Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Česká televízia kúpila od Jojky Ivetu. Je to taký slovenský Most!, hovorí scenárista Kolečko

Seriálový hit TV Joj bude mať českú premiéru v stredu 6. septembra.

06.09.2023 06:00 , aktualizované: 07.09.2023 11:00
iveta, Foto:
Milan Ondrík a Alžbeta Ferencová na zábere zo seriálu Iveta.
debata (9)

Česká televízia do jesenného vysielania zaradila seriál Iveta, ktorý na Slovensku nakrútil režisér Jan Hřebejk podľa scenára Petra Kolečka. Ten ho pre Českú televíziu predstavuje takto: „Príbeh je voľne inšpirovaný mojou ženou Anetou. Mladá žena z industriálneho mesta sa i so svojimi problémami dostane do sveta top modelingu. Niekto hovoril, že to je taký slovenský Most!, hoci si myslím, že je to inak postavené. Je to surové a v dobrom slova zmysle taký rumunský Netflix.“

Jan Hřebejk Čítajte rozhovor Režisér Hřebejk o seriáli Víťaz: Náš premiér je egocentrik a narcista ako mnohí špičkoví politici, no divákov pobaví

„Veľmi sa tešíme, že ČT prejavila záujem o najúspešnejší slovenský seriál, ktorý sme kedy vysielali a kúpila práva na vysielanie Ivety na českom území. Obchodovanie programových titulov medzi našimi trhmi je bežná a dlhodobá. Český scenárista Petr Kolečko patrí už roky medzi našich úzkych spolupracovníkov a spolu s režisérom Janom Hřebejkom práve nakrúcajú druhú sériu Ivety, ktorú odvysielame budúci rok,“ uviedla Miroslava Klempová, PR manažérka TV JOJ.

Scenárista Petr Kolečko si na Slovensku s Ivetou zopakoval úspech, ktorý v roku 2019 zaznamenal v Česku jeho seriál Most! s Martinom Hofmannom v hlavnej úlohe. Osemdielny seriál z rovnomenného baníckeho mesta si s riadnou dávkou nadsádzky zobral na paškál témy ako neznášanlivosť či xenofóbiu. Pre Kolečka to bola už šiesta spolupráca s režisérom Janom Prušinovským. Most! sa stal v Českej republike televíznym fenoménom, na Slovensku ho uviedla televízia Joj, avšak bez výraznejšieho diváckeho ohlasu. V súčasnosti ho uvádza v repríze v nedeľné večery po skončení Česko Slovensko má talent.

To sa zmenilo, keď Jojka priniesla na obrazovku Kolečkov seriál z lokálneho prostredia. Iveta sa odohráva v Trebišove na východe Slovenska a na obrazovku priniesla sociálnu satiru, kde sa bez ostychu a s nadhľadom obnažujú najrôznejšie spoločenské tabu. Osemdielny seriál uviedla na začiatku tohto roka a zožala s ním nebývalý úspech. V role Ivety sa predstavila vo svojej prvej veľkej hereckej príležitosti Alžbeta „Zea“ Ferencová, dovtedy známa predovšetkým ako speváčka a modelka. V ďalších rolách hviezdili Zuzana Mauéry, Daniel Fisher, Milan Ondrík, Natalia Germani, Peter Nádasdi, Jevgenij Libezňuk alebo Milo Kráľ.

prokurátorka, mauréry, Čítajte aj Veľká jojkárska premiéra sa blíži: Prichádza mrazivý seriál založený na skutočných udalostiach

Iveta sa stala najsledovanejším seriálom Jojky v celej jej histórii. Prvé dve časti, ktoré Jojka odvysielala za sebou, si pozrelo po započítaní trojdňovej oneskorenej sledovanosti rekordných 860-tisíc divákov. Hoci už ďalším častiam diváci ubudli, stále sa hýbali okolo 600-tisícovej hranice. Extrémne vysoké čísla dosiahla Iveta aj v obchodnej cieľovej skupine 12–54. Prvá epizóda bola rekordná so sledovanosťou 15,4 % a podielom na trhu až 38,8 %.

Uvidíme, či si Iveta nájde fanúšikov aj u našich susedov. Česká televízia bude seriál uvádzať v pôvodnom znení, len s titulkami pre nepočujúcich divákov. Prvá epizóda má premiéru v stredu 6. septembra o 22.30 hod na ČT2.

Slovenskí diváci sa môžu tešiť na pokračovanie Ivety. Jojka už nakrúca druhú sériu, ktorá by mala prísť na obrazovky budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #TV JOJ #seriál Iveta