Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Morávková s Autnerom odkrývajú temné rodinné tajomstvo. Riešia rovnaké životné dilemy ako ich predkovia v minulosti

Do kín mieri Spiaci účet, nový detektívny film Miloslava Luthera s historickými prvkami.

01.04.2024 06:00
debata

Už len necelý mesiac zostáva do príchodu nového slovenského filmu do kín. V hlavných úlohách novinky Spiaci účet sa predstavia známi herci, ktorých diváci poznajú z televíznych obrazoviek. Manželský pár stvárňujú Dominika Morávková-Zeleníková, ktorá nedávno zažiarila v úlohe Rózy v historickom seriáli Čas nádejí, a Richard Autner, ktoré diváci môžu momentálne vidieť v seriáloch Zrada či Nemocnica.

Zábery z filmu Spiaci účet Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Adam Javora (Richard Autner) je energický...

Dej detektívneho romaneta s historickými prvkami sa odohráva v dvoch časových rovinách. „Film paralelne rozvíja príbeh dvoch partnerských dvojíc: súčasníkov a tých, čo žili za tzv. Slovenského štátu. Ich životné dilemy – existenčné problémy či morálne otázniky sú v mnohom podobné… My si len nechceme priznať, že nie sme iní ako naši predkovia. Vynášame nad nimi morálne súdy, pritom sme rovnako náchylní zľaviť zo svojich princípov, keď ide o osobnú kariéru, príležitosť získať čo najlepšie bývanie, poriadne si zarobiť, užívať si," hovorí režisér Miloslav Luther, ktorý je známy využívaním historických reálií vo svojej filmovej tvorbe.

Pokušenie získať peniaze je veľké

V centre príbehu stoja mladí manželia (Dominika Morávková-Zeleníková a Richard Autner), ktorí sa v zložitej životnej a finančnej situácii rozhodnú predať vzácny obraz, zdedený po starých rodičoch. Nájdu v ňom chúlostivý odkaz, ktorý sa pokúšajú rozlúštiť.

Jeho prostredníctvo odkrývajú temné tajomstvo rodiny, siahajúce až do obdobia druhej svetovej vojny. Nové zistenia ich postavia pred dilemu – peniaze im môžu zmeniť život vo všetkom, no s bohatstvom preberú na seba aj vinu svojich predkov. A čaká ich možno viac ako milión…

Prípad Stodolovci Čítajte aj Rekonštrukcia prípadu, ktorý zmenil prácu polície. Elitní vyšetrovatelia odhaľujú tajomstvá ôsmich vrážd

„Napadlo mi, že pátranie po pravde o minulosti je svojím spôsobom detektívka, preto som pri štruktúre rozprávania zachoval rovnováhu medzi scénami zo súčasnosti a minulosti – nie sú to len útržky spomienok. S kritickým odstupom a bez dobového sentimentu prezrádzame, ako sa tie udalosti naozaj stali,“ hovorí režisér.

Okrem hlavných hrdinov – Dominiky Morávkovej-Zeleníkovej a Richarda Autnera – sa v novom filme predstavia František Kovár, Anna Maľová, Iva Janžurová, Veronika Mészárosová, Dávid Uzsák či Vladimír Polívka. Spiaci účet prinesie do slovenských kín od 18. apríla distribučná spoločnosť Continental film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Richard Autner #Dominika Morávková-Zeleníková #Spiaci účet