Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poslanci schválili nový mediálny zákon, povinnosti pribudnú televíziám aj VOD službám

Nový zákon začne platiť už od 1. augusta.

23.06.2022 10:30
Natália Milanová Foto: ,
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).
debata

Nový zákon o mediálnych službách nahradí doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Do parlamentu ho predložilo ministerstvo kultúry, poslanci ho v stredu, 22. júna, schválili s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi.

K najvýraznejším zmenám patrí to, že na platformy na zdieľanie videí sa budú vzťahovať regulácie podobne ako na televízie alebo rádiá. Sú to najmä povinnosti dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu.

Legislatíva ráta aj so sankciami pre poskytovateľov platformy na zdieľanie obsahu a poskytovateľov obsahovej služby, pokuta môže byť do výšky 100-tisíc eur v závislosti od nesplnenia či porušenia povinnosti.

RTVS kandidáti rezník Čítajte aj Rezník mimo hry? Komisia odporúča na post šéfa RTVS Búzu a Machaja

Dôvodom zmeny má byť nedostatočný regulačný rámec, ktorý vzhľadom na rozvoj audiomediálnych služieb umožňujú súčasné právne úpravy. „Nová legislatíva upravuje práva a povinnosti okrem vysielateľov, poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie, prevádzkovateľov retransmisie a poskytovateľov multiplexu aj práva a povinnosti poskytovateľov platformy na zdieľanie videí, a tiež poskytovateľov obsahovej služby, ktorí nespadajú medzi vyššie menované subjekty. Návrh zákona upravuje aj práva a povinnosti distributéra signálu,“ uviedol rezort kultúry.

Nové povinnosti pre RTVS

V televíznom programe sa zvyšuje podiel multimodálneho vysielania. RTVS ako verejnoprávny vysielateľ bude musieť zabezpečiť, aby vo vysielaní každej televíznej programovej služby boli všetky programy sprevádzané titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, tlmočené do slovenského posunkového jazyka alebo v slovenskom posunkovom jazyku a aby bolo najmenej 50 percent vysielaných programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich. Zvýši sa tiež tiež podiel programov, ktoré bude musieť verejnoprávna televízia titulkovať.

V súvislosti s prechodom z terestriálneho vysielania poslanci do zákona doplnili, že RTVS bude týmto spôsobom vysielať najmenej jednu celoplošnú televíznu programovú službu aj po jeho zrušení.

Riaditelia RTVS a STV Čítajte viac Poslanci volia nového riaditeľa RTVS. Kto bol na čele telerozhlasu doteraz?

Súkromní vysielatelia majú stanovené nižšie limity, zabezpečiť musia minimálne 25 percent vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím alebo tlmočených do slovenského posunkového jazyka alebo v slovenskom posunkovom jazyku a minimálne desať percent všetkých vysielaných programov musí byť sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich.

Kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách

Naďalej platia kvóty pre slovenskú hudbu, európske diela a nezávislú produkciu, pričom vo vzťahu k audiovizuálnej mediálnej službe na požiadanie sa zavádza nová povinnosť náležitého zdôraznenia európskeho obsahu.

rozhlas, rádio Čítajte viac Rádio počúvame takmer dve hodiny denne. Ktorú stanicu si najčastejšie naladíme?

Médiá sa musia zapísať do registra

Legislatívna úprava má zjednodušiť a sprehľadniť i majetkové a personálne vzťahy súvisiace s médiami. Pribudne povinnosť zápisu do registra partnerov verejného sektora pre všetky médiá, bez ohľadu na to, či so štátom obchodujú alebo nie. Upraví sa oblasť práva na ochranu zdroja a povinnosť mlčanlivosti.

Zákon má nadobudnúť účinnosť od 1. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mediálny zákon