Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do kín prichádza dlhoočakávaná Perinbaba 2. „Manžel bol človek, ktorý videl do budúcnosti,“ hovorí Deana Jakubisková

Do kín prichádza Perinbaba 2, veľkú rolu vo filme hrá číslo 7.

05.12.2023 00:00
Perinbaba a dva svety, plagát Foto:
Perinbaba a dva svety
debata (1)

Najočakávanejší slovenský film posledných rokov „Perinbaba a dva svety“ vstúpi do kín 7. decembra. Pokračovanie legendárnej rozprávky režiséra Juraja Jakubiska predstavili v pondelok na novinárskej projekcii v Bratislave.

Producentka Deana Jakubisková pre TASR potvrdila, že magické číslo sedem zohráva v záverečnom veľdiele Juraja Jakubiska významnú úlohu. „Sedmička je číslo filmového hrdinu Lukáša, šťastné i nešťastné, sedmička mu prináša radosť i slzy, hýbe mu trošku životom, je to číslo, ktoré dostane od Perinbaby,“ naznačuje.

Zábery z filmu Napoleon Čítajte viac Napoleon valcuje slovenské kiná: Diváci nešetria chválou, hovorí sa o fenomenálnom úspechu

Pokračovanie vianočnej rozprávky, plné lásky, fantázie, kúziel a humoru, má ambície zaujať všetky generácie. Lukáš, v podaní Lukáša Frlajsa, syn pôvodných hrdinov Alžbetky a Jakuba, sa vydáva na strastiplnú cestu do bájnej krajiny hojnosti za dobrodružstvom a láskou Luciou (Valéria Frištik). Na ceste ho chráni a pomáha mu jeho kmotra Perinbaba (Giulietta Masina), zatiaľ čo Zubatá (Darija Pavlovičová, Albín Medúz a Valerie Kaplanová) sa mu snaží ublížiť a kladie mu polená pod nohy podobne ako jeho otcovi Jakubovi.

„Môj manžel bol človek, ktorý videl do budúcnosti, presne videl a cítil veci, ktoré nás ešte čakajú, preto si myslím, že jeho filmy zostávajú stále živé. V Perinbabe nám ukazuje, akým spôsobom človek môže uchopiť osud do svojich rúk, keď má tú silu a vieru a má tú víziu, že chce svoj život zmeniť kvôli láske,“ poznamenala Jakubisková. Komentovala aj názov filmu. „Keď sa nad tým zamyslíte, zistíte, že v celom živote máte dva svety – duchovný a materiálny, trojrozmerný a potom imaginárny, ktorý prežívate inak. V tejto rozprávke sú dva svety – realita a sen, nebeský svet Perinbaby – svet na zemi, svet začarovaný aj odčarovaný, vždy je to v týchto protipóloch alebo paralelných symbiózach, a je to na veľké zamyslenie nad nami, pretože mi tie dva svety potrebujeme k životu,“ vysvetľuje producentka.

Pozrite si trailer:

Objavia sa známe tváre

Film nakrúcali prevažne na východnom Slovensku, čo mohlo mať súvis s Jakubiskovým rodným krajom. „Východné Slovensko má inú atmosféru, úplne inú energiu ako stredné alebo západné Slovensko. Je oveľa tajomnejšie, prekvapivejšie, je to miesto, kde sa striedajú polohy energií, výška a hĺbka. Nebolo to asi len tým, že tam vyrastal a niesol si to v sebe, ale je to aj tým, že tá energia pôsobí na ľudí, ktorí tam žijú, pôsobila aj na náš štáb,“ prezradila k lokáciam výtvarného diela Jakubisková.

V Jakubiskovom poslednom filme uvidia diváci aj Andreu Verešovú, Ivana Romančíka, Reného Štúra, Petru Vančíkovú, Ľubomíra Pauloviča, Valériu Zawadskú a Dana Nekonečného ako Principála v jeho poslednej filmovej role.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Perinbaba 2