Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Také naše Akty X so súdruhmi, eštebákmi a priehrštím humoru. Seriálová novinka kombinuje sci-fi s paródiou a detektívkou

Nový český seriál To se vysvětlí, soudruzi! otvára dvere do sveta paranormálnych prípadov.

19.02.2024 00:00
To se vysvětlí, soudruzi! Foto:
Záber z komediálneho seriálu To se vysvětlí, soudruzi!.
debata

Komediálny krimi seriál o výskumnom laboratóriu československých odborníkov na paranormálne javy, ktorí pomáhajú polícii vysvetľovať a odhaľovať záhadné zločiny, nadprirodzené zmiznutia alebo útoky mimozemšťanov, bude mať čoskoro premiéru na obrazovkách Českej televízie.

Novinka s názvom To se vysvětlí, soudruzi! (To sa vysvetlí, súdruhovia!) sa s humorom a nadsádzkou vracia do obdobia normalizácie. Osem na prvý pohľad ťažko objasniteľných prípadov budú vyšetrovať dve rôznorodé dvojice. Vplyv paranormálnych javov skúma tím vedcov na čele s Jiřím Macháčkom a Janom Cinom, na druhej strane sa o racionálne vysvetlenie kurióznych prípadov usilujú agenti ŠtB. Zahrali si ich Anna Fialová a Leoš Noha.

Zábery zo seriálu To se vysvětlí, soudruzi! Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
(Zľava) Jan Cina, Anna Fialová, Leoš Noha a...

„Ten seriál má nadhľad. Vie, že je trochu strelený, ale tu pozor: scenáristi sa voľne inšpirovali realitou. Ústav skúmajúci paranormálne javy v komunistickom Československu skutočne existoval a prípady, ktorými sa zaoberáme, majú určité korene v pravde. O to zábavnejšie to celé je,“ hovorí režisér Michal Samir.

Spolu s druhým režisérom Matějom Chlupáčom v seriáli nakombinovali hneď niekoľko žánrov – komédiu, paródiu, sci-fi, detektívku, horor i western. V názvoch jednotlivých častí odkazujú na kultové komédie tvorcov Václava Vorlíčka alebo Jindřicha Poláka.

zrada, Čítajte aj Neskutočné, čo najnovší markízacky seriál má na konte: Zdrvujúca porážka konkurencie

Návrat do poslednej dekády komunizmu

„Tento seriál sa nevracia len do našej nedávnej histórie, teda do 80. rokov minulého storočia, ale je tiež významným návratom ku koprodukčnej spolupráci s nemeckými televíznymi spoločnosťami. Diváci na oboch stranách našej západnej hranice si dodnes pamätajú Arabelu, Návštevníkov alebo Lietajúceho Čestmíra. V prípade sériálu To se vysvětlí, soudruzi! sa Česká televízia dohodla na spolupráci s verejnoprávnou ZDF,“ hovorí generálny riaditeľ ČT Jan Souček.

Kreatívny producent Jan Lekeš oceňuje odvahu tvorcov prvýkrát sa pozrieť na poslednú dekádu komunizmu originálnym spôsobom. „Doposiaľ sa všetci o téme Štátnej bezpečnosti zdráhali referovať inak než naprosto vážne, seriózne a jednoznačne negatívne, čo je úplne v poriadku. Myslím si ale, že je zdravé sa na túto problematiku začať pozerať inak. Začať si z toho robiť žarty.“

Seriál na obrazovke ČT1 vystrieda tohtoročnú novinku Smysl pro tumor (Zmysel pre tumor), ktorý 25. februára dospeje do finále. Nasledujúcu nedeľu, 3. marca o 20:10 hod., bude mať na ČT1 premiéru prvá epizóda seriálu To se vysvětlí, soudruzi!.

Pozrite si upútavku:
Video
Zdroj: ČT

Seriálový debut Jiřího Macháčka

Svoj seriálový debut si vyskúšal herec a hudobník Jiří Macháček. „Scenár som prečítal jedným dychom a musel som sa sám seba pýtať, prečo sa mi tak páči. Je to dramatickou stavbou? Dialógmi? Zasadením do histórie, na ktorú si ešte dobre pamätám? Páčia sa mi vzťahy medzi jednotlivými postavami? Ta ľahučká uletenosť? Prečo som za posledných desať rokov nedostal do ruky podobný scenár na celovečerný film? Určite ma oslovila i možnosť spolupráce s ľuďmi, s ktorými som na projekte pracoval. To všetko ma lákalo,“ hovorí držiteľ Českého leva za rolu vo filme Samotári a frontman skupiny Mig 21 Jiří Macháček.

Agentka ŠtB so šarmom

Herečka Anna Fialová o svojej postave hovorí: „Hrám agentku ŠtB, ktorá nemá problém zložiť osem chlapov na jednu hromadu. To je dostatočný náznak toho, o akú mieru nadsádzky nám v seriáli šlo. Eštebáčka Snížková je pre mňa permanentne naštvanou animovanou postavičkou.“

Mladého nadšeného vedca z Ústavu paranormálnych javov stvárňuje Jan Cina. „Môjmu hrdinovi sa splní sen, dostane sa na vytúžené miesto a je plný očakávania a energie. Naráža ale na kolegov, ktorí k paranormálnym javom pristupujú odlišne. Prebúdza a burcuje to v ňom emócie, nie je to len človek za počítačom.“ Zo slovenských hercov sa v seriáli objavia Richard Stanke a Ján Jackuliak.

The Gentlemen Čítajte aj Guy Ritchie vstupuje do seriálového sveta! Prichádza jeho prvé gangsterské vyčíňanie na televíznych obrazovkách

Režiséri Matěj Chlupáček a Michal Samir svoj prvý spoločný seriál natáčali šesťdesiat dní a výraznou vizuálnou štylizáciou doplnili viac než sto päťdesiatimi špeciálnymi efektami. „Je to úplne unikátny seriál, a to vďaka mixu hneď niekoľkých žánrov. Navyše s úžasným hereckým obsadením a množstvom prípadov, ktoré by nás nikdy nenapadlo, že bude niekto na obrazovkách vyšetrovať. Bežné a normálne sú vzťahy medzi postavami – síce sa jedná o seriál o vyšetrovaní paranormálnych javov, v jadre je to ale veľmi dojemný ľudský príbeh, ktorý sa vinie celým seriálom,“ uzatvára režisér Matěj Chlupáček.

Pozrite si video zo zákulisia natáčania:
Video
Zdroj: ČT

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály #seriál To se vysvětlí soudruzi