Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na Slovensku prepadák, v Česku veľký hit. Seriál Osada sa na jeseň vráti v druhej sérii

Nová séria komediálneho seriálu Osada odštartuje jeseň na ČT.

31.07.2023 06:00
Osada 2 Foto:
Na jeseň sa na obrazovky Českej televízie vráti komediálny seriál Osada v novej sérii.
debata (4)
tv, televízia, televízor, stream, streamovacia služba, obývačka, obrazovka, televízor Čítajte aj Toto bude pravý televízny súboj: Začína sa pátranie po najlepšom slovenskom seriáli sezóny

Kravy sa pasú, slnečné paprsky sa odrážajú od hladiny rybníka, kačky vyviedli mláďatá… A nad touto idylou sa z chaty ozýva rev Milana Rubala. Po dvoch rokoch sa štáb režiséra Radka Bajgara vrátil na mesto činu, do malebného kraja Berounky a nižborských rybníkov, aby vo fiktívnej osade Záhoří nakrútil druhú sériu úspešného komediálneho seriálu Osada.

Prvá časť z desaťdielnej druhej série bude mať premiéru na ČT1 v piatok 1. septembra.

Zábery zo seriálu Osada Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Starousadlíci zo Záhoří sa vrátia na jeseň na...

Metafora veľkého sveta v malej osade

Komediálny seriál Osada režiséra Radka Bajgara (Teória tygra, Teroristka, Kurz manželskej túžby) a scenáristu Petra Kolečka (Most!, Lajna, Iveta) si českých divákov získal. Hoci priniesli na obrazovky český fenomén – chatárčenie, sami žiadnu chatu nemajú a nikdy nemali.

„Skoro žiadnych chatárov ani nepoznáme. Takže si ten chatársky život vlastne len predstavujeme, domýšľame. Nejde nám o chatárčenie. Pracujeme s metaforou veľkého sveta, ktorý sme vtesnali do chatárskej osady. Na malom priestore tu vedľa sebe žijú ľudia, ktorí sa do nejakého harmonického spolužitia vlastne nútia. Spoločné majú veľakrát len to, že v danej lokalite vlastnia chatu. Snažíme sa pre nich mať pochopenie,“ hovorí režisér.

iveta, Čítajte aj Jojka nakrúca jeden seriál za druhým: Toto leto chce ešte stihnúť...

Každá postava diváka prekvapí

Žiadna z postáv nevstupuje do druhej sezóny Osady tam, kde skončila. „Od prvej série uplynuli dva roky, reálne, aj v príbehu. Za tú dobu sa udialo mnoho vecí. Každá postava prešla výraznou životnou zmenou a každá diváka niečím prekvapí. Ani v druhej sérii však nemeníme zámer vytvoriť oddychový a zábavný seriál. Zostanú vtipné, niekedy ľahko absurdné situácie a dialógy z pera Petra Kolečka, zostanú skvelí herci a je tu aj režisér, ktorý si s nimi vie poradiť,“ vysvetľuje dramaturg Josef Viewegh.

Jesenné novinky Českej televízie
Video

Na koho sa ešte môžu diváci tešiť a koho už neuvidia?

V druhej sérii zostávajú skoro všetci chatári. Diváci sa môžu tešiť na známe rodiny Srovnalových (Pavla Beretová a Martin Myšička), Rubalových (Petra Nesvačilová a Radek Holub), Južanových (Eva Leinweberová, Igor Bareš a Filip František Červenka), Krausových (Jana Plodková, Josef Polášek a Karolína Lea Nováková), Rybákových (Ivana Chýlková a Šárka Vaculíková) a tiež na Kýhosa (Tomáš Hanák) a Franěka (Stanislav Majer).

Žiadna z postáv nevstupuje do druhej sezóny... Foto: ČT
Osada II Žiadna z postáv nevstupuje do druhej sezóny Osady tam, kde skončila v prvej sezóne. Divákov prekvapia aj Franěk (Stanislav Majer) a Milan Rubal (Radek Holub).

„Myslím si, že Stanislav Majer odviedol ako Franěk mimoriadny výkon. Je to rola, ktorá je vážne ťažká, pretože Franěk je mimoriadny debil, skoro to nejde obhájiť, ale Standovi sa to podarilo a jeho postava vychádza veľmi vtipne. Ďalšiu, ktorú považujem za fenomenálnu, je Rubal v podaní Radka Holuba. A tiež Rubalová Petry Nesvačilovej. Bez pudu sebazáchovy sa vrhla do úplne príšernej ženskej postavy,“ dodáva režisér.

V druhej sérii diváci neuvidia len obyvateľov jednej chaty – Stýblových (Pavel Nový, Jana Švandová, Jaromír Dulava a Lucie Pernetová). Namiesto nich sa objaví nová, večne naštvaná rodina Kociánových (Ivana Uhlířová, Marek Daniel, Karolína Knězů a Tomáš Dalecký), ktorá chatu získala v dedičskom konaní. Do osady, kde sa všetci poznajú a vládne v nej pohoda, tak zavíta rodina, ktorá chatu vlastne nikdy nechcela.

Zdanlivý pokoj starousadlíkov v druhej sérii... Foto: ČT
Osada II Zdanlivý pokoj starousadlíkov v druhej sérii Osady naruší nová rodina Kociánových. Hlavu rodiny stvárňuje Marek Daniel.

Neúspešná slovenská adaptácia

Seriál oslovil aj televíziu Markíza, ktorá uviedla na obrazovky slovenskú adaptáciu s názvom Chatári, do ktorej obsadila viacerých hercov z Hornej Dolnej. Divákov však seriál neoslovil a na jeseň minulého roka skončil ako prepadák sezóny.

Televízia Markíza uviedla na jeseň 2022 nový... Foto: TV Markíza
Chatári Televízia Markíza uviedla na jeseň 2022 nový seriál Chatári, ktorý bola adaptáciou úspešného českého seriálu Osada.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Petr Kolečko #Radek Bajgar #televízna sezóna 2023/2024 #české seriály