Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká televízia chce obnoviť archívnu ČT3. RTVS návrat Trojky neplánuje, chce spravodajské rádio

Nové vedenie ČT musí na jej spustenie nájsť financie.

25.07.2023 06:00
Česká televízia Foto:
debata (2)

Programový riaditeľ Českej televízie (ČT) Milan Fridrich verí, že sa podarí v budúcnosti obnoviť vysielanie archívneho programu ČT3, ktorý skončil vlani na Silvestra. Televízny okruh by sa mohol vrátiť v prípade lepšieho financovania televízie.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Veľké finále! Ktorá televízia sa bude hanbiť? Rozhodnite, ktorý slovenský seriál je najhorší

„Verím, že sa podarí obnoviť ČT3. Momentálne to však nie je otázka na mňa. Dúfam, že sa k tomu vrátime a ČT bude mať opäť svoj archívny program,“ uviedol Fridrich na rokovaní Rady ČT. Televízia sa podľa neho po vypnutí ČT3 snaží nasadzovať vhodné archívne relácie na programy ČT1 a ČT2. „Toto nie je riešenie. Od týchto programov diváci očakávajú hlavne novinky. Nie archív. V tomto bol program ČT3 nenahraditeľný,“ uviedol Fridrich.

Programová ponuka ČT3 sa opierala najmä o výber z televízneho fondu, tematické relácie a základný informačný servis s prehľadnejším grafickým spracovaním i pokojnejším tempom modernizácie. Medzi najvyhľadávanejšie relácie patrili seriály Nemocnica na kraji mesta či Rozpaky kuchára Svätopluka, ale aj hudobno-zábavná relácia Televarieté.

Jan Souček Čítajte viac Česká televízia má nového generálneho riaditeľa. Zmena prichádza po 12 rokoch

Nový generálny riaditeľ ČT Jan Souček však nechce, aby ČT3 bola čisto nostalgickou stanicou. „Pokiaľ dôjde k jej obnoveniu, a ja by som si to veľmi prial, tak moja predstava o dramaturgickej podobe nezahŕňa len archívne programy. Bol by som veľmi rád, keby me divákom ponúkli aj relácie, ktoré budú reflektovať život seniorov, podporovať mezigeneračnú komunikáciu a aktívny životný štýl aj vo vyššom veku,“ uviedol Souček.

Stanica ČT3 bola spustená 23. marca 2020 v reakcii na pandémiu koronavírusu, ktorú sprevádzali viaceré obmedzenia. Pri svojom vzniku sa inšpirovala Trojkou RTVS, ktorá bola spustená 22. decembra 2019. Po vypuknutí vojny na Ukrajine, od 28. februára do 9. júna 2022, sa Trojka dočasne zmenila na spravodajskú televíziu názvom :24. Na konci novembra 2022 bolo jej vysielanie ukončené.

niekde v európe, Čítajte aj RTVS už rok nakrúca seriál za milióny eur. Kedy ho konečne uvidia diváci?

RTVS chce spravodajské rádio

Vedenie RTVS zatiaľ o obnovení Trojky neuvažuje. Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj už vo svojom programe, s ktorým kandidoval na post šéfa RTVS, uviedol, že v roku 2026, pri príležitosti 100. výročia rozhlasu, by chcel spustiť spravodajské rádio.

Svoje plány potvrdil vo výročnej správe RTVS: „V krátkodobom výhľade uvažujeme o spustení informačnej služby aj v rozhlasovom vysielaní. Rádio :24 chceme zamerať na aktuálne spravodajské a publicistické programy, bude to vlastne rozhlasový pendant televíznej :24.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia