Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Úspešný kriminálny seriál sa vracia na obrazovky ČT. Padla posledná klapka novej série

Ďalšie kriminálne prípady bude riešiť aj na Slovensku.

19.10.2023 06:00
Stíny v mlze Foto:
Jana Plodková, Petra Špalková a Jiří Vyorálek v seriáli Stíny v mlze.
debata
jama levova, Čítajte aj Markíza má na konte prvý prepadák sezóny. Divákov pri obrazovkách neudrží ani veľký hit vysielaný predtým

Po sto tridsiatich dňoch nakrúcania padla posledná klapka druhej série úspešného českého kriminálneho seriálu s názvom Stíny v mlze (Tiene v hmle). Ústredná dvojica Magda Malá a Martin Černý, ktorú stvárňujú Petra Špalková a Jiří Vyorálek, rieši ďalších dvanásť prípadov nielen v Ostrave, ale aj na iných miestach severnej Moravy a Sliezska, a tiež na Slovensku či v Poľsku.

Režisér Radim Špaček a herci Petra Špalková a... Foto: Česká televízia
Stíny v mlze Režisér Radim Špaček a herci Petra Špalková a Jiří Vyorálek na nakrúcaní pokračovania seriálu Stíny v mlze.

Kancelária, dvaja vyšetrovatelia a výsluchy svedkov a podozrivých. Takto vyzeral posledný deň nakrúcania nových častí kriminálnej série Stíny v mlze. „Seriál je mimoriadny v tom, že okrem napínavých prípadov môže divák sledovať i priebežné linky, ktoré sa výrazne venujú osobnému životu hlavných hrdinov Magdy a Martina. Divák tak má šancu poznať, kto sú ľudia, ktorých prácou je nájsť a usvedčiť páchateľov násilnej trestnej činnosti,“ vysvetľuje kreatívna producentka Kateřina Ondřejková.

Okrem vyšetrovania jednotlivých zločinov bude rovnako ako v predošlej sérii jeden prípad, ktorým scenárista Zdeněk Zapletal prepojil nové časti. Jeho objasnenie sa tak postupne stane pre ústrednú dvojicu osobnou výzvou.

Jiří Vyorálek a Petra Špalková ako... Foto: Česká televízia
Stíny v mlze Jiří Vyorálek a Petra Špalková ako vyšetrovatelia v seriáli Stíny v mlze.

„Seriálová policajtka Magda Malá ani v druhej sérii nebude vyšetrovateľkou, ktorá by chcela stúpať po kariérnom rebríčku. To nie je jej štýl. Chce dobre robiť svoju prácu, teda vyšetrovať vraždy a byť človekom, ktorý zariadi spravodlivosť na tomto svete. To je náplň jej misie,“ približuje svoju postavu herečka Petra Špalková, ktorá v seriáli okrem odhaľovania páchateľov násilných trestných činov rieši aj manželskú krízu.

Jej kolega Jiří Vyorálek, predstaviteľ rozvedeného kriminalistu Martina Černého, dodáva: „Aj na nakrúcaní nových častí dohliadali odborní poradcovia, teda skutoční policajti z oddelenia vrážd. Najviac som s nimi riešil, ako majú nastavenú hranicu medzi prácou a súkromím, aká je miera ich odstupu od toho bahna, v ktorom sa každodenne brodia, a pritom musia bežne fungovať ako ktokoľvek iný. Pracujú so životom i so smrťou a doma napríklad riešia úlohy s deťmi. Hľadanie takejto rovnováhy ma veľmi zaujímalo.“

Stíny v mlze Čítajte viac Česká televízia nakrúca ďalší nový seriál. Pokračovať bude oceňovaná kriminálka
Režisér Radim Špaček a herci Petra Špalková a... Foto: Česká televízia
Stíny v mlze Režisér Radim Špaček a herci Petra Špalková a Jiří Vyorálek na nakrúcaní pokračovania seriálu Stíny v mlze.

Radim Špaček je spolurežisérom úspešných seriálov Život a doba soudce A. K. alebo Svět pod hlavou. Stíny v mlze sú jeho prvým samostatným seriálom. „Samotného ma prekvapilo zistenie, že som bežec na dlhú trať, že mám celkom výdrž. A i po dvakrát sto třiceti dňoch nakrúcania som zrejme zostal v kolektíve obľúbený, takže mi nič nebráni pustiť sa do ďalších dobrodružstiev,“ hovorí Radim Špaček.

Štáb nakrúcal pokračovanie seriálu Stíny v mlze na 250 rôznych miestach, realizovalo sa 24 nočných nakrúcaní a v seriáli sa objaví 221 postáv. Okrem už spomenutých hlavných postáv sa v seriáli predstavia aj Petr Panzenberger, David Švehlík, Pavla Beretová, Pavel Baťek, Jaroslav Plesl, Anděla Tichá, Tomáš Mrvík, Barbora Bočková, Jana Plodková, Marek Němec, Vlastina Svátková a další. Doplnia ich tisícka komparzistov a tiež 30 skutočných policajtov.

Prvá séria kriminálneho seriálu Stíny v mlze mala premiéru na ČT1 3. januára 2022 a bola nominovaná na Českého leva. V priemere sledovalo každú epizódu viac než 1,6 milióna divákov v univerzálnom publiku nad 15 rokov. Druhú sériu zaradí Česká televízia do svojho programu v roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály