoducho dohľadať. „Ľudia sú si vedomí toho, že dávajú k dispozícii množstvo svojich osobných údajov,“ dodal Němčík. Automatické predajne sú navyše napojené na pulty centrálnej ochrany.

Pozrite si video, ktoré vás prevedie celým postupom nákupu:

Jednoduchá obsluha

COOP v rámci svojho konceptu automatických predajní vsadil na jednoduchosť. Samotný vstup do predajne je podmienený vlastníctvom bankovej identity a stiahnutím špeciálnej aplikácie DoKapsy do mobilu. Nákup prebieha už len pomocou platobnej karty a štandardnej samoobslužnej pokladne, s ktorou už dnes majú zákazníci skúsenosť v stále väčšom počte obchodov.

„Bankovú identitu má dnes prakticky každý, kto využíva služby internetového bankovníctva. Takže to pre zákazníkov nie je nič nové. Navyše si musí len stiahnuť aplikáciu, ktorá generuje kódy pre vstup do predajne. Vďaka využitiu bankovej identity na jednej strane riešime problém s bezpečnosťou a bránime sa prípadným zlodejom a na druhej strane zabezpečujeme, že do predajne vstupujú len ľudia nad osemnásť rokov a môžeme teda v automatickom režime predávať aj alkohol,“ vysvetľuje Němčík.

V otváraní nových automatických predajní sa sieť COOP spojila so spoločnosťami ČSOB a Mastercard, ktoré na ne dávajú spolu desať miliónov korún (409-tisíc eur).

Foto: COOP
COOP, automatická predajňa

Dynamický rast v tomto aj budúcom roku

„V tomto roku dochádza oproti roku 2022, keď bolo šesť predajní, k pomerne dynamickému rastu. K 1. septembru 2023 pribudlo 14 nových predajní a ďalších cca osem sa očakáva do konca roka,“ uviedol Němčík. V automatických predajniach podľa neho v Česku už nakúpilo zhruba 40-tisíc zákazníkov a spätná väzba je prevažne pozitívna.

„Podľa nášho prieskumu zákazník víta slobodu nákupu v ľubovoľnom čase a dostupnosť tovarov každodennej spotreby aj v odľahlejších miestach, kde predtým takýto obchod neexistoval alebo už mal zatvorené, keď sa ľudia vrátia z práce,“ dodal.

V malej obci Čížkrajice na juhu Česka otvoril... Foto: COOP
COOP, automatická predajňa V malej obci Čížkrajice na juhu Česka otvoril miestny úrad v spolupráci s COOP automatický mikroobchod. Na ploche len 23 metrov štvorcových si môžu zákazníci nakúpiť všetky základné potraviny kedykoľvek.

Na Slovensku sa zatiaľ koncept nerozvinul

Tým, ktorí napríklad nevedia pracovať s bankovou identitou, niektoré automatické predajne ponúka aj vstup pomocou karty alebo čipu. Podľa Pavla Hartmanna, projektového a obchodného manažéra spoločnosti Knowinstore, ktorá sa zaoberá technickým riešením automatických predajní, je v Nemecku a Poľsku niekoľko desiatok automatických predajní.

Naopak, v Rakúsku na Slovensku sa tento koncept ešte nerozvinul. „Na Slovensku zatiaľ neplánujeme otvárať podobný koncept predajní," uviedla pre Mediaklik hovorkyňa COOP Jednota Slovensko Jana Kuklová.

V Česku bola prvá automatická predajňa s potravinami otvorená v marci minulého roka v Strakoniciach, prevádzkuje ju COOP. Automatické predajne má napríklad tiež spoločnosť Super zoo s potrebami pre zvieratá. Živé zvieratá sú mimo bežného otváracieho času, keď nie je k dispozícii personál, schované za bezpečnostnou nepriehľadnou roletou. Prvá takáto predajňa bola otvorená na konci roka 2022 v Týne na Vltavou, ďalšia automatická predajňa Super zoo pribudne začiatkom októbra v Pardubiciach. V Českej republike je v súčasnosti už zhruba dvadsať takýchto automatických predajní. Cieľom pri ich spustení bola optimalizácia nákladov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #COOP Jednota #automatické predajne