Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Malé mesto, veľké tajomstvá: Slovenský režisér natáča pre ČT nový seriál, odhaľuje temné zákutia rodín

Česká televízia spustila natáčanie seriálu, ktorý voľne nadväzuje na úspešného Ochrancu.

20.03.2024 06:00
Anna Geislerová Foto:
Anna Geislerová ako psychologička v novom seriáli Ratolesti.
debata

Malomesto, kriminálne i sociálne kauzy a jedna rodina s vlastnými problémami. Česká televízia práve spustila natáčanie nového seriálu s pracovným názvom Ratolesti. Režisérom je Michal Blaško, slovenský tvorca známy svojou schopnosťou vniesť autenticitu do každého projektu. Natáčanie potrvá do jesene.

Vytoč môjho agenta Čítajte aj Všetko o seriáli Vytoč môjho agenta: Spoznajte špičkových agentov a ich slovenské a české herecké hviezdy

Hlavná téma seriálu sa zameriava na problematiku výchovy detí v prostredí malého mesta, kde sa spája intímna atmosféra s mnohými tajomstvami a kauzami. Seriál pomenováva významné spoločenské témy zdôrazňuje, že výchova detí nie je jednoduchou úlohou, najmä v dobe, keď sa spoločnosť mení a s ňou aj hodnoty a normy.

Hlavnú rolu adiktologičky a psychologičky hrá Anna Geislerová, jej seriálového manžela a riaditeľa gymnázia Stanislav Majer. V ďalších rolách sa divákom predstaví napríklad Milena Steinmasslová, Matouš Ruml, Saša Rašilov či Linda Rybová, v menšej úlohe sa predstaví aj slovenský režisér Peter Bebjak.

Prvá klapka z natáčania seriálu Ratolesti. Foto: Česká televízia
Ratolesti Prvá klapka z natáčania seriálu Ratolesti.

Príbehy niekoľkých rodín

Seriálová novinka sleduje príbehy niekoľkých rodín, ktoré sa stretávajú s rôznymi výzvami a ťažkosťami. Jednou z hlavných tém je problematika drog a závislostí, ktorá sa dotýka mnohých mladých ľudí. V snahe pochopiť, čo vedie mladých k užívaniu drog, seriál ponúka komplexný pohľad na túto zložitú problematiku.

„Seriál Ratolesti voľne nadväzuje na úspešný seriál Ochranca (s Lukášom Vaculíkom v úlohe školského ombudsmana). Zaoberáme sa opäť problémami výchovy a vzdelávania detí a mladých ľudí, pôdorys je však úplne nový. Dej seriálu sme situovali do menšieho mesta a uzavreli sme ho do úzkej skupiny postáv niekoľkých generácií, ktoré sú prepojené tak rodinnými, ako aj pracovnými vzťahmi a problémami," približuje dej kreatívny producent Jan Maxa.

iveta, Čítajte aj Pokračujúci pokles niekdajšieho jojkárskeho seriálu: Iveta dosiahla svoje minimum

Seriál nechce byť len zábavným televíznym zážitkom, ale aj nástrojom na otvorenie diskusií o výchove detí a problémoch, s ktorými sa stretávajú mnohé moderné rodiny. „Celému seriálu dominuje otázka distribúcie a konzumácie drog a najmä to, ako je pre dnešných rodičov ťažké porozumieť, čo ich dieťa v skutočnosti robí, čo ho zaujíma, čo ho motivuje a ako premýšľa,“ dodáva Maxa.

Prípravy zabrali viac než rok

Ratolesti budú prvou samostatnou seriálovou réžiou slovenského režiséra Michala Blaška pre Českú televíziu, s ktorou v minulosti spolupracoval na oceňovanej minisérii Podozrenie, koprodukčnej celovečernej dráme Obeť a spoluautorsky tiež na tretej sérii Prípadov 1. oddelenia. Na konte má aj seriály Slovania či novinku Vytoč môjho agenta z dielne televízií Joj a Prima.

Vedľajší produkt, Tomáš Maštalír Čítajte aj Tomáš Maštalír nakrúca nový seriál. Napínavá dráma sa na obrazovke objaví budúci rok

„Tentokrát ma zaujal príbeh o rozpade jednej rodiny prepojený s jednotlivými kauzami a témami, ktoré majú svoj reálny základ a celospoločenský presah. Prípravy zabrali viac než rok. Teraz na začiatku natáčania nie je mojou najvýraznejšou emóciou nervozita, ale veľký rešpekt pred natáčacím plánom rozpísaným na sto dní. To je zatiaľ môj absolútny rekord,“ hovorí s úsmevom režisér.

Inšpirácia reálnymi príbehmi

Scenáristi Tomáš Feřtek a Matěj Podzimek sa inšpirovali skutočnými kauzami a kriminálnymi prípadmi, aby vytvorili autentické a pútavé príbehy, ktoré oslovujú divákov. Dôležitú rolu zohráva i lokalita, v ktorej sa príbehy odohrávajú.

Juraj Ferko Čítajte aj Budú Najvernejší pokračovať? Nie tak, ako ich poznáte. RTVS pripravuje pre 'psíčkarov' novú reláciu

„Keď sme hľadali miesto, do ktorého naše príbehy situovať, tak zásadnú rolu zohrala náhoda. V tej dobe ma totiž iné pracovné záväzky zaviedli do Tábora. To mesto je mimoriadne sympatické, príjemné pre život a zároveň, keď ho človek poznáva dlhšie, tak dôjde k záveru, že aj takto idylické prostredie má svoje tiene a rôzne zložitosti. A tak sme s Matějom Podzimkom kauzy sústredili na jedno miesto, hoci sme ich pozbierali po celej republike,“ naznačuje Tomáš Feřtek.

„Malomesto, to je prostredie, v ktorom sa všetci dobre poznajú a kde nie je úplne jednoduché čokoľvek objasniť či vyšetriť. Je takmer stopercentne isté, že v nejakej väčšej či menšej šlamastike bude figurovať niekto z vášho príbuzenstva. Navyše, v malomeste si ľudia môžu pomáhať, ale tiež sa navzájom ohovárať, podrážať sa. A aj s tým sa v deji dosť pohrávame,“ dodáva scenárista.

Anna Geislerová (vľavo) a Josefína Prachařová v... Foto: Česká televízia
Anna Geislerová, Josefína Prachařová Anna Geislerová (vľavo) a Josefína Prachařová v novom seriáli Ratolesti.

Priestor na vlastný úsudok

Herečka Anna Geislerová k novému seriálu dodáva: „Scenáre nehovoria divákom, že je niečo jednoznačne dobre alebo zle, ale nechávajú priestor na vlastný úsudok. S nadsádzkou sa dá povedať, že tento seriál bude akousi výukou národa ku kritickému mysleniu.“

Obľúbená herečka sa už čoskoro predstaví aj v novom slovenskom mysterióznom trileri Smršť nakrútenom v réžii Petra Bebjaka a inšpirovanom rovnomennou knihou Jozefa Kariku, jedného z najpredávanejších autorov na Slovensku.

Smršť Čítajte viac Fanúšikovia napätia a tajomna sa môžu tešiť. Do kín príde film s Maštalírom a Geislerovou

Natáčanie nového seriálu Českej televízie s pracovným názvom Ratolesti skončí tento rok v októbri. Prvá klapka padla na nádraží v Kralupoch nad Vltavou, ale pre väčšinu zo stovky natáčacích dní si filmári vybrali juhočeský Tábor. Na obrazovkách sa desať príbehov o tom, prečo je ťažké obstáť pri výchove detí, objaví najskôr budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Michal Blaško #české seriály #seriál Ratolesti