Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zamilovaný vodník, zlodej a podvodníčka. Vianočná rozprávka Českej televízie prináša originálnu zápletku

Premiéru bude mať vo vianočnom programe Českej televízie.

15.07.2023 06:00
Kľúč svätého Petra Foto:
Filip Březina, Mark Kristián Hochman a Berenika Kohoutová v rozprávke Kľúč svätého Petra.
debata

Okradnúť svätého Petra nie je len tak. Najmä, keď chcete ísť do neba! Príbeh o jednej krádeži, vodníkovi zamilovanom do krásnej princeznej a prefíkanej dvojici kancelárov sa v uplynulých dňoch odohrával na zámku Sychrov. Ten si na nakrúcanie novej vianočnej rozprávky vybral štáb režiséra Karla Janáka.

Rozprávka s názvom Kľúč svätého Petra (Klíč svatého Petra) bude mať premiéru vo vianočnom programe Českej televízie, pre ktorú je už tridsiatou v poradí.

Oravský hrad Čítajte viac Na Oravský hrad sa nasťahovali filmári. Nakrúcajú vianočnú rozprávku pre RTVS

Karel Janák už pre Českú televíziu nakrútil niekoľko rozprávok – Ako si nezobrať princeznú, Vianočná hviezda, Princezná a pol kráľovstva, Korunný princ alebo Princezná a pisár. Slovenskí diváci ho môžu poznať z filmov LOVEnie, Dôverný nepriateľ alebo Cuky Luky Film.

„Na scenári Kľúč svätého Petra sa mi páči, ako skvelo kombinuje klasické rozprávkové postavy, ako sú vodník, zlí radcovia alebo princezná, s menej obvyklými charaktermi. V našom prípade so svätým Petrom a tromi hlavnými hrdinami, zlodejom, podvodníčkou a nevinným Tobiášom,“ vyzdvihuje príbeh rozprávky režisér.

So scenáristom Petrom Hudským už pracoval na rozprávkach Princezná a pol kráľovstva či Korunný princ. Dá sa ešte vôbec nájsť nová rozprávková téma? „Cielene pre inšpiráciu nikam nesiaham, mnoho českých rozprávok a legiend samozrejme poznám. A veľa sa zaujímam o antickú mytológiu. Víťazstvo dobra nad zlom však stále je a stále bude základom každej rozprávky,“ vysvetľuje scenárista.

pyšná princezná, Čítajte aj Remake Pyšnej princeznej: Jedna z najkrajších českých rozprávok dostane nové spracovanie

Postavu vodníka má v príbehu prvýkrát. „Režisér mi rolu ponúkal s otázkou, či mi nevadí mať otvorené oči pod vodou. Hneď mi bolo jasné, čo ma čaká. Hrám asi tristo rokov starého vodníka, ktorý sa prvýkrát zamiluje, a to tak intenzívne, že si vôbec neuvedomuje, že nemôže žiť na suchu a jeho vyvolená zase pod vodou,“ hovorí Lukáš Příkazký o svojej postave, ktorá sa uchádza o ruku princeznej.

A nie je jediný. O princeznú v podaní Sáry Korbelovej má záujem tiež Filip Březina ako Tobiáš: „Dlho som odmietal chodiť na kastingy do rozprávok. Až nedávno som zmenil názor. Uvedomil som si, že chcem patriť do klubu hercov, ktorí si zahrali vo vianočnej rozprávke.“

Petr Nárožný (vľavo), Simona Remundová a David... Foto: ČT/Pavla Černá
Kľúč svätého Petra Petr Nárožný (vľavo), Simona Remundová a David Novotný v rozprávke Kľúč svätého Petra.

„Niektorí ľudia hovoria, že pokiaľ ide o rozprávky, všetko tu už bolo. Som presvedčená, že to nie je pravda, len to dá omnoho viac práce. Petr Hudský tentokrát prišiel s originálnou zápletkou vystavanou okolo ukradnutého kľúča od nebeskej brány. Výnimočné je aj herecké obsadenie. Teším sa na lotrov v podaní Davida Novotného a Sabiny Remundovej, na vodníka Lukáša Příkazkého, radosť mám z návratu Petra Nárožného pred kameru,“ vysvetľuje kreatívna producentka ČT Barbara Johnsonová.

Diváci v rozprávke uvidia aj Bereniku Kohoutovú, Marka Kristiána Hochmana, a tiež slovenského herca Ivana Romančíka. Okrem zámku Sychrov sa nakrúcalo aj na hrade Zvíkov, v mestskej pamiatkovej rezervácii v Slavoniciach a ateliéroch na Kavčích horách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Karel Janák #vianočná rozprávka #Petr Nárožný