Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Milá, ale náročná retro hra! Výstup na horu v "skákačke" o prekonávaní samého seba

Hlavnou postavou hry je Madeline, mladá žena s cieľom vyliezť na horu Celeste.

02.04.2022 07:00
celeste, Foto:
Celeste je náročná, ale nie trestajúca 2D skákačka v retro štýle.
debata

Celeste je náročná 2D skákačka. Vytvorená vývojárom Matt Makes Games je plne realizovanou verziou hry vytvorenej počas 4 dňového game jamu (udalosť/súťaž, v ktorej zúčastnení tvoria hru od nuly v krátkom časovom úseku). Uznávaná je pre svoju hrateľnosť, dizajn levelov, príbeh, tému a tiež hudbu.

Hlavnou postavou hry je Madeline, mladá žena s cieľom vyliezť na horu Celeste. Prechádza pri tom viacerými oblasťami – novým mestom, opusteným kvôli jeho lokalite, hotelom s prízračným vrátnikom, opusteným chrámom alebo vrcholom hory.

Po ceste viaceré postavy. Starenku, ktorá ju na úpätí pred horou varuje a pri neskoršom stretnutí sa čuduje, že sa Madeline dostala tak ďaleko. Stretáva tiež Thea, cestovateľa hľadajúceho námety pre obrázky pre svoj blog. Hora však má svoju moc a Madelinina zlá časť, jej vnútorní démoni sa stávajú skutočnými a musí tejto časti seba čeliť, zmieriť sa s ňou a dokonca spolupracovať.

Madelinina hlavná schopnosť je dash (rýchly skok), obnovovaný po pristátí na zem alebo pomocou predmetov, a schopnosť liezť po stenách. Hra postupne uvádza množstvo mechaník, ako sú platformy, bubliny, nepriatelia, vietor a podobne. Na nich je založená náročnosť hry. Zlyhania však nie sú trestané a ďalší pokus je v momente dostupný. Oblasti sú rozdelené na množstvo obrazoviek a po každej “smrti” sa Madeline len vráti na jej začiatok.

Okrem vylezenia na horu sú dostupné aj vedľajšie výzvy – skryté alebo náročne získateľné jahody, hádanky alebo B-Sides a C-Sides (strany B, referencia na platne), zložitejšie verzie oblastí využívajúce ich mechaniky. Hra bola aj vďaka citlivému ovládaniu navrhnutá pre speedrunovanie (snaha o čo najrýchlejšie dokončenie hry) – zamýšľané mechaniky obsahujú zložitejšie a užitočnejšie kombinácie, ktoré môžu (nemusia) byť využité pre rýchlejšie alebo lepšie skompletizovanie, a v najzložitejších častiach sú dokonca vysvetlené a potrebné.

Celeste je náročná, ale nie trestajúca 2D skákačka v retro štýle. Uznávaná je pre mnohé herné elementy, nenásilné začlenenie mentálneho zdravia, náročný ale prístupný hrateľnosť. Hra vyhrala alebo bola nominovaná pre ocenenie vo viacerých herných súťažiach a ich kategóriách. Dostupná je na PC, PS4, Xbox One a Nintende Switch.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaming