Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká televízia má po dvanástich rokoch nového riaditeľa. Do manažmentu si priviedol nových ľudí

Riaditeľom ČT bude nasledujúcich šesť rokov Jan Souček.

03.10.2023 00:00
Česká televízia Foto:
debata

Od 1. októbra sa začalo šesťročné funkčné obdobie nového generálneho riaditeľa Českej televízie (ČT) Jana Součka. Na pozícii vystriedal Petra Dvořáka, ktorý bol na čele českej verejnoprávnej televízie dvanásť rokov. Souček pred nástupom do funkcie deväť rokov viedol brnianske štúdio ČT.

„Obsahovo vnímam ČT ako najrelevantnejšiu televíziu na českom trhu, a to tak spravodajsky, ako aj v oblasti dokumentárnej a dramatickej tvorby. Logicky chcem toto postavenie naďalej maximálne rozvíjať. ČT musí mať ambíciu byť lídrom aj v oblasti digitálnej audiovízie,“ uviedol Souček na tlačovej konferencii. Jeho prioritami sú okrem iného digitalizácia a obnova stanice ČT3.

Novým riaditeľom Českej televízie sa stal od 1.... Foto: ČT
Jan Souček Novým riaditeľom Českej televízie sa stal od 1. októbra 2023 Jan Souček.
Perinbaba  1 Čítajte aj Jojka vyfúkla Markíze kultovú vianočnú rozprávku. Zmena prichádza po takmer troch desaťročiach

S končiacim šéfom Dvořákom odchádzajú aj jeho blízki spolupracovníci a nový riaditeľ Souček obmieňa manažment televízie. Novú divíziu digitálnych služieb povedie doterajší riaditeľ vývoja programu a nových médií Jan Maxa, na čele spravodajstva a publicistiky vystrieda odchádzajúceho Zdeňka Šámala terajší šéfredaktor Petr Mrzena. Ďalšiu novú divíziu Obsah bude riadiť Tereza Polachová, bývalá kreatívna producentka HBO Europe, a Korporátne služby povedie namiesto Víta Kolářa bývalý hovorca Home Creditu Michal Fila.

Souček bude poberať mesačnú mzdu 289-tisíc korún (v prepočte 11 815 eur), čo je o 47-tisíc korún (1920 eur) viac, ako dostával jeho predchodca. Dohoda o mzde obsahuje aj ročný bonus zodpovedajúci desaťnásobku mesačného platu.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Rada RTVS schválila odmeny pre riaditeľa Machaja, prilepší si o desiatky tisíc eur

Dvořák bol najdlhšie slúžiacim ponovembrovým riaditeľom Českej televízie. Na jej čele bol dve šesťročné funkčné obdobia, predtým sedem rokov viedol komerčnú televíziu Nova. Tento rok v júni však vo voľbách svoj tretí mandát od Rady ČT nezískal. Dlhšie ako on riadil Kavčie hory len normalizačný riaditeľ ČST Jan Zelenka: od augusta 1969 do júna 1989.

Česká verejnoprávna televízia za Dvořákovho pôsobenia pokračovala v rozširovaní programovej ponuky, napríklad spustila detský kanál Déčko (kombinovaný s umelecky zameraným ČT art) alebo vybudovala nové štúdio v Brne. Počas koronavírusovej pandémie tiež prevádzkovala kanál ČT3, ktorý pre nedostatok prostriedkov skončil vlani v decembri.

Bývalý generálny riaditeľ Českej televízie Petr... Foto: ČT
Petr Dvořák Bývalý generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Podľa Dvořáka bolo riadenie ČT „najlepšia práca, ktorú kedy v živote robil“. Medzi svoje úspechy radil aj rastúcu obľubu ČT u divákov. Česká televízia bola vlani piaty raz za sebou najsledovanejšou televíznou skupinou v diváckej kategórii nad 15 rokov, jej podiel dosiahol 31,74 percenta; druhá skončila Prima (26,9 percenta) a tretia Nova (26,4 percenta), ktorá však viedla v komerčne najvýznamnejších diváckych skupinách do 54 aj 69 rokov.

Česká televízia tento rok hospodári s rozpočtom 7,4 miliardy korún (302,5 milióna eur). Jej hospodárenie by do budúcnosti mohlo zlepšiť zvýšenie koncesionárskeho poplatku. Návrh takzvanej veľkej mediálnej novely, na ktorom sa zhodli zástupcovia vládnej koalície, počíta s navýšením zo 135 korún (5,52 eura) na 160 korún mesačne (6,54 eura) od začiatku roka 2025. O návrhu rozhodne parlament. Dvořákovi sa za celý čas jeho pôsobenia v ČT nepodarilo zvýšiť koncesionársky poplatok, čo sa prejavilo v postupných škrtoch a úsporných opatreniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #personálne zmeny #Petr Dvořák #Jan Souček