Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Sociálne siete a e-shopy čakajú veľké zmeny. EÚ schválila nové pravidlá

Nové zákony regulujú veľké digitálne firmy a obsah na sociálnych sieťach.

08.07.2022 06:00
socialne siete puberta Foto:
debata (1)

Európsky parlament schválil tento týždeň dvojicu kľúčových digitálnych noriem, ktoré majú okrem iného prinútiť veľké spoločnosti, ako je Meta alebo Google, aby aktívnejšie bojovali proti nezákonnému obsahu a dezinformáciám či lepšie chránili konkurenčné prostredie na internete.

Europoslanci prijali pravidlá označované ako akt o digitálnych službách (DSA) a akt o digitálnych trhoch (DMA), ktorými EÚ prvýkrát po dvoch desaťročiach výraznejšie reguluje internetové prostredie. DSA sprísňuje kontrolu a dôsledky pre digitálne platformy, keď zverejnia zakázaný obsah, DMA je zas zameraný na ukončenie monopolných praktík technologických gigantov.

„S týmto legislatívnym balíkom europarlament odštartoval novú éru technologickej regulácie,“ uviedol nemecký europoslanec Andreas Schwab. Oba zákony presadzujú pravidlo, že čo je nelegálne offline, je nelegálne aj online.

Natália Milanová Čítajte aj Poslanci schválili nový mediálny zákon, povinnosti pribudnú televíziám aj VOD službám

Opatrenie proti šíreniu hoaxov

Jasné povinnosti poskytovateľom digitálnych služieb, ako sú sociálne médiá či online trhy, ukladá DSA. Čím sú online platformy väčšie, tým väčšia je aj ich zodpovednosť. Budú musieť zaviesť opatrenia proti šíreniu nezákonného obsahu a dezinformácií a chrániť používateľov pred ponukami nelegálneho tovaru a služieb.

Zakázané budú tiež zavádzajúce praktiky a určité druhy cielenej reklamy, napríklad reklamy zameranej na deti. Veľkým firmám (s minimálne 45 miliónmi používateľov mesačne), ktoré tak neurobia, budú hroziť pokuty až do výšky šiestich percent ich ročného globálneho obratu.

Prísnejšie protimonopolné pravidlá

DMA zavádza pojem gatekeeper (strážca prístupu), čo je veľká spoločnosť, ktorá má na online trhu také dominantné postavenie, že spotrebitelia sa jej nemôžu vyhnúť. Tieto firmy budú okrem iného zdieľať viac informácií s menšou konkurenciou odkázanou na ich služby. Prísnejší bude aj dohľad nad protimonopolnými pravidlami.

Pokuty v prípade DMA sú vyššie a môžu dosiahnuť až desať percent celosvetového ročného obratu, v prípade opakovaného porušenia pravidiel až 20 percent.

Europoslanci schválili obe normy jasnou väčšinou hlasov. Zákon o digitálnych službách podporili 539 hlasmi za, 54 hlasmi proti (30 sa zdržalo hlasovania). Za zákon o digitálnych trhoch sa vyslovilo 588 poslancov, 11 bolo proti a 31 sa zdržali hlasovania. Definitívne ich potvrdia ministri členských krajín na niektorom z nasledujúcich zasadnutí EÚ.

putin Čítajte viac Vojna na Ukrajine: Sme súčasťou informačnej vojny Ruska, myslí si tretina Slovákov

Trollovia tak skoro neskončia

Nové právne akty sa stretli s pochopením, ale aj s kritikou slovenských europoslancov. Eugen Jurzyca (SaS) upozornil, že uvedené návrhy zákonov prinášajú viac byrokracie, než je treba. „Prenášanie zodpovednosti na digitálne platformy je podľa mňa menej efektívne, než keď začne polícia trestať tvorcov, autorov nelegálneho obsahu, nenávistných prejavov a dezinformácií,“ uviedol.

Vladimír Bilčík (Spolu), ktorý sa na príprave DSA podieľal, uviedol, že sa konečne podarilo presadiť, aby bol internet bezpečnejším miestom. Zákon vníma ako prvý krok k väčšej zodpovednosti platforiem, ktoré budú musieť pravidelne zverejňovať, ako bojujú so škodlivým obsahom online vo všetkých jazykoch EÚ vrátane slovenčiny.

Martin Hojsík (PS) pripomenul, že dezinformácie na sociálnych sieťach robia nebezpečnými samotné sociálne siete. „Tie nielenže nevymáhajú dodržiavanie vlastných pravidiel, ale ich algoritmy uprednostňujú a viac šíria obsah, ktorý vzbudzuje najviac emócií. Takým sú aj dezinformácie,“ uviedol.

Lucia Ďuriš Nicholsonová upozorňuje, že nezákonný obsah sa automaticky nerovná dezinformáciám. „A preto, žiaľ, DSA nedokáže zabezpečiť, že od zajtra nás už trollovia nebudú obťažovať a ohrozovať svojimi absurdnosťami.“

Monika Beňová (Smer-SD) tvrdí, že ide o kľúčové predpisy, ktoré „zmenšujú možnosti pre zneužívanie neférových praktík zo strany technologických gigantov, ktorými je ovládaný prakticky celý digitálny priestor“.

zväčšiť Foto: SITA/AP
Facebook / WhatsApp / Instagram /

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #DSA #DMA #akt o digitálnych službách #akt o digitálnych trhoch