Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zábavný útek z pekla! Už ste skúsili oceňovanú hru Hades?

Hades je RPG hra s tématikou gréckej mytológie. Hráč sa ocitá na mieste Zagrea, nesmrteľného syna boha podsvetia Háda, ktorého najväčšou snahou je utiecť z podsvetia.

05.03.2022 07:00
hades, Foto:
Hra má unikátny a komplikovaný systém interakcií, vďaka ktorému sa príbeh vyvíja.
debata

Bráni mu v tom množstvo stratených duší a padlých hrdinov, cez ktorých sa musí na ceste na povrch prebojovať. Každý nevydarený pokus je vďaka Zagreovej nesmrteľnosti iba krátkym zdržaním, keďže sa iba vráti naspäť do Hádovho paláca.

Zagreus má pri svojom úteku k dispozícii schopnosť rýchleho skoku (dash), strely a tiež hráčom vybranú zbraň s viacerými typmi útoku. Hlavnou mechanikou sú však dary od ostatných bohov Olympu – vylepšenia schopností a zbrane, ktoré sa vzťahujú len na súčasný pokus. Okrem nich je možné za dočasné mince kupovať napríklad vylepšenia a liečenie. Vďaka náhodne vygenerovaným miestnostiam a možným vylepšeniam je každý pokus iný, avšak hráč si vie voľbami prispôsobiť odmeny.

Po každom nepodarenom úteku však nie je potrebné začať úplne od nuly. Zagreus sa objaví späť doma, ale použitím meny Darkness (temnota) je možné odomknúť permanentné vylepšenia – viac života, poškodenia, viac dashov alebo liečenie po každej miestnosti. Okrem toho sa postupne odkrýva príbeh a vyvíjajú vzťahy s ostatnými postavami, ako sú Hades, brat Thanathos, alebo nevlastná matka Nyx a Zagreus postupne odkrýva pravdu o svojej rodine a sebe.

Hra má unikátny a komplikovaný systém interakcií, vďaka ktorému sa príbeh vyvíja. Vďaka darom, ktoré Zagreus dáva ostatným je možné získať pamiatkové predmety, ktoré poskytujú unikátne vylepšenia – pri každom úteku je možné niesť iba jeden, avšak na určitých miestach je možné predmet vymeniť. Na ceste von stretne okrem Olympských bohov mnohé priateľské aj nepriateľské tváre – Chárona, od ktorého je možné získať vylepšenia, alebo bossov ako je napríklad Hydra.

Hades je single-player RPG (špecifickejšie roguelike) hra vyvinutá vývojárom Supergiant Games. Hra bola plne vydaná na konci roka 2020 a je dostupná takmer na všetkých platformách – macOS, Windows, Switch, PlayStation a Xbox konzoly. Okrem zábavného a unikátneho konceptu a gameplayu má aj mnohými uznávaný umelecký štýl, hudbu a príbeh, a vďaka týmto aspektom vyhrala v roku 2020 cenu pre najlepšiu hru roka vo viacerých súťažiach.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaming #Hades