Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Juhokórejská hra krátko po svojom vydaní prilákala vyše milión hráčov

Námetom Lost Ark je príbeh zasadený v Arkesii, krajine už takmer zvyknutej na mier.

26.02.2022 07:00
lost ark Foto:
Lost Ark
debata

Žáner masívne multiplayerových online RPG hier nepatrí medzi žánre, pri ktorých hráč strávi málo času. Hry ako World of Warcraft, Final Fantasy XIV alebo Guild Wars 2 patria medzi hry s vernými hráčskymi základňami, ktorých členovia v nich trávia stovky hodín.

Medzi markantných členov tohto žánra sa nedávno zaradila aj hra Lost Ark, pôvodne vydaná v Južnej Kórei, ktorá sa vďaka lokalizácii a serverom v Severnej Amerike a Európe dostala na dosah omnoho väčšiemu publiku. Na hernej platforme Steam nedávno po svojom vydaní konkurovala zvyčajným lídrom rebríčka hrateľnosti, ako sú Dota 2 alebo CS:GO a hráči pre vyťaženie serverov niekedy museli čakať na pripojenie v rade.

Námetom Lost Ark je príbeh zasadený v Arkesii, krajine už takmer zvyknutej na mier. Po období mieru však svitá na horšie časy a démonické sily majú zálusk na stratený artefakt, ktorého použitie vie narušiť rovnováhu sveta. Úlohou hráča je teda zmocnieť a postaviť sa týmto nepriateľom.

Nasledujúc formulu, hráč má k dispozícií niekoľko tried, z ktorých niektoré sú trochu nezvyčajne dostupné iba pre mužské alebo ženské pohlavie. Okrem tried s unikátnymi schopnosťami, špecializáciami, silnými stránkami a rolami vo viacčlenných skupinách sú prítomné zvyčajné úlohy, rôzne meny, denné odmeny, alebo napríklad aj nájazdy analogické tým z World of Warcraft.

Lost Ark: Démonické sily sa snažia narušiť... Foto: Smilegate
Lost Ark Lost Ark: Démonické sily sa snažia narušiť rovnováhu v Arkesii.

Lost Ark je novo dostupné, zadarmo hrateľné MMORPG od vývojára Smilegate, známeho napríklad pre hru Crossfire, vydávanú Amazonom. Vďaka svojej novosti a rýchlemu, odmeňujúcemu tempu sa krátko po vydaní vyšplhala medzi najhorúcejšie novinky. Dostupná je pre Windows PC, obsahuje vyspelejšie témy a ako je zvyčajné pre žáner, nepatrí medzi rýchle záležitosti.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lost Ark