Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

ČT má nového riaditeľa. Mení sa manažment televízie, prichádza silná posila z HBO

Do vedenia Českej televízie prichádza aj uznávaná kreatívna producentka HBO Europe.

06.09.2023 06:00
Česká televízia Foto:
debata (1)

Česká televízia má nového generálneho riaditeľa. Na čele českej verejnoprávnej televízie bude najbližších šesť rokov šéf brnianskeho štúdia Jan Souček, ktorý vo voľbách porazil doterajšieho šéfa ČT Petra Dvořáka. Zmena na čele českej verejnoprávnej televízie prichádza po 12 rokoch.

Nový riaditeľ sa vedenia ČT ujme 1. októbra. Vo svojom programe uviedol, že chce znížiť počet manažérov ČT o 20 až 30 percent. Včera upresnil, že nepôjde o počty šéfov na najvyššej úrovni. Oznámil zmeny v manažmente televízie a predstavil štyroch nových riaditeľov divízií.

martin novák, na nože, Čítajte rozhovor Šéfkuchár Novák zo šou Na nože: Nájdem chybu, zareagujem a reštaurácia dostane "karate", ktoré potrebuje, aby sa nakopla

Novú divíziu digitálnych služieb povedie doterajší riaditeľ vývoja programu a nových médií Jan Maxa, na čele spravodajstva a publicistiky vystrieda odchádzajúceho Zdeňka Šámala súčasný šéfredaktor Petr Mrzena. Korporátne služby povedie namiesto Víta Kolářa bývalý hovorca Home Creditu Michal Fila. Hovorí sa aj o odchode alebo výmene ďalších manažérov, podľa Součka sa však nejedná o žiadny „exodus“.

Skúsená kreatívna producentka

Ďalšiu novú divíziu Obsah bude riadiť Tereza Polachová, ktorá do ČT prichádza z HBO, kde pôsobila v rokoch 2010 až 2022 ako kreatívna producentka pôvodnej tvorby HBO Europe. Na konte má minisérie a seriály ako Horiaci ker, Bez vedomia, Pustina, Až po uši, Terapie alebo dokument Diaľava, ktoré uspeli u divákov i kritiky. Jej práce získali troch Českých levov a niekoľko nominácií.

Tereza Polachová s Táňou Pauhofovou počas... Foto: HBO
tereza polachová, bez vedomia, táňa pauhofová, Tereza Polachová s Táňou Pauhofovou počas pražsej slávnostnej premiéry seriálu Bez vedomia.

Jej posledným projektom pre HBO Europe bol Víťaz, prvý slovenský seriál nakrútený pre svetovú streamovaciu službu. Šesťdielnu minisériu nakrútil Jan Hřebejk a hlavné úlohy stvárnili Ady Hajdu, Ivana Chýlková, Milan Ondrík, Natalia Germani a Petra Dubayová. Hovorí o slovenskom premiérovi, ktorý končí s politickou kariérou a vracia sa do bežného života. Scenár napísala dcéra slovenského expremiéra Zuzana Dzurindová.

Seriál bol dokončený ešte v roku 2022, no po fúzii HBO Max patriace pod štúdio Warner Bros. s firmou Discovery, prišli radikálne škrty vo výške troch miliárd dolárov, čoho dôsledkom bolo okamžité zastavenie produkcie lokálnych titulov v strednej a východnej Európe pre platformu HBO. Zmeny sa dotkli aj Slovenska a HBO Max už slovenský seriál neuviedlo. Odkúpila ho však streamovacia platforma SkyShowtime, ktorá ho práve teraz, v pondelok 4. septembra, uviedla v premiére na všetkých 22 trhoch, kde pôsobí.

Jan Hřebejk Čítajte rozhovor Režisér Hřebejk o seriáli Víťaz: Náš premiér je egocentrik a narcista ako mnohí špičkoví politici, no divákov pobaví

Návrat archívnej stanice ČT3

Na čele divízie Program zostane Milan Fridrich, ktorý bude pod sebou združovať všetky lineárne kanály ČT okrem ČT24. Každý z nich bude mať svojho manažéra, po novom aj ČT1 a ČT2. ČT1 povedie doterajší šéfredaktor Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos, ČT2 povedie producent Jan Štern, ktorý bol tento rok jedným z finalistov voľby generálneho riaditeľa ČT. O túto funkciu sa neúspešne uchádzal v rokoch 1998, 2001 alebo 2003. ČTart bude naďalej viesť Tomáš Motl, podobne ČT:D Petr Koliha a ČTsport povedie Jiří Ponikelský.

Nové vedenie chce tiež obnoviť vysielanie archívneho kanálu ČT3. „Chceme medzi programy ČT vrátiť kanál ČT3 v trochu inej podobe. Mal by byť radcom a sprievodcom seniorom," uviedol Fridrich. ČT3 fungovala do konca minulého roka, keď jej vysielanie kvôli úsporám skončilo. Vrátiť by sa mala na jeseň budúceho roka alebo na začiatku 2025.

Česká televízia Čítajte viac Česká televízia chce obnoviť archívnu ČT3. RTVS návrat Trojky neplánuje, chce spravodajské rádio

Zvýšenie koncesionárskeho poplatku

Nový riaditeľ ČT by sa chcel zasadiť aj o zvýšenie koncesionárskeho poplatku za televíziu zo súčasných 135 korún (v prepočte 5,60 eura) na zhruba 180 korún (7,50 eura) mesačne a redefiníciu jeho poplatníka. České domácnosti platia koncesionársky poplatok za rozhlas zvlášť, jeho výška je v súčasnosti 45 korún (1,90 eura) mesačne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Tereza Polachová #Jan Souček