Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Láska nebeská je legendárna, niektoré scény však nezostarli dobre. Režisér prezradil, čo ľutuje

Film Láska nebeská sa popularite teší aj dnes – samotný režisér si však vyčíta množstvo vecí.

20.12.2023 09:35
Láska Nebeská Foto:
Hugh Grant a Martine McCutcheonová vo filme Láska nebeská.
debata (1)

Keď sa odpísaná rocková hviezda, ktorú stvárnil Bill Nighy, konečne naučí text sviatočnej verzie piesne Love is All Around (prihodne premenovanej na Christmas is All Around), uvedomí si, aká je hrozná. Jeho manažér s úsmevom súhlasí, že je to nezmysel, ale „z čistého zlata“. A tak sa na scéne objaví Láska nebeská, dvojhodinová smršť nepravdepodobných, pochybných a vyložene hlúpych milostných scén, podporená hviezdnym obsadením. Svet sa síce za 20 rokov posunul od čias vytáčaného pripojenia na internet, iPodu od Applu a džínsov s nízkym pásom, no sviatočná dráma Richarda Curtisa z roku 2003 zostáva vianočnou klasikou, hoci je kontroverzná, napísala BBC.

Elizabeth Debicki (vľavo) a Emma Corrin Čítajte viac Nová časť Koruny pobúrila kritikov: Dianin duch nebol dobrým krokom, udreli recenzenti

Vzájomne prepojené romantické príbehy postáv zo strednej triedy, ktoré si počas Vianoc vyznávajú lásku, každoročne čelia výčitkám kritikov, divákov a dokonca aj niektorých z tých, ktorí sa na filme podieľali a ktorí poukazujú na nerealistické zobrazenie lásky, pochybné rozhodnutia postáv a zastarané vtipy.

Režisér vidí chyby

Málokto je kritickejší ako samotný Curtis, ktorý si zrejme každé Vianoce pridáva na zoznam novú výčitku. Na vlaňajšom stretnutí s hercami scenárista a režisér priznal, že film je „v niektorých chvíľach nemoderný“. „Nedostatok rozmanitosti vo mne vyvoláva nepríjemné a trochu hlúpe pocity,“ dodal.

Možno preto začal svoj sviatočný varietný program Christmas Actually montážou ľudí objímajúcich sa na letisku s komentárom Hugha Granta, ktorý hovorí, že lásku nezdieľame len počas Vianoc, ale aj cez sviatky díválí, íd al-fitr a chanuka.

Curtis sa tiež označil za „nevšímavého“, pretože do filmu zaradil vtipy o nadváhe, „ktoré už nie sú vtipné“, a dodal, že „sám seba sklamal“, keď z konečnej podoby filmu vyškrtol dejovú líniu o komunite LGBT.

Napriek chybám a prešľapom mnoho divákov od sviatočného filmu čaká práve to, čo Láska nebeská ponúka: ľahké sledovanie, útulné vianočné prostredie a jednoduchú oslavu lásky.

„Neočakávam, že vianočné filmy budú majstrovské diela so skvelou sociálnou politikou. Som rada, keď sú to lacné romance,“ povedala filmová kritička Helen O'Harová. „Neuveriteľné herecké obsadenie, naozaj skvelé momenty, ktoré sa páčia každému, a vtipné gagy nás nútia prehliadnuť zlé kúsky a dodávajú dnešnému sledovaniu pocit nostalgie,“ dodala.

Niektoré scény sú ikonické

O množstve skutočnej lásky možno debatovať, ale všetci sa zhodnú, že Grantov tanec na verziu skladby Jump od The Pointer Sisters z roku 1983 po kanceláriách v Downing Street je neuveriteľne vtipný.

google Čítajte viac Čo Slováci v roku 2023 najčastejšie vyhľadávali na internete? Dvom rebríčkom kraľuje Fico

Premiér by si, samozrejme, nikdy na Štedrý deň nevzal policajnú eskortu do „pochybnej časti Wandsworthu“, aby vyznal lásku svojej sekretárke. A nikto by nevyznával lásku manželke svojho najlepšieho priateľa prostredníctvom kartičiek formátu A3. No práve tieto ikonické, aj keď trochu neštandardné scény, žijú ďalej aj po skončení filmu.

Bol to vtedajší premiér Boris Johnson, kto v parlamentných voľbách v roku 2019 parodoval scénu s nápovednými kartičkami trochu menej romantickým vyhlásením, že „do budúceho roka dokončí brexit“.

Ďalej je tu Emma Thompson, nominovaná na cenu BAFTA za úlohu Karen, matky dvoch detí, ktorá odhalí takmer milostný pomer svojho manžela s jeho samoľúbou sekretárkou Miou. „Scénka v Láske nebeskej, keď Emma Thompson otvára CD Joni Mitchell, je jednou z najlepších scénok v dejinách filmu,“ napísal jeden z fanúšikov na sociálnej sieti X. Na Tiktoku je táto scéna najsledovanejšia z filmu, jeden príspevok dosiahol takmer desať miliónov zhliadnutí.

Fantastické zvery a ich výskyt Čítajte viac Fantastické zvery končia: Rowlingová svojimi vyjadreniami prekvapila tvorcov

Keď Colin Firth spadne do ďalšieho rybníka (raz v Pýche a predsudku mu nestačilo), Rowan Atkinson sa objaví v úlohe špičkového baliča darčekov so škatuľkou, ktorá je „oveľa viac ako len taška“, a Grant hľadá radu ohľadom vzťahov u Margaret Thatcher (prvýkrát a naposledy, keď bola nazvaná „koketou“), ukazuje sa, že film má svoj podiel úžasných, za vlasy pritiahnutých a podivných momentov.

Aké je teda tajomstvo dlhovekosti filmu Láska nebeská? Vianoce.

V iných ročných obdobiach by sme možno boli kritickejší k naivnému deju, gýčovitým prejavom lásky a zastaraným vtipom, no na Vianoce sa necháme učičíkať úprimným optimizmom Hugha Granta, ktorý hovorí: „Keď sa rozhliadnete okolo seba, tak zistíte, že láska je naozaj všade okolo nás.“ Dokonca aj pre tých, ktorí tento film radi nenávidia, nie je ťažké nechať sa pohltiť sviatočnou náladou a dobrým pocitom, ktorý prekonáva jeho nedokonalosti, najmä keď sa napchávajú vianočnými koláčmi a balia darčeky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce