Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predstavujeme poriadnu vychytávku! Toto je prenosný herný počítač Steam Deck

Na konci februára 2022 bol oficiálne vydaný Steam Deck, nový prenosný (handheld) herný počítač vyvinutý spoločnosťou Valve v spolupráci s výrobcom čipov AMD.

13.03.2022 07:00
steam deck, Foto:
Jeho hlavným lákadlom sú novosť, hardvér a cena v porovnaní s inými prenosnými počítačmi.
debata

V čom sa však líši od iných prenosných zariadení, ako sú OneXPlayer alebo Aya Neo? Steam Deck bol oficiálne oznámený v júli 2021 a pred-objednávky boli dostupné hneď (bol však potrebný Steam účet vytvorený pred júnom 2021– prevencia vykupovania priekupníkmi). Jeho hlavným lákadlom sú novosť, hardvér a cena v porovnaní s inými prenosnými počítačmi – s kompetetívne nastavenou cenou je vybavený komponentami porovnateľnými s výbavou mierne drahších laptopov.

Oproti podobne výkonným alebo výkonnejším prenosným počítačom, ako je napríklad Aya Neo, zaujme najmä kvôli pomeru ceny a výkonu a štartovacej cene – kým cena konkurenčných prenosných herných PC sa pohybuje od 900€ a vyššie, základný model Decku stojí približne 400€.

Vyššie modely pritom poskytujú väčšie vnútorné úložisko a lepší displej, bez dopadu na výkon. Úložný priestor vie tiež byť rozšírený microSD kartou s mierne horším výkonom. Množstvo úsilia išlo do aspektov, ako sú šírenie tepla, výber vhodných komponentov a umožnenie manažovania výdrže alebo prispôsobovania výkonu a ovládania.

Okrem prístupnejšej ceny a optimálnejšie navrhnutému hardvéru ponúka aj silné prepojenie s najväčšou hernou platformou – Steam. Stovky titulov pre túto platformu boli testované a ich vhodnosť pre Steam Deck bola ohodnotená – veľmi hrateľné, hrateľné, nehrateľné alebo netestované.

Tituly patriace do mnohých herných žánrov sú hrateľné vďaka rôznym možnostiam ovládania – dotykový displej, trackpad podobný tým na laptopoch, páčky a tlačidlá podobné tým z ovládačov pre konzole. Jedná sa však o stále o PC, a je preto možné využiť klávesnicu, myš a/alebo externý monitor. Navyše bolo tiež vydané demo Aperture Desk Job, zasadené v Portal vesmíre, zamerané na ukážku vlastností a možností ovládania Steam Decku.

Vydanie sa však nezaobišlo bez nepríjemností. Problémovým bol v dobe vydania softvér a používanie – transformované rozhranie PC a pridané možnosti ovládania, spolu s občasnou problematickou kompatibilitou titulov (použitý operačný systém je SteamOS, založený na Linuxe) môžu viesť k zážitku nie bez problémov. Tento aspekt Steam Decku je stále vo vývoji, s často vydávanými aktualizáciami.

V čase vydania sa dá Steam Deck považovať za zaujímavý a dostupnejší prenosný herný PC s chybami krásy, najmä pre nadšencov – nie náhradu zvyčajného laptopu. Nedostatky sú na strane softvéru, a teda môžu byť časom vyriešené – Valve totiž v prípade úspechu nevylučuje ďalšie vydania.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaming